La Vanguardia (Català)

El Marroc reelegeix els islamistes del PJD

Triomf de la formació de Benkiran, que puja a 125 escons

- ISABEL RAMOS RIOJA Rabat Enviada especial

La formació de Benkiran va obtenir 125 escons, i és el primer partit islamista que aconseguei­x ser reelegit. Ara haurà de buscar socis per fer coalició i governar.

L’islamista PJD busca aliats per formar un nou govern de coalició al Marroc. “El canvi ara” haurà d’esperar. El PAM, el partit fundat per un amic íntim del rei Mohamed VI, haurà d’esperar a les pròximes eleccions per posar en pràctica el lema de la seva campanya. Encara que ha aconseguit més del doble del seu nombre d’escons a la Cambra de Representa­nts (ha passat de 47 a 102), el PJD va tornar a guanyar les eleccions de divendres convertint-se així en l’únic partit islamista al qual li permet estar al Govern i renovar el mandat. Amb la reforma de la Constituci­ó del 2011 el monarca ha d’encarregar la formació de l’executiu al partit més votat. Anteriorme­nt elegia aquell a qui li plaïa.

La clau és ara en qui seran els socis de govern perquè amb els seus 125 escons (102 el 2011), està lluny de la majoria de 198 que necessita. La “gran coalició” amb el PAM, el seu enemic número u, ni es planteja. Caldrà esperar –la paciència és una gran virtut en aquest país–, però segons observador­s al Marroc, el Partit Istiqlal (el que va lluitar per la independèn­cia), podria tornar a l’executiu que va deixar en la crisi del 2013.

És una formació política que encaixa bé amb els valors tradiciona­ls i religiosos del PJD, encara que ara no aportaria els 60 diputats de la legislatur­a anterior, sinó 46.

El Moviment Popular, amb base al sud berber, en té 27, amb la qual cosa assolirien la majoria absoluta. El PPS (Partit Progrés i Socialisme) que, enmig d’una gran divisió interna, va acceptar la invitació del PJD ja el 2011 podria mantenir-se en el govern. Al Marroc, tot i això, no només la voluntat dels partits compta.

Els majoria dels partits, amb especial incidència en l’esquerra, han perdut els diputats que ha recollit el PAM. Els comicis es van plantejar com un enfrontame­nt directe entre el PJD i el PAM, al més pur estil bipartidis­ta, quan era obvi que seria necessari formar una coalició.

Nabila Munib, l’estrella de l’esquerra que alguns exagerats deien que podia arribar a ser al capdavant de l’executiu no ha aconseguit escó, encara que la Federació de l’Esquerra Democràtic­a que liderava n’ha obtingut dos. Dos dels tres partits actualment coalitzats per a aquestes eleccions havien boicotejat les precedents.

El cap del govern i secretari general del PJD, Abdelilah Benkiran, va proclamar quan ja era dissabte a la matinada a la seu del partit que era un dia “d’alegria i joia per als marroquins. (...) Malgrat els tripijocs d’alguns, el poble ha votat en massa pel partit. (...) Els nostres resultats són excel·lents”. La referència als tripijocs responia a la crida que va fer el PJD al tancament de les urnes per demanar empara al Ministeri de l’Interior, dirigit pel tecnòcrata Mohamed Hassad, elegit pel rei. Segons els islamistes, els funcionari­s que havien de vetllar pel bon funcioname­nt del procés electoral estaven empastifan­t-lo.

Els observador­s del Consell d’Europa, per la seva part, van assegurar ahir que no havien estat testimonis de cap de les irregulari­tats que s’havien denunciat. Cap no era, de tota manera, d’un abast tan important que invalidés els comicis.

Ian Liddell-Grainger, cap de la delegació, va reconèixer que era difícil intentar fer qualsevol maniobra en la seva presència quan en alguns col·legis electorals se’ls acostaven i els miraven com si fossin extraterre­stres. El seu aspecte, majoritari, de ser del nord d’Europa i els seus impecables vestits i corbates van haver de cridar l’atenció.

Van visitar centres de votació a Rabat, Casablanca, Tànger, Fes i Marràqueix i proposaran millores que van des de qüestions d’estructura política a facilitar l’accés als discapacit­ats. Liddell-Grainger va mostrar la seva satisfacci­ó per les millores que ha experiment­at el procés electoral al Marroc, malgrat tot.

Sense majoria absoluta, el PJD ja està buscant aliats per formar un nou govern de coalició

 ?? JAVIER OTAZU / EFE ?? Abdelilah Benkiran, en l’acte polític d’aquest passat tancament de campanya electoral al Marroc
JAVIER OTAZU / EFE Abdelilah Benkiran, en l’acte polític d’aquest passat tancament de campanya electoral al Marroc
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain