La Vanguardia (Català)

Revolta republican­a arran del vídeo sexista de Trump

Clam a les files conservado­res perquè Mike Pence rellevi el candidat en la cursa presidenci­al L’esposa del magnat diu que les seves grolleries sobre les dones són inacceptab­les i l’ofenen

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Falta un mes per a les eleccions a la presidènci­a dels Estats Units i el candidat republicà, Donald Trump, va haver de jurar ahir que no pensa retirar-se: “No em rendeixo mai”, va dir. I es va veure a forçat a fer-ho perquè eren els seus propis coreligion­aris els que li exigien la seva renúncia. I els que no ho feien en públic, en privat donaven per acabada la cursa a la Casa Blanca. La divulgació del vídeo en què Trump pronuncia frases grolleres respecte a les dones ha enfonsat el candidat republicà en l’oprobi. Per primera vegada des que es va llançar a la cursa s’ha vist forçat a demanar disculpes, però ningú no l’haperdonat, ni tan sols el seu candidat a la vicepresid­ència, Mike Pence: “Ni defenso ni perdono”, va declarar Pence. A més, va cancel·lar tots els seus actes de campanya i va donar pàbul a teories conspirado­res que el situaven com el candidat republicà d’emergència davant l’eventual renúncia de Trump.

“Quan ets una estrella (les dones) et deixen fer el que vulguis, pots fer el que vulguis, les agafes pel cony i pots fer el que vulguis”. Donald Trump va pronunciar fa onze anys aquesta i altres frases lascives (veure requadre) en una conversa privada amb Bill Bush, un showman de la televisió –per cert, emparentat amb els expresiden­ts–, a bord d’un autocar.

El Washington Post va aconseguir el vídeo i el va divulgar divendres a la nit. Immediatam­ent van sorgir reaccions en cadena de congressis­tes i líders republican­s exigint a Trump que es retiri. “Encara pot fer alguna cosa honorable, fer-se a un costat i deixar que Pence ho intenti”, va tuitejar el senador Ben Sasse de Nebraska. De la mateixa manera es van pronunciar congressis­tes d’Illinois, Idaho, Utah, Colorado... i líders republican­s de tot el país, com Mitt Romney i el governador d’Ohio John Kasich. Les dues principals autoritats del partit, el president del comitè republicà, Reince Priebus, i el líder de la Cambra de Representa­nts, Paul Ryan, van condemnar sense embuts el seu candidat. I no acaba aquí la cosa. “Els principals donants estan retirant el suport a Donald Trump i ara estan fent un esforç per finançar i donar suport a un altre candidat”, va assegurar

Per primera vegada el magnat es disculpa, però jura que no pensa retirar-se

Spencer Zwick, un recaptador conservado­r.

Quan divendres el Post va penjar el vídeo, els Estats Units es trobaven en situació d’emergència nacional per l’amenaça de l’huracà Matthew. Els canals de notícies no parlaven de cap altra cosa, però de sobte, l’huracà va deixar de ser notícia. Només es parlava de Donald Trump, del candidat groller i masclista que és i de quant de temps trigaria a renunciar com a candidat. L’assumpte tenia més transcendè­ncia nacional que un huracà que havia matat gairebé mil haitians i que abans d’arribar a la costa atlàntica dels EUA ja havia provocat inundacion­s i destrosses i deixat sense llum un milió de cases.

L’huracà va passar de força 4 a força 1, en canvi, l’escàndol va créixer i créixer com una bola de neu i continuarà creixent almenys fins aquesta nit quan, per a més desgràcia del candidat republicà, haurà de veure’s cara a cara amb una dona, Hillary Clinton, a qui li ha faltat temps utilitzar el que ha passat: “Això és horrible. No podem permetre que aquest home es converteix­i en president”.

Durant la campanya, Trump ha ofès infinitat de vegades les dones, els immigrants, els musulmans i el sursum corda, però fins ara no s’havia disculpat mai. Aquesta vegada ha estat diferent. Va gravar un vídeo demanant

perdó i assegurant a continuaci­ó que si ell és groller els Clinton són pitjors: “No he dit mai que sóc una persona perfecta. (...) Qualsevol que em conegui sap que aquestes paraules no reflecteix­en el que sóc. Ho vaig dir, estava equivocat, i em disculpo”, va declarar el candidat.

Però Trump no va poder reprimir la bèstia que porta dins i va concloure desafiador: “He dit moltes ximpleries, però hi ha una gran diferència entre les paraules i les accions d’altres persones. Bill Clinton ha maltractat dones i Hillary ha assetjat, atacat, avergonyit i intimidat les seves víctimes. En parlarem en els pròxims dies. Ens veiem al debat de diumenge”.

 ?? JIM LO SCALZO / EFE ?? Massa tard? Donald Trump, en un míting en un institut d’Ashburn, estat de Virgínia, el dia 2, es va disculpar ahir pels ofensius comentaris que havia fet sobre les dones.
JIM LO SCALZO / EFE Massa tard? Donald Trump, en un míting en un institut d’Ashburn, estat de Virgínia, el dia 2, es va disculpar ahir pels ofensius comentaris que havia fet sobre les dones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain