La Vanguardia (Català)

La venda d’habitatges es reactiva i suma set mesos a l’alça

El mercat de segona mà es comporta millor que el d’obra nova

- CONCHI LAFRAYA

El sector immobiliar­i continua recuperant-se a un ritme moderat, en funció de diferents factors, com la ubicació, tipus d’habitatge i forma de pagament.

La venda d’habitatges es va incrementa­r un 20,3% a l’agost respecte al mateix període de l’any anterior i va assolir 35.501 operacions inscrites, encadenant set mesos a l’alça, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). Si s’analitza amb detall aquesta estadístic­a, es percep que el 82,85% dels habitatges venuts són de segona mà (29.378 unitats), xifra que suposa un 24,6% més de forma interanual; mentre que el 17,2% restant (6.123) són d’obra nova. Aquest segment s’ha incrementa­t un 3,3%.

Segons Manuel Gandarias, director d’estudis de Pisos.com, “s’ha reactivat l’activitat dels registres de la propietat, atès que molts habitatges van quedar pendents d’inscripció a causa de la sentència del Tribunal Suprem sobre els interessos de demora”. Segons la seva opinió, “hi ha certa incertesa al sector immobiliar­i fins que es normalitzi­n els registres”. Gandarias considera que aquesta situació “pot trigar un parell de mesos a normalitza­r-se”. I

Creixen un 24,6% les vendes de pisos de segona mà, perquè tots els de la banca tenen aquesta classifica­ció

sobre això, afegeix: “Seran els notaris els que oferiran una situació més real i veraç”.

Julio Rodríguez, membre de l’associació Economiste­s davant la Crisi, assenyala que “hi ha diversos indicadors com ara inici d’obra nova, vendes, caiguda de préstecs hipotecari­s i preu que reflecteix­en que el mercat està perdent força”. Bé és cert, afegeix aquest expert del sector, que “l’inversor prime estranger continua buscant habitatge de gamma alta, que a més no accedeix a la compra amb finançamen­t de la banca espanyola, sinó que paga al comptat o compta amb préstecs de la banca del seu país d’origen”. Rodríguez explica que “entre els estrangers interessat­s a adquirir habitatges a la costa continuen al capdavant els britànics”. Però adverteix que “les estadístiq­ues no reflecteix­en encara si aquest interès pot caure, arran de les conseqüènc­ies del Brexit i la debilitaci­ó de la lliura esterlina”.

Segons l’opinió de Julio Gil, soci director de la consultora Horizone, “a curt termini existeixen dades que distorsion­en les xifres, tant en aspecte positiu com en negatiu, amb la qual cosa falta una mica de temps per veure l’evolució real del sector dins d’aquesta actual fase de recuperaci­ó”. I posa un exemple: “Tot l’habitatge que està col·locant la banca es comptabili­tza en les estadístiq­ues com a habitatge nou, quan en realitat la major part són pisos per estrenar les vendes dels quals estan embassades des de fa mesos i que a poc a poc se’ls va donant sortida”.

No obstant això, continua, “en els àmbits que no són les grans ciutats, la recuperaci­ó no ha arribat encara”.

Respecte al tipus d’inversor, Gil remarca que “està sorgint un tipus de comprador que busca inversions alternativ­es a la renda fixa i variable”. També mostra certa empenta en la demanda la gent jove “que ha estalviat durant un temps, millora una mica la seva situació laboral i opta per entrar al mercat de la compra i deixar l’habitatge de lloguer”, sentencia.

 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? El sector immobiliar­i creix, especialme­nt a les grans ciutats
LAURA GUERRERO / ARXIU El sector immobiliar­i creix, especialme­nt a les grans ciutats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain