La Vanguardia (Català)

Or i sang per a Neymar

El brasiler marca contra Bolívia, rep un cop de colze a la cara i torna abans a Barcelona

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Diuen que no hi ha cap torneig més dur que la classifica­ció mundialist­a de Sud-amèrica, un tots contra tots, una lligueta on es couen rivalitats de fa dècades. Els deu equips –tots menys Veneçuela han estat alguna vegada a la Copa– lluiten sense treva pels quatre bitllets directes per a la gran cita de cada quatre anys. Per això, cada partit es converteix en una trampa perquè allà els defenses no estan per romanços. Ho va comprovar més que mai ahir Neymar contra una dura Bolívia, però el brasiler del Barcelona va sortir airós (5-0) del combat amb una actuació excelsa, amb un gol i dues assistènci­es. El davanter no només no es va acovardir amb els cops, sinó que es va animar i va donar la cara. Mai més ben dit, perquè Duk, amb un cop de colze després que el crac intentés regatejar-lo amb una sotana, li va obrir la cella i el va obligar a retirar-se amb la cara ensangonad­a. El duel ja l’havia sentenciat ell.

El partidàs de Neymar a l’estadi de Natal va ser fora de sèrie, i moltes de les puntades de peu i entrades lletges bolivianes van ser fruit de la impotència davant la superiorit­at d’un Ney que va amargar l’existència de la defensa. Va dirigir l’atac i va obrir la golejada a Bolívia. Va pressionar i va pressionar fins que li va robar la cartera al central Raldes al mig del camp i va fer la paret amb Gabriel Jesús abans de marcar el primer. Després va intervenir en la jugada del segon gol, va assistir Filipe Luis en el tercer i li va tornar el favor a Gabriel Jesús deixant-lo sol en el quart de la nit.

Aquesta vegada ningú no pot acusar el blaugrana de només voler divertir-se quan el seu equip ja tenia el partit a la butxaca perquè va oferir espectacle en cada jugada. El brasiler va ser d’or fins que li van trencar la cella. La imatge del 10 de la Canarinha al terra amb la cara te- nyida del vermell de la sang és alarmant per als que demanen protecció per als cracs. Davant l’hemorràgia i amb 4-0 al marcador va ser el tècnic del Brasil, Tite, qui va optar per retirar Neymar. I més comprovant que Duk ni tan sols va veure la targeta groga.

Però els aficionats del Barcelona i Luis Enrique poden estar tranquils perquè el futbolista no jugarà dimecres a Veneçuela contra el cuer de la classifica­ció –només dos punts–. Neymar està sancionat per al pròxim partit després que encarar-se amb el bolivià Azogue per l’enèsima falta sobre ell li costés una cartolina. És la quarta que li ensenyen en els sis partits que ha jugat i això comporta un partit de suspensió. Per aquest motiu, el Brasil el va alliberar. Així que el davanter tornarà abans d’hora a Barcelona i tindrà més temps per preparar el xoc contra el Deportivo, on el trident podria tornar a reunir-se perquè s’espera que Leo Messi reaparegui.

Neymar, que fa sis partits seguits que marca amb la seva selecció –incloent-hi

PENSANT EN EL DEPORTIVO El Brasil allibera el davanter ja que està sancionat per al pròxim partit perquè va veure la quarta groga “Pel meu error no ens emportem els tres punts; és una merda, he fotut enlaire tot l’esforç de l’equip”

els Jocs–, va ser l’estrella de la jornada. Però el líder de Sudamèrica continua sent l’Uruguai, amb un punt més que el Brasil. Els Charrúa van guanyar Veneçuela (3-0) amb la versió passadora de Luis Suárez i matadora de Cavani, que es van intercanvi­ar els papers. Sobretot en un tercer gol en què el 9 del Barça li va deixar la pilota amb un toc subtil de taló que va despistar la defensa vinotinto.

No s’ho va passar tan bé Mascherano amb l’Argentina, qui li fa massa mal l’absència de Messi. Sense Leo només ha guanyat un dels sis partits de la lligueta en què no ha pogut comptar amb la seva estrella. Ahir estava a punt de trencar la mala ratxa quan guanyava 1-2 al Perú però, a sis minuts del final, Masche es va equivocar endarrerin­t una pilota i l’hi va lliurar a Guerrero, que va ser víctima del penal de Funes Mori. Amb aquella pena màxima el Perú va empatar i l’Argentina passa a ser cinquena. “Lamentable­ment pel meu error no ens emportem els tres punts. És una merda. He fotut enlaire tot l’esforç de l’equip”, va dir assumint la culpa el Jefecito.

Luis Suárez, amb dues assistènci­es, i Cavani, amb dos gols, mantenen líder l’Uruguai

 ?? RICARDO MORAES / REUTERS ?? Així va quedar la cara de Neymar després del cop de colze de Duk, que no va ser amonestat pel col·legiat
RICARDO MORAES / REUTERS Així va quedar la cara de Neymar després del cop de colze de Duk, que no va ser amonestat pel col·legiat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain