La Vanguardia (Català)

Sant Sebastià

- CRISTINA JOLONCH

Els cuiners han tornat a coincidir aquesta setmana a Sant Sebastià, on cada tardor la gent del món gastronòmi­c té la sensació de tornar a casa per retrobarse amb vells coneguts en el congrés San Sebastián Gastronomi­ka. Col·legues i gent del sector amb els quals ja és tradició criticar plegats els retards de Vueling a la sala d’embarcamen­t de l’aeroport d’Hondarribi­a, comentar, als passadisso­s del Kursaal, la ponència a la qual acaben d’assistir, elogiar el rèmol que ha cuinat Aitor Arregui, a la sortida d’Elkano (l’escapada a l’emblemàtic asador de Getaria és gairebé obligada) o riure una estona al Museu del Whisky, punt de trobada extraofici­al per rematar cada jornada. Tot això és part de San Sebastián Gastronomi­ka, un congrés en què els seus participan­ts acostumen a passar-s’ho bé mentre aprofiten per assabentar-se del que es cou a les millors cuines.

Aquesta vegada hi ha hagut sis països convidats. Els xefs que els representa­ven han mostrat plats tradiciona­ls i les seves respective­s reinterpre­tacions. Alguns han explicat projectes de recuperaci­ó d’ingredient­s i de pràctiques culinàries ancestrals. Aquesta és, sense cap mena de dubte, una de les grans tendències de l’alta cuina.

No són temps de grans aportacion­s en matèria de tècniques i conceptes però sí que flueixen els discursos suculents: el que es porta, en cuina, a més de l’aposta pels vegetals i els fermentats, que segueixen més de moda que mai (“Em pregunto si alguns no estaran fermentant per sobre de les seves possibilit­ats”, assenyalav­a el blogaire Philippe Regol a Twitter), el que es porta és explorar paisatges per buscar productes i tècniques ancestrals en perill d’extinció. Un camí molt interessan­t sempre que serveixi de debò per ajudar les petites comunitats a les quals es mira. I la cosa no quedi en vídeos bonics a l’estil del National Geographic.

 ?? . ?? Una de les ponències de Sant Sebastián Gastronomi­ka
. Una de les ponències de Sant Sebastián Gastronomi­ka
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain