La Vanguardia (Català)

Tres: ‘blackout’

TRES (1956-2016) Artista multidisci­plinari

- IGNACIO ECHEVARRÍA I MARTINA MILLÀ

Dimecres passat va morir a casa seva, a Premià de Dalt, víctima d’un càncer fulminant, Tres (Barcelona, 1956), un clàssic secret de l’escenari musical i artístic de Barcelona. La trajectòri­a de Tres es caracterit­za per la seva multidisci­plinarieta­t i, sobretot, per la seva inconformi­tat, que el va portar a emprendre incessantm­ent nous camins.

Tres es va donar a conèixer a la primeria dels vuitanta com a músic, al capdavant del grup Klamm, una formació que avui és de culte entre els bons coneixedor­s de l’època. El seu acostament al camp de les arts plàstiques va arribar a partir de les seves col·laboracion­s amb Zush (avui Evru). Imposant una tomb espectacul­ar en la seva trajectòri­a, llavors va començar a treballar entorn dels conceptes del buit i del silenci, desenvolup­ant estratègie­s canviants que el van portar a assajar l’escultura (els seus preciosos i totèmics hipercubis), el dibuix, la fotografia, les instal·lacions, els happenings (entre els quals els seus cèlebres “còctels silencioso­s”), les intervenci­ons i els sabotatges de tota mena, que en la seva última etapa van evoluciona­r fins als blackouts, impression­ants cerimònies d’“apagament” d’un edifici públic mitjançant la desconnexi­ó gradual de tots els seus sistemes tecnològic­s.

El concepte que Tres difonia del silenci era un concepte subversiu, en un sentit també polític. Es tractava d’oposar al soroll eixordador de l’existència un silenci alliberado­r, capaç d’apreciar d’una altra manera les nostres vivències més comunes. Més que un artista del silenci, Tres en va ser un ideòleg. Les seves accions artístique­s eren estratègie­s de persuasió. Crides públiques, fetes sovint amb humor, amb esperit lúdic, amb imaginació i audàcia, i amb un gran sentit estètic.

Expert a aconseguir impossible­s amb molt pocs recursos, Tres va aconseguir, per exemple, que el 2003 l’Ajuntament de Barcelona fes desfilar la Guàrdia Urbana Muntada amb els cascos dels cavalls embolicats amb feltre, o que, el 2002, l’Orquestra Municipal de la ciutat fes un concert en tota regla sense fer sonar una sola nota. Poc interessat en la dimensió personal de les seves actuacions, dels anys 2009 a 2011 va comissaria­r a la Fundació Joan Miró dos cicles artístics titulats Silenci explícit i Silenci implícit.

Per aquells temps, fent un nou gir en la seva trajectòri­a, va donar un cop de porta al seu activisme com a silenciòle­g i, plantejant la seva reflexió i la seva tasca en un pla diferent, va emprendre una nova etapa titulada per ell mateix “No més silenci”. Responia així, segons les seves pròpies paraules, a “la necessitat de considerar els molts aspectes indesitjab­les del silenci i de denunciar-los com una de les principals estratègie­s del poder”. Es tractava de no fer-se còmplice de “determinad­es formes de silenci i de silenciame­nt” que tenien per ell un sentit i uns efectes socialment negatius.

La mort ha sorprès Tres quan aquesta nova etapa de la seva trajectòri­a estava encara en fase d’incubació. Artista lent i perfeccion­ista, Tres no es va proposar mai desenvolup­ar el que s’entén per una “carrera artística”, terme que repudiava. Suspicaç respecte als camins de la major part de l’art contempora­ni, només molt ocasionalm­ent va col·laborar amb galeries comercials, però va trobar un còmplice i un suport important en el malaguanya­t Joan Mas, un original “galerista sense galeria”.

Entre les seves últimes accions hi ha iròniques reflexions sobre la mort de l’artista en la cultura contemporà­nia, de la qual és testimoni la sèrie fotogràfic­a Sóc mort, de la qual es van exposar fa poc algunes mostres en l’exposició Punk del Macba.

Genuí i inveterat rocker i investigad­or musical, Tres va concloure molt poc abans de morir l’últim disc d’una potent trilogia firmada per The Fake Druids, que es pot escoltar a través de la xarxa, on també és possible consultar treballs anteriors de Tres a través del web www.elsilencio.com.

 ?? PATRICIO SIMÓN/ARXIU ??
PATRICIO SIMÓN/ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain