La Vanguardia (Català)

Marivent, ‘c’est fini’

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

De vegades els desitjos es fan realitat i fins i tot les promeses electorals es compleixen. En uns mesos, l’acord de governabil­itat firmat per PSIB (Partit Socialista de les Illes Balears), la formació ecosociali­sta MÉS i Podem, respecte a l’obertura dels jardins de Marivent es farà realitat. L’antiga residència d’estiu de la família reial canvia d’estatus i el temps dirà si obrir al públic part del recinte enjardinat afavoreix realment els ciutadans o és, simplement, una mesura populista que, a més de costar diners a la comunitat balear, altera la vinculació dels Reis amb Mallorca.

A diferència d’altres cases reials, cap dels immobles que utilitzen, per viure o per dur a terme actes oficials, els pertany ja que la majoria són propietat de Patrimoni Nacional o, en el cas de Marivent, del Govern balear. Com a propietari, el Govern autonòmic ha exercit una espècie de dret de cuixa basantse en el fet que la propietat és seva, oblidant que la rendibilit­at de Marivent no augmenta per convertir els seus jardins en un espai públic, d’interès dubtós, per cert, sinó per aconseguir que realment la residència d’estiu s’ocupi el màxim temps possible i pel major nombre de persones. Sembla que el Govern balear no ha entès que, d’alguna manera, amb aquella mesura estan justifican­t la cada vegada més escassa presència dels Reis a Marivent que es limita a una setmana, el mínim per complir amb el que durant anys va ser un compromís i ara sembla més aviat una obligació. Són els mallorquin­s mateixos, o almenys els seus representa­nts actuals, els que sembla que es volen carregar la gallina dels ous d’or. Mallorca s’ha identifica­t durant anys com a lloc de vacances de la família reial amb els rèdits turístics correspone­nts. És en mantenir aquell estatus en el que s’haurien d’haver entossudit les autoritats balears, pressionan­t els Reis perquè augmentess­in la seva presència a l’illa o renunciess­in definitiva­ment a l’ús de Marivent perquè es podria, llavors sí, obrir-se al públic en la seva totalitat com a equipament cultural.

La Conselleri­a de Presidènci­a del Govern balear ja té a punt el projecte que regularà el nou ús de Marivent. De moment destinarà 295.000 euros per a les obres d’adaptació dels jardins, ja que s’han de tancar alguns sectors, col·locar-hi bancs, papereres, taquilles, control de seguretat. També està previst contractar personal extra perquè es faci càrrec del mantenimen­t dels jardins que, lògicament, patiran deterioram­ent pel pas dels visitants. On són els beneficis?

LETÍCIA I CAROLINA

La duquessa de Cambridge va lluir durant la seva visita al Canadà un abric vermell de la col·lecció CH de Carolina Herrera i la reina Letícia va portar durant la seva recent estada a les Nacions Unides dos models de la col·lecció Carolina Herrera Nova York. Les dues línies, una més de cada dia i una altra diguéssim de diumenge, són filles de la dissenyado­ra Carolina Herrera, nascuda a Veneçuela i resident a Nova York, i el seu equip, que treballa a Espanya, s’ocupa dels dissenys de la roba i complement­s de les dues col·leccions. La firma Carolina Herrera és, des del 1995, propietat de l’empresa catalana Puig com ho és Nina Ricci, i la reina Letícia ha dut els seus models en diverses ocasions. L’empresa Puig va emetre una nota de premsa amb els detalls de l’abric vermell que va lluir Caterina com fa amb totes les celebritat­s que duen els seus dissenys en públic a tot el món. Tot i això, des de la secretaria de la reina Letícia no s’autoritza l’emissió d’aquestes notes. Quin problema hi ha si la firma és espanyola i la roba es fabrica a Espanya?

BATEIG CARLÍ

El monestir de Santa Anna, ubicada al carrer del mateix nom de Barcelona, allotjarà avui una cerimònia religiosa institucio­nal en la qual es presentarà en societat el príncep Carles Enric de BorbóParma, un minyó nascut el mes d’abril passat, fill de Carles Xavier de Borbó-Parma, actual cap de la branca carlina i fill, al seu torn, del difunt Carles Hug de Borbó-Parma i de la princesa Irene d’Holanda.

Al nen el van batejar fa dues setmanes a la ciutat italiana de Parma en una cerimònia a la qual van assistir els reis d’Holanda, Guillem (que va exercir de padrí del nen) i Màxima, cosins del pare del nen, i altres familiars. La pica baptismal del nou hereu carlí es va omplir d’aigües arribades des d’Espanya: del brollador d’Amaroz, a Tolosa (Guipúscoa), de l’Ebre al seu pas per Tortosa i de la pica baptismal de Sant Vicenç Ferrer, a València. Avui, a l’església de Santa Anna se celebrarà una missa seguida d’un tedèum d’acció de gràcies on hi seran els ducs de Parma, i les seves altres dues filles, Lluïsa Irene i Cecília Maria, a més d’altres membres de la família que, al seu torn pertanyen, a la casa reial holandesa. Els seguidors carlins consideren l’actual duc de Parma el legítim rei d’Espanya, encara que ell mateix no aspira a tant, només a mantenir els llaços amb els seus fidels.

 ?? CARLOS ALVAREZ / GETTY ?? Els Reis amb les seves filles, Leonor i Sofia, el mes d’agost passat als jardins de Marivent
CARLOS ALVAREZ / GETTY Els Reis amb les seves filles, Leonor i Sofia, el mes d’agost passat als jardins de Marivent
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain