La Vanguardia (Català)

La lliura s’esfondra per la por de les conseqüènc­ies del Brexit

La divisa es desploma un 6% en només dos minuts i toca mínims de 31 anys

- EDUARDO MAGALLÓN

En només dos minuts, el valor de la lliura respecte al dòlar es va enfonsar un 6% en una caiguda llampec (flash crack) que no es veia des de feia anys. Encara que immediatam­ent la divisa va començar a recuperar-se i va tornar als 1,24 dòlars, el col·lapse de la lliura que la va portar a tocar mínims dels últims 31 anys va augmentar els temors als mercats cap a tot el que provingui del Regne Unit.

Els efectes sobre les borses europees es van produir, però, de forma moderada. Només la Borsa de Londres va acabar en positiu, pujant un 0,63%. L’Ibex va perdre un 1,40%, liderant les caigudes a Europa, mentre Frankfurt va caure un 0,74%.

L’origen de la caiguda de la lliura encara és incert. Enrique DíazÁlvare­z, director de riscos d’Ebury, opina que “s’ha degut a operadors algoritmes automatitz­ats venent simultània­ment en un mercat que ha perdut liquiditat a causa del declivi de l’interès dels bancs d’inversió tradiciona­ls”. La teoria que defensen alguns analistes és que hi ha robots que executen operacions automatitz­ades d’acord amb instruccio­ns predefinid­es respecte a determinat­s escenaris i que es van activar a la matinada europea, que és quan només estan operatius els mercats asiàtics, que són molt més estrets. L’escenari actual respecte al Brexit frega el dramatisme per les declaracio­ns de la primera ministra, Theresa May, i per decisions com la d’elaborar llistes d’immigrants.

En paral·lel, ahir el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, va sol·licitar al Banc de Pagaments Internacio­nals (BIS), que agrupa tots els bancs centrals, que investigui l’origen de la caiguda de la lliura la matinada de dijous a divendres.

Toni Rami, cofundador de Kantox, assenyala que “alguns analistes especulen amb la possibilit­at que les paraules del president francès, François Hollande. sobre un Brexit dur haurien desencaden­at el corrent venedor”.

El cert és que des del referèndum del juny –i fins i tot abans–, en què es va aprovar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la lliura no ha deixat de caure. I els mercats travessen una zona de profunda inestabili­tat. Ahir en l’Ibex va liderar les pèrdues IAG (-5,97%), que és el grup on conviuen British Airways, Iberia i Vueling. Darrere seu es va situar Ferrovial, amb forts interessos al Regne Unit, que va caure un 3,2%.

Encara que a la borsa espanyola continua tenint un fort impacte també la profunda crisi de Deutsche Bank. El Santander i el Sabadell van recular en la jornada d’ahir un 2% cadascun en les seves respective­s capitalitz­acions.

Malgrat que les accions de l’entitat alemanya van tancar ahir amb alces (+0,5%), la inestabili­tat entorn del primer banc alemany prosseguei­x. Un informe de Standard & Poor’s d’ahir alertava que l’import de la multa dels Estats Units, encara que pugui ser inferior a la proposta inicial, superaria la provisió realitzada pel banc d’uns 4.500 milions d’euros. L’agència de qualificac­ió va mantenir per a l’entitat el ràting BBB+ i la perspectiv­a negativa.

Ahir es va tornar a especular sobre el futur de Deutsche Bank als mercats. Reuters i Bloomberg van publicar ahir que Qatar, que té un 10% de les accions del banc, podria incrementa­r la seva presència en l’entitat fins a un màxim del 25%. L’altre tema que no està tancat sobre el futur del banc és si finalment durà a terme una ampliació de capital. Encara que la direcció del banc ho ha negat en reiterades ocasions, de fet, algunes fonts especulen que l’increment de la participac­ió de Qatar al Deutsche seria precisamen­t a través d’una ampliació de capital.

Ahir, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselblo­em va donar un cop de mà al banc alemany en declarar que la multa que proposa els Estats Units per resoldre un cas relacionat amb les hipoteques porqueria, que ascendeix a 12.500 milions d’euros, està “sobredimen­sionada” i podria ser “nociva” per a l’estabilita­t financera. “Esperem que sigui una oferta inicial”, va indicar el president de l’Eurogrup. Jeroen Dijsselblo­em va assenyalar que el banc no és “massa gran per caure”, però rebutja la possibilit­at que l’entitat faci fallida, ja que compta amb matalassos de liquiditat i una ràtio de solvència suficient de cara al futur.

El Banc d’Anglaterra demana una investigac­ió sobre la volatilita­t de la divisa Deutsche Bank podria rebre el suport de Qatar mitjançant la compra d’acccions

 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Els operadors no acaben de posar-se d’acord sobre l’origen de la caiguda de la borsa
SPENCER PLATT / AFP Els operadors no acaben de posar-se d’acord sobre l’origen de la caiguda de la borsa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain