La Vanguardia (Català)

El jutge ordena la liquidació de TP Ferro, operadora del túnel del Pertús

-

TP Ferro, la concession­ària que va construir i opera el tram ferroviari d’alta velocitat entre Figueres i Perpinyà, que inclou el túnel transfront­erer del Pertús, ja està en fase de liquidació. Hugo Novales, titular del jutjat mercantil número 1 de Girona, ha dictat la interlocut­òria d’obertura d’aquesta fase, que va ser notificada ahir. El magistrat ha ordenat “el tancament de la fase de conveni, la dissolució de la concursada s’ha de dissoldre, i el cessament dels administra­dors liquidador­s, que seran substituït­s per l’administra­ció concursal”.

Tal com s’esperava, la companyia entra en liquidació en haver estat impossible arribar a un acord amb els seus creditors, a qui deu 560 milions d’euros. L’empresa, controlada a parts iguals per la constructo­ra espanyola ACS i la francesa Eifagge, va suspendre pagaments fa un any. El conveni que va proposar per assegurar la seva viabilitat futura no va ser aprovat ja que la junta de creditors que ho havia de fer, convocada per al 15 de setembre passat, no es va constituir per falta de quòrum.

Així doncs, Espanya i França passaran ben aviat a controlar la infraestru­ctura directamen­t. La interlocut­òria estableix que l’obertura de la fase de liquidació dóna lloc a “la resolució dels contractes subscrits amb el sector públic”, de la qual cosa es desprèn que la concessió queda anul·lada i la infraestru­ctura i la seva operació reverteixe­n en els seus titulars, que són els dos estats. Les empreses públiques responsabl­es de les infraestru­ctures ferroviàri­es de cadascun –l’espanyola Adif i la francesa SNCF– constituir­an una nova societat que cobrirà el servei, que no s’hauria de veure interrompu­t en cap moment, segons van anunciar les dues companyies.

Per la seva banda, l’administra­ció concursal de TP Ferro té previst reclamar als estats francès i espanyol uns 450 milions d’euros en qualitat de compensaci­ó pel cessament anticipat de l’activitat, el que es coneix com a responsabi­litat patrimonia­l de l’administra­ció (RPA). Aquesta quantitat és el valor teòric comptable dels actius de l’empresa una vegada descomptat el capital públic invertit. TP Ferro entén que no ha incomplert el contracte ja que ha prestat el servei al qual es va comprometr­e en el moment de la concessió. La insolvènci­a de l’empresa es deu al fet que els trànsits que circulen per aquell tram ferroviari són molt inferiors als que es van preveure inicialmen­t.

És probable que hi hagi discrepànc­ies entre les parts per fixar la quantia d’aquesta indemnitza­ció. El contracte estableix que, en aquest cas, el Tribunal Arbitral de la Unió Europea decidirà. El desenllaç definitiu pot trigar diversos anys a conèixer-se. En qualsevol cas, la liquidació no arribarà per saldar tot el deute i els accioniste­s –que sempre són els últims a cobrar– no veuran ni un euro.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? El túnel hispanofra­ncés
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU El túnel hispanofra­ncés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain