La Vanguardia (Català)

“‘Art’ parla de la dificultat de posar-se a la pell de l’altre”

Pere Arquillué, actor, protagonis­ta d’‘Art’, de Yasmina Reza

- JUSTO BARRANCO

Torna Art, de Yasmina Reza. Aquesta vegada en català. La comèdia, un dels grans èxits a tot el món de les últimes dues dècades, barreja art contempora­ni i amistat en un còctel en què, com en altres comèdies de l’autora francesa, una excusa –un quadre en blanc que per uns és genial i per d’altres una veritable estafa– fa caure les màscares i provoca que la gent digui el que pensa a raig. Josep Maria Flotats va tenir un èxit enorme a Espanya amb el seu Arte, i després el faria Ricardo Darín. Ara ho tornen a aconseguir Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva dirigits per Miquel Górriz. El muntatge s’estrena avui al festival Temporada Alta –on han hagut d’obrir noves funcions i en faran sis en quatre dies– i s’instal·larà el dia 20 al teatre Goya de Barcelona. Pere Arquillué, a punt d’estrenar la pel·lícula Las furias, de Miguel del Arco, parla del projecte.

Per què Art, ara?

Em va caure a les mans fa un parell d’anys i la vaig rellegir. Em va entrar per l’estómac. És la comèdia contemporà­nia més important que s’ha escrit. I després, jo tenia ganes de fer comèdia. Fins fa dos anys ningú no em trucava per fer-la, i llavors va arribar Cesc Gay amb Els veïns de dalt. He fet un munt de Shakespear­es, drames, tragèdies, de tot, però la gent no m’associava a la comèdia aquests últims anys, i això que de jove en vaig fer molta. A més, Art ja va venir a Barcelona fa molts anys i hi ha una o dues generacion­s que no l’han vist. I estava bé servir-la en català. Un dia vaig deixar anar que podríem muntar-la i tothom s’hi va apuntar de seguida.

Què és per vostè, Art?

És un gran joc de miralls sobre les relacions d’avui dia, sobre la dificultat de posar-se a la pell de l’altre. La dificultat d’entendre’ns. És un dels grans temes universals: l’amor, la mort i la incomunica­ció. La qüestió del quadre és una anècdota que fa que surti la merda que els protagonis­tes han acumulat en 25 anys d’amistat.

Quin és el seu personatge?

L’Ivan, el que feien Darín o Flotats, el que està enmig de la discussió dels seus amics pel quadre. Ell només vol passar un vespre agradable i rep tots els mastegots. Els altres dos tenen més nivell intel·lectual, un llenguatge diferent, ell és més humà, tolerant, afectuós, només vol anar a sopar.

L’obra apunta que som massa hipòcrites o que val més ser-ho?

Jo estic d’acord amb l’Ivan, amb aquella cosa seva més transparen­t i afectiva, aquell deixar-ho estar: la vida són quatre dies, i dos plou. Ja està bé parlar de les coses, però fins a cert punt. L’obra mostra que la vida és allò que passa mentre estem discutint aquí. Si critica alguna cosa és que hi ha coses que no fa falta posar-les sempre sobre la taula emocionalm­ent.

Què li sembla a vostè l’art contempora­ni?

M’agrada moltíssim la pintura, però no hi entenc gaire, d’art contempora­ni. Sóc més de Vermeer. Però més enllà de si t’agrada o no, hi ha la qüestió universal de si les coses que es fan en el món de l’art contempora­ni valen el que se’n paga, si és art com a art o com a inversió.

Encadena èxits. En quin moment de la seva carrera està?

Ja m’ha passat aquella càrrega de ser el que arregla el món, de voler canviar les estructure­s teatrals contemporà­nies del món i totes aquestes coses. És broma, eh? Però m’he tret un pes de sobre. Gaudeixo del que faig. I estic a la meitat. La motxilla ja és important, gairebé 30 anys fent teatre, però la curiositat encara no se n’ha anat: tinc ganes d’arriscar, conèixer gent jove per fer coses noves.

“Fins fa dos anys ningú no em trucava per fer comèdia, i això que en vaig fer molta de jove”

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Pere Arquillué fotografia­t ahir a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Pere Arquillué fotografia­t ahir a Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain