La Vanguardia (Català)

Resant a la pluja

Alonso veu frenada la seva línia ascendent a la casa d’Honda

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Després de comprovar que les esperades millores al motor del seu McLaren-Honda quedaven en un no res just el cap de setmana en què corrien a casa, Fernando Alonso es confia al mal temps per aconseguir una bona posició en el gran premi de Suzuka.

Després de firmar quatre setens llocs en les últimes sis curses, dos d’ells amb espectacul­ars remuntades des del fons de la graella, Fernando Alonso arribava a Suzuka, el gran premi d’Honda, amb esperances renovades. Un optimisme, amb base sòlida, que s’ha vist frenat per l’obstinada realitat: els McLarenHon­da no van passar del 15è i el 17è lloc en la classifica­ció. “No és el millor per començar el gran premi de casa d’Honda; som una mica per sota del que havíem pensat”, admetia l’asturià, que s’encomanava a la pluja en la cursa (a les 7.00, hora catalana) per arreglar el dia.

La virolla en els entrenamen­ts de divendres va ser una metàfora premonitòr­ia. Si el McLaren va oferir bones prestacion­s en traçats revirats (Hungarorin­g i Singapur) i en els seus oposats (Bèlgica i Malàisia), en les rectes llargues i els revolts d’alta velocitat de la pista japonesa es va adaptar malament l’MP4-31. Tant per la feblesa del motor –encara que estrenés unitat de potència– com per la configurac­ió aerodinàmi­ca del bòlid, segons va explicar Alonso. “Sembla que el nostre rendiment canvia de circuit a circuit. En la combinació de revolts ràpids i rectes llargues és difícil trobar la càrrega aerodinàmi­ca justa. O vas ràpid en les rectes o en els revolts, però trobar l’equilibri... Era complicat saber per on anar. Segurament hem fallat en alguna cosa”, reconeixia.

La decepció era lògica als garatges de McLaren, on esperaven continuar amb la progressió

“En revolts ràpids i rectes llargues no trobem l’equilibri, i el motor té la mateixa potència”

mostrada en aquesta segona part del campionat. El bòlid de Woking ha evoluciona­t notablemen­t: va superar els problemes de joventut, les seves prestacion­s han crescut, ja no és l’últim o penúltim cotxe de la graella, ha madurat, s’ha enfortit amb cavalls, ha fet un salt gegantí en fiabilitat, ja no és el cotxe que es trencava només engegar-lo, i pot fins i tot mantenir batalles amb la classe mitjana, els Williams, Toro Rosso o Renault. Aquest creixement, combinat amb l’instint, les bones mans i la bona gestió de les curses de l’asturià, –a més d’algunes gotes de sort que el mateix Alonso admetia– han portat a uns resultats inesperats en el moment de començar l’any.

La millor prova d’aquest pas endavant han estat els setens llocs d’Alonso, just per darrere dels tres grans, i que els dos pilots de McLaren visquin amb més assiduïtat en els punts (en 12 de les 31 curses entre els dos).

Tret del Japó. “El cotxe simplement no funciona aquí”, constatava Jenson Button, que validava l’explicació donada

McLaren confia en Alonso per ser campions a partir del 2018 i li ofereixen tres anys més

per Alonso. “El nostre cotxe va millor en revolts lents i en zones de frenada forta; Suzuka té molts revolts de velocitat mitjana o alta i revolts llargs que són més complicats per a nosaltres”, deia l’anglès, 17è de sortida.

Tampoc el nou propulsor servit per Honda no ha aportat el progrés esperat. “El motor millorat dura més quilòmetre­s, però tenim la mateixa potència. El Jenson i jo anem igual en la recta”, comentava Alonso, satisfet per la fiabilitat més gran de la unitat, encara que amb les mateixes prestacion­s que no li permeten prosperar.

Per això, les esperances d’Alonso i Button passaven per la possibilit­at de pluja o condicions canviants a Suzuka, per pescar en aigües tèrboles. “Tret que plogui, serà complicat recuperar tantes posicions com per puntuar”, vaticinava l’asturià. “Cal intentar recuperar amb la pluja o amb el que sigui. Atacaré, no tinc res a perdre”, prometia, en espera d’una cursa esbojarrad­a que podria beneficiar­lo traient competidor­s del mig.

La confiança de McLaren en l’asturià és cega. Amb Button a la banqueta l’any que ve –el substituir­à el reserva Stoffel Vandoorne–, Alonso serà la pedra angular del projecte anglonipó del futur. Fins al punt que, segons publicava el diari Marca, a Suzuka li han ofert la renovació per tres anys més, fins al 2020, per aspirar a lluitar pel títol a partir del 2018. Encara que Alonso sempre ha supeditat la continuïta­t a l’F-1 als canvis reglamenta­ris el 2017 que facin una competició més atractiva... i li ofereixi opcions de tornar a guanyar.

 ?? CLIVE MASON / GETTY ?? Fernando Alonso una altra vegada no va passar de la Q2 i es veia obligat a remuntar a Suzuka
CLIVE MASON / GETTY Fernando Alonso una altra vegada no va passar de la Q2 i es veia obligat a remuntar a Suzuka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain