La Vanguardia (Català)

L’AIReF avisa que l’ajust rebaixarà el PIB del 2017

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

L’anàlisi de les previsions macroeconò­mica que el Govern en funcions inclou en el pla pressupost­ari per a l’any que ve va rebre ahir l’aval de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF). L’organisme va qualificar de “probables i fins i tot prudents” un creixement econòmic per al 2017 del 2,3% o una taxa d’atur del 17,8% (davant el 19,7% amb què l’Executiu espera tancar aquest any). Tot i això, l’AIReF va assenyalar una sèrie de factors que poden rebaixar les previsions sobre l’evolució del PIB, com la reducció del ritme de creixement per mesures d’ajust –encara per aprovar, atesa la situació d’interinita­t– per contenir el dèficit públic.

“Hi ha incertesa associada a la inexistènc­ia de plans específics d’execució de la política fiscal, que inevitable­ment exercirà un cert efecte restrictiu pel que fa a la demanda a curt termini si es pretén assolir la correcció del desequilib­ri dels comptes públics espanyols recomanada per les institucio­ns europees”, assegura. En tot cas, esperen que part de les incògnites s’aclareixin amb la presentaci­ó del pla pressupost­ari a Brussel·les d’aquí a poc més d’una setmana.

En aquesta “incertesa sobre la política fiscal”, l’AIReF va advertir també del perill que les previsions del Govern es vegin afectades per un menor creixement dels principals socis comercials o un impacte negatiu del Brexit, de més profundita­t de l’esperat. A tot això cal afegir-hi “l’alentiment del creixement mundial, llastat per l’estancamen­t dels intercanvi­s comercials”. A l’altre costat de la balança, l’organisme va destacar la “prudència” en les previsions de l’evolució dels tipus d’interès i del preu del petroli.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain