La Vanguardia (Català)

La nova estrella política del Brasil

L’EMPRESARI RIC I MEDIÀTIC JOÃO DORIA JR. HA ESTAT ELEGIT ALCALDE DE SÃO PAULO, PER PRIMERA VEGADA SENSE NECESSITAT DE SEGONA VOLTA

- ROBERT MUR Buenos Aires

Una estrella política sorgeix al Brasil. São Paulo, la ciutat més poblada de Llatinoamè­rica, amb dotze milions d’habitants, va triar diumenge com a alcalde João Doria Jr. amb el 53% dels vots. Un percentatg­e impression­ant que suposa que, per primera vegada des del retorn de la democràcia, un candidat municipal guanya a la capital paulista sense necessitat de segona volta.

Encara que era el candidat d’una de les principals formacions polítiques, el conservado­r Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB), els analistes coincideix­en que Doria ha aconseguit un suport tan gran pel fet d’haver-se presentat com a “gestor” i ser identifica­t com un polític no tradiciona­l pels ciutadans, tips de la casta governant com passa en moltes altres latituds.

Tot i això, Doria no és nou en política, encara que fins ara havia ocupat càrrecs de tercer nivell i era popular més per les seves intervenci­ons mediàtique­s. Amb tot, en iniciar-se la campanya, la seva intenció de vot no superava el 5%.

Fill d’un diputat democristi­à del mateix nom obligat a exiliarse durant la dictadura, va estudiar Comunicaci­ó i avui té el Grup Doria, conglomera­t periodísti­c, del màrqueting, la publicitat i les relacions públiques, empreses que engloben des de l’edició d’una vintena de revistes especialit­zades fins a l’organitzac­ió d’influents esdevenime­nts empresaria­ls.

Durant els anys vuitanta va ser regidor de Turisme de São Paulo (1983-86) i, sota el govern de José Sarney, president d’Embratur (1986-88), poderós organisme de promoció turística a escala nacional. Després va compaginar la gestió empresaria­l amb la conducció de programes televisius, com la versió brasilera de L’aprenent, format popularitz­at als EUA per Donald Trump.

Als seus 58 anys i amb un patrimoni de 49 milions d’euros, Doria ha estat el candidat més ric a l’alcaldia paulista, d’on ha aconseguit expulsar Fernando Haddad, del Partit dels Treballado­rs (PT), que ha quedat relegat a segona posició amb un escàs 16% dels vots. Doria és un furibund detractor del PT i de l’expresiden­t Lula i durant el govern de l’exsindical­ista va promoure la creació del moviment Cansei (Me n’he afartat) per oposar-se al Govern d’esquerres.

Doria va obtenir la nominació del PSDB enfrontant-se a molts dels barons del partit però gràcies al decisiu suport del governador de São Paulo, Geraldo Alckmin. Ara Doria ja dóna suport a Alckmin com a candidat presidenci­al en les eleccions del 2018, encara que qui sap si ell mateix podria ser una carta presidenci­al, seguint la línia dels presidents empresaris com l’argentí Mauricio Macri, el peruà Pedro Pablo Kuczynsky o l’exmandatar­i xilè Sebastián Piñera.

 ??  ?? Té 58 anys, una fortuna de 49 milions d’euros i dirigeix el Grup Doria de comunicaci­ó
Té 58 anys, una fortuna de 49 milions d’euros i dirigeix el Grup Doria de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain