La Vanguardia (Català)

Adisa torna als fogons

El fabricant de cuines profession­als d’Arenys reneix sota el paraigua de PHI

- MAR GALTÉS Barcelona

Adisa Cocinas va ser una històrica empresa del Maresme fabricant de cuines industrial­s, que durant cinquanta anys va equipar establimen­ts com el Via Veneto, el Botafumeir­o, l’Hispania, el Mandarin, el Tenorio, La Barcelonet­a, el Rías de Galicia, i altres cuines profession­als com la del Liceu, la de l’hotel Joan Carles I o l’hospital Sant Joan de Déu. Era una empresa familiar, que a més tenia una altra divisió de calefacció; el grup havia facturat uns 15 milions i tenia un bon posicionam­ent de marca, però no va superar la crisi i el 2012 va presentar concurs. Va ser adquirida per uns inversors, però l’operació no va funcionar i, el 2014, l’administra­dor concursal la va oferir al grup PHI Industrial Acquisitio­ns. PHI és un fons amb seu a Barcelona i Madrid, especialit­zat en inversió industrial, que anteriorme­nt ja havia comprat una altra empresa de climatitza­ció en crisi, Hitecsa.

“La part de calderes d’Adisa s’integrava bé a Hitecsa, però també ens va agradar el mercat de les cuines industrial­s. L’empresa feia sis mesos que estava parada, però vam recuperarn­e el que havia estat el director comercial, Manuel Richart i part de l’equip i la vam tornar a posar en marxa”, explica Manuel Alonso, vicepresid­ent d’operacions de PHI, a més de director general d’una altra de les participad­es del grup, Capresa.

En aquell segon semestre del 2014 la companyia, refundada com a Adisa Cooking, va facturar tot just 250.000 euros. “Vam anar aconseguin­t projectes petits i recuperant el focus en el nostre principal producte, que és el bloc de cocció”, explica Alonso. I van aconseguir un contracte d’un hotel al Carib, amb el qual el 2015 ja es va acostar als 3 milions d’euros.

Actualment la companyia, que té la seu, de 7.000 m2, a Arenys de Mar, ocupa unes 45 persones, a més d’una desena de temporals, i preveu tancar l’any amb unes vendes de 7 milions d’euros. D’aquesta xifra, el 60% correspond­rà a projectes al Carib; a més, té un distribuïd­or al Regne Unit, i la resta són vendes al mercat nacional.

“Fem projectes ‘claus en mà’: en un restaurant dissenyem les superfície­s, els fogons, les cambres de fred, la barra, o la zona del bufet en un hotel. Tot en acer inoxidable, fabricat a mida”, explica Alonso.

“Hem deixat de ser un taller per ser una indústria. Recuperem clients tradiciona­ls com Barceló, H10 o Iberostar. I hem guanyat la cadena canadenca Royalton, que està invertint fort al Carib”. Adisa Cooking acaba de configurar el nou equip, amb Ángel Fernández com a director general, Elisabeth Hernández com a directora financera i Germán Pérez com a director d’exportació. El nou pla d’expansió inclou arribar a tota la Península (fins ara s’havia centrat molt a Catalunya) i continuar apostant pel Carib i entrar més a Europa. “En tres anys podem superar una facturació de 20 milions”, que podrien ser més si sorgeixen oportunita­ts d’adquisició, assegura Alonso.

La companyia, refundada després del concurs, ja factura 7 milions d’euros i preveu arribar a 20 milions en tres anys

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Manuel Alonso, envoltat de l’equip que està rellançant Adisa
LLIBERT TEIXIDÓ Manuel Alonso, envoltat de l’equip que està rellançant Adisa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain