La Vanguardia (Català)

El pla de Sánchez era governar en solitari amb suports variables

El PSOE tenia a punt una proposta de tres folis, però el pacte no era imminent

- LA CRÒNICA Enric Juliana Madrid

El defenestra­t líder del PSOE, Pedro Sánchez, pretenia governar en solitari amb suports variables. Tenia preparada una proposta de tres folis als seus possibles socis, però el pacte no era imminent.

Pedro Sánchez tenia un pla per conquerir la presidènci­a del govern espanyol amb el suport de Podem i els sobiranist­es catalans, però la seva concreció no era “imminent”, en contra del que han assenyalat aquesta setmana diversos mitjans de comunicaci­ó de Madrid, desitjosos de caracterit­zar el vertiginós cop de mà al consell federal del PSOE com una patriòtica operació de “salvació nacional”. El secretari general Sánchez va caure com a conseqüènc­ia d’una desastrosa acumulació de factors adversos. Com en les més clàssiques conspiraci­ons, darrere de cada punyalada hi havia un motiu o un ressentime­nt diferent.

El pacte pel canvi només estava esbossat, borrosamen­t esbossat, i la seva concreció presentava grans dificultat­s després de les eleccions del 25 de setembre a Galícia i Euskadi, segons ha

pogut reconstrui­r La Vanguardia.

El cercle de Sánchez tenia a punt un document programàti­c de tres folis per sotmetre’l a la considerac­ió de Ciutadans, Podem, el Partit Nacionalis­ta Basc, el Compromís valencià i els sobiranist­es catalans, preferentm­ent l’antiga Convergènc­ia Democràtic­a. Només el secretari general i dues o tres persones més del seu equip coneixien el contingut exacte del document, que s’inspirava en el manifest electoral socialista per a les eleccions generals del 26 de juny passat.

Mesures econòmique­s d’apaivagame­nt social i d’orientació socialdemò­crata, sense trencar amb els compromiso­s europeus. Promeses de regeneraci­ó democràtic­a. I reforma de la Constituci­ó per afrontar l’anomenada qüestió territoria­l. (Reforma impossible de dur a terme sense la participac­ió del Partit Popular, que hauria adoptat una política de ferotge oposició, en veure’s expulsat del poder.)

Aquest document de tres folis era la pista d’enlairamen­t per a la investidur­a de Sánchez i la formació d’un govern monocolor socialista, que quedaria obligat a pactar constantme­nt al Congrés, atesa la seva limitada base parlamentà­ria (85 diputats). “No es tractava de negociar un pacte de govern: el document pretenia ser un mínim comú denominado­r per facilitar la investidur­a i obrir la porta a un canvi de cicle polític. No volíem iniciar una extenuant neagònica gociació. O ho agafaven, o ho deixaven”. Així ho expliquen fonts socialiste­s coneixedor­es de la iniciativa.

La ruta dels tres fulls hauria estat la següent. Primera fase: recerca del suport de Podem i de l’abstenció de Ciutadans. Segona fase: negociació del vot positiu dels sobiranist­es catalanes, si Ciutadans s’inclinava pel rebuig. Es comptava amb l’abstenció, com a mínim, dels nacionalis­tes bascos (cinc escons), i amb l’entusiasta suport dels quatre diputats de Compromís, orgànicame­nt separats d’Units Podem.

Esglaoname­nt tàctic amb només trenta dies de marge i amb el Partit Socialista en flames. Una operació d’alt risc. A Ferraz eren conscients de la impossibil­itat de sumar alhora els vots d’Units Podem (67) i Ciutadans (32). Albert Rivera no podia fer aquest pas després d’haver donat suport a la investidur­a de Mariano Rajoy a finals de juliol. Es comptava, però, amb la por de Ciutadans davant unes terceres eleccions. El temor de la gent d’Albert Rivera a una tercera i convocatòr­ia electoral en què el PP demanaria tot el vot moderat en nom de la governabil­itat, podia facilitar l’abstenció de Ciutadans. Amb aquesta abstenció n’hi hauria hagut prou per a la investidur­a de Sánchez en segona votació. PSOE, Units Podem i Compromís podien sumar 156 vots davant els 137 del Partit Popular.

Els negociador­s socialiste­s donaven per fet que, davant aquest escenari, el PNB i els sobiranist­es catalans s’abstindrie­n. Rodolfo Ares, un home del PSE-PSOE, estret col·laborador de Patxi López i fidel a Sánchez fins a l’últim minut, es mantenia en contacte amb els de Sabin Etxea. Miquel Iceta treballava a Barcelona. I els valencians de Compromís estaven disposats a mitjançar amb qui fes falta. Després veurem per què.

L’acord amb Units Podem era el nus principal de l’operació. Un nus molt difícil de desfer, ateses les fortes divergènci­es de criteri a l’interior de la nova esquerra espanyola. Els tres folis del PSOE podien accentuar la

La discussió era molt viva a Podem, amb Iglesias i Errejón altre cop enfrontats Ada Colau es mostrava partidària de donar suport a Sánchez sense negociació

crisi interna de Podem, de la qual es tenen notícies des de la primavera passada. Iñigo Errejón, caracterit­zat pels socialiste­s com la “cara amable” de Podem, era partidari de donar suport a la investidur­a de Sánchez, sense exigir grans contrapart­ides. Després dels resultats del 26 de juny, Errejón havia arribat a la conclusió que unes terceres eleccions podien ser molt negatives per al nou partit d’esquerres. “Si s’escampa la idea que el canvi no és possible, Podem perd sentit”, havia manifestat. Facilitar el canvi per mantenir viu el paradigma Podem. Propagar una imatge responsabl­e de Podem. Aquesta és la divisa dels errejonist­es.

Des de València, Mónica Oltra, que sempre ha mantingut una bona relació amb Iglesias, també empenyia a favor de l’acord. Els seus motius són fàcils de comprendre: Compromís governa amb el PSOE les principals institucio­ns valenciane­s i tem ser objecte d’un implacable setge polític i econòmic per part del Partit Popular els pròxims tres anys.

Alberto Garzón, d’Esquerra Unida, també s’inclinava per l’acord amb els socialiste­s, tot i que no pel xec en blanc. EU necessita mantenir perfil propi. La novetat era la posició dels comuns catalans. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es mostrava partidària de facilitar la investidur­a de Sánchez, sense una gran negociació programàti­ca. Canvi de govern, nou context per a la qüestió catalana i evitar una difícil negociació que obligués Podem a retirar formalment la proposta de referèndum a Catalunya. Aquest era el plantejame­nt dels comuns, amb el diputat Xavier Domènech en el paper de soferta frontissa.

Pablo Iglesias no volia lliurar de franc els vots de Podem. Exigia una negociació amb el PSOE amb la màxima formalitat possible –la negociació que no va tenir lloc al març– i tornava a plantejar com a objectiu l’entrada de Podem al govern. Sabia cap a on apuntava: Sánchez i el seu reduït cercle difícilmen­t podria suportar la pressió contrària a un pacte de govern dels socialiste­s amb Podem que anés més enllà de l’actual model portuguès (govern monocolor socialista amb suports parlamenta­ris de l’altra esquerra). Els radars de Brussel·les estaven en alerta, les empreses de l’Ibex 35 es trobaven en estat d’alarma... Iglesias sospitava que la veritable intenció del PSOE era forçar les terceres eleccions per intentar deixar Podem a la cuneta. En veure els resultats de Galícia es va sentir relativame­nt tranquil. Malgrat la improvisac­ió i els embolics interns, En Marea es col·locava al davant del PSOE.

La discussió al consell ciutadà de Podem, però, no es presentava gens fàcil. Totes les contradicc­ions de Podem podien esclatar al mes d’octubre. El consell ciutadà es va reunir ahir i no va ser un comitè federal. Ara la discussió gira al voltant de l’espai que deixa lliure el malparat PSOE. El debat estratègic entre pablistes i errejonist­es prosseguei­x, però està canviant de pla.

El pla de Sánchez preveia la falta d’acord amb Podem. Un dels col·laboradors del defenestra­t secretari general ho explica de la següent manera: “Abans que fos derrotada al comitè federal, la nostra estratègia pretenia dibuixar una línia parabòlica. Primer diem no a Rajoy. Després intentem un govern de canvi. Si el pacte per a una majoria alternativ­a fracassa, per culpa de la intransigè­ncia de Pablo Iglesias, encara quedaven dues opcions: acceptar com a inevitable­s les terceres eleccions, i fins i tot plantejar-nos a última hora una abstenció justificad­a per la gravetat del moment. No crec que se’ns pugui acusar d’aventurers”.

Si Podem pactava, sense la participac­ió de Ciutadans, es tractava d’obtenir el suport dels sobiranist­es catalans. L’ex-Convergènc­ia hi estava d’acord. Es pot explicar amb llenguatge casteller: els dirigents de la colla vella (Artur Mas, Francesc Homs...) eren clarament partidaris de facilitar la investidur­a de Sánchez, per enviar el Partit Popular a l’oposició, per començar a asfaltar una pista d’aterratge de la qüestió catalana i per recuperar un rol d’influència política en Madrid, paper que els convergent­s lamenten molt haver perdut. La colla jove (Marta Pascal, David Bonvehí...) era molt més cauta i demanava als seus representa­nts al Congrés de no fer res que donés avantatge tàctic a ERC en el debat intern català. Deixar el referèndum de banda a Madrid, mentre a Barcelona el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, pactava amb la CUP un referèndum gairebé unilateral. Una acrobàcia increïble.

Preventiva­ment, CDC havia anat a les eleccions del juny amb la proposta de crear una comissió parlamentà­ria sobre Catalunya. Homs ho va demanar a Sánchez i aquest va respondre que es podia discutir sobre Catalunya en el marc d’una ponència sobre la reforma constituci­onal. Com podem veure, el pacte no era “imminent”. No, no ho era.

Què hauria fet ERC? En el guió de Sánchez, ERC quedava per al final: o ho agafes o ho deixes. O facilites el canvi, o apareixes com a responsabl­e de la continuïta­t de Rajoy. No hi havia negociació amb Esquerra. El diputat Joan Tardà ho confirma: “En els últims mesos no hem rebut cap trucada del PSOE”.

Què hauria fet ERC? Tardà es pren uns segons abans de respondre: “Aquesta disjuntiva podia haver alterat l’actual tranquil·litat a Esquerra. Una tranquil·litat que apreciem molt”.

El pacte no era imminent, coincideix­en a assenyalar totes les fonts consultade­s. El guió estava escrit, però la seva realitzaci­ó era molt difícil. Un govern a la portuguesa a Espanya hauria alterat substantiv­ament el mapa europeu: tota la península Ibèrica girant cap a l’esquerra, pendent de l’equilibris­me socialista, així a Lisboa com a Madrid.

Les bateries antiaèries estaven a punt i el dard llançat fa uns mesos per Alfredo Pérez Rubalcaba portava cap nuclear: “Investidur­a Frankenste­in”.

Sánchez va ser enderrocat abans que pogués imitar Mary Shelley, creadora literària del modern Prometeu. La caiguda de Sánchez estava anunciada. Amb ell va morir Frankenste­in, però una veu fantasmal i aterridora se sentirà durant molt de temps al carrer Ferraz de Madrid: “Ara l’autoritat sóc jo”.

EL PARTIT DE RIVERA Ciutadans podia arribar a abstenir-se per por de les terceres eleccions

EL GRUP DE MÓNICA OLTRA Els valencians de Compromís es van proposar com a intermedia­ris

EL PARTIT DEMÒCRATA CATALÀ Part de l’ex-CDC estava disposada a votar Sánchez, sense exigir referèndum

ESQUERRA REPUBLICAN­A ERC quedava per al final: “O afavoriu el canvi, o faciliteu que Rajoy continuï”

 ?? 2 ??
2
 ?? 1
DANI DUCH ??
1 DANI DUCH
 ?? .JUAN HERRERO / EFE ??
.JUAN HERRERO / EFE
 ?? 3
ÀLEX GARCIA ??
3 ÀLEX GARCIA
 ??  ??
 ?? 5
DANI DUCH ??
5 DANI DUCH
 ?? 7
EMILIA GUTIÉRREZ ?? 1. Verónica Fumanal, exassessor­a de comunicaci­ó de Pedro Sánchez, amb l’exsecretar­i general socialista.
2. Artur Mas, Carles Puigdemont i Francesc Homs, figures referents de l’antiga CDC.
3. Miquel Iceta i la diputada del PSC a Madrid, Meritxell...
7 EMILIA GUTIÉRREZ 1. Verónica Fumanal, exassessor­a de comunicaci­ó de Pedro Sánchez, amb l’exsecretar­i general socialista. 2. Artur Mas, Carles Puigdemont i Francesc Homs, figures referents de l’antiga CDC. 3. Miquel Iceta i la diputada del PSC a Madrid, Meritxell...
 ?? 6
DAVID AIROB ??
6 DAVID AIROB
 ?? JORDI PLAY ??
JORDI PLAY
 ?? 4
KIKO HUESCA / EFE ??
4 KIKO HUESCA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain