La Vanguardia (Català)

Ploramique­s o motivadors?

Històricam­ent els grans pilots han acusat els seus equips i superiors i s’hi han enfrontat

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Ara fa deu anys, auqell dijous 5 d’octubre del 2006, Fernando Alonso feia tremolar els fonaments de Suzuka amb un dels seus

encàrrecs. Al mateix escenari on aquest cap de setmana Nico Rosberg i Lewis Hamilton dirimeixen el títol, llavors la penúltima cursa del Mundial 2006, el pilot asturià, dirigint-se al segon tron, va cridar l’atenció a Renault, Flavio Briatore i Pat Symonds, que va acusar de no ajudar-lo en la batalla contra Ferrari. “M’he sentit sol”, es queixava amargament, veient que Michael Schumacher li trepitjava els talons. El temps ha modelat aquella explosió de malestar com una crida a la motivació de l’equip que a l’asturià li va donar bon resultat.

Hamilton no sap si la tàctica de l’excés verbal li resultarà igual d’efectiva que a Alonso. A Sepang, fa una setmana, l’anglès va regalar l’atzagaiada de la dècada contra el seu equip. “La meva pregunta va dirigida a Mercedes: som vuit pilots amb motor Mercedes i el meu ha estat l’únic que ha fallat. Algú em deu haver de donar alguna resposta, perquè això no és acceptable; sembla que alguna cosa o algú no vol que guanyi aquest any”, assegurava.

El moment de frustració de l’anglès –era líder de la cursa a falta de 15 voltes, amb 23 segons d’avantatge, quan va trencar el propulsor– va justificar el plor i la ràbia escopida, l’ombra del sabotatge que va llançar contra el seu equip, un fet poc usual a l’F-1 i a l’esport. El mateix cap de l’equip, Toto Wolff, va excusar Lewis pel context de l’enuig: “Li permetem dir el que vulgui. És emoció i és totalment comprensib­le, cadascun de nosaltres hauria expressat la frustració d’alguna manera. El que digui a cop calent no és problema”.

De fet, el mateix Hamilton, després de desfogar-se amb la premsa, ja en fred expressava el suport i la confiança en Mercedes. “Tinc el 100% de fe en l’equip, han treballat molt, a la pista i a la fàbrica, i vull enviar-los un enorme gràcies”, els deia, mentre els engrescava a lluitar per la consecució del quart títol.

Un recorregut similar al d’Alonso fa deu anys: el trànsit lògic de l’enuig a la resignació, a l’explosió de fúria verbal, la reflexió i la crida a la unió.

No és nou que el pilot estrella carregui de manera abrupta contra el seu equip o el seu superior, sobretot sota pressió màxima, quan es juga un títol, la continuïta­t o s’ha deixat la pell en una cursa. Ha passat sempre. I de moltes maneres diferents. Algunes han quedat com a episodis mítics de la història de l’F-1.

Un dels capítols més sonats va ser, el 1991, la descàrrega d’Alain Prost, que va deixar per a la posteritat la frase “el Ferrari era com un camió, horrible per pilotar”, després de quedar 4t al Japó, a més d’un minut del guanyador. Va ser el detonant perquè la Scuderia –escenari únic d’intrigues, mals rotllos i vendettes– acomiadés el tricampió a falta d’una cursa.

Al contrari, van deixar plantats l’equip Niki Lauda, Nigel Mansell (a Williams) i el mateix Prost (a Renault, el 1983). L’austríac –ara cap màxim de Hamilton– va donar el cop de porta de Ferrari el 1977, a falta de dues curses, després d’haver sentenciat el títol, perquè el continuave­n culpant d’haver deixat escapar el Mundial del 1976 per covardia: a la cursa de Fuji, amb la pista inundada, es va retirar per la poca seguretat que hi havia i va acabar regalant el títol a James Hunt. Després d’uns anys a Brabham se’n va anar a McLaren, el gran rival de Ferrari, i va ser campió. Enzo Ferrari va deixar anar una altra sentència per a la història: “Lauda és pitjor que Judes; es va vendre a la competènci­a per diners”.

Però el pioner de les reprimende­s a l’equip va ser el també austríac Jochen Rindt. El maig del 1969, després d’estavellar-se a Montjuïc amb un Lotus d’alerons revolucion­aris i recuperar-se a la clínica Soler-Roig, va escriure una carta al cap de l’equip i dissenyado­r del cotxe, Colin Chapman. Amb elegància i mecanograf­ia polida, Rindt li recriminav­a que no mirés per la seva seguretat i posés la seva vida en perill: “Crec que hauries de passar un quant temps revisant el que fan els teus treballado­rs, ja que estic segur que els braços oscil·lants al cotxe haurien estat diferents. Sisplau, pensa una mica en els meus suggerimen­ts, perquè només puc pilotar un cotxe en què tingui confiança, i em fa l’efecte que el punt de no-confiança és força a prop”. L’any següent va ser campió. Amb el Lotus de Chapman. Un valent.

L’austríac, després de volar a Montjuïc amb el Lotus, va renyar Chapman per la poca seguretat del cotxe

 ?? CLIVE MASON / GETTY ?? Lewis Hamilton va ser el segon més ràpid als assajos lliures del GP del Japó, ahir a Suzuka
CLIVE MASON / GETTY Lewis Hamilton va ser el segon més ràpid als assajos lliures del GP del Japó, ahir a Suzuka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain