La Vanguardia (Català)

Comprar poc i fresc

Lidl és la cadena que més creix en un mercat dominat per Mercadona

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Els supermerca­ts lluiten per atreure el sector de clientela, cada vegada més nombrós, que fa una petita compra per al consum immediat, normalment de productes frescos, i busca adquirir-ho tot al mateix comerç.

La distribuci­ó deixa enrere la guerra de preus per embrancars­e en la batalla per atreure els compradors dels cistells petits. La barra de pa, els tomàquets per a l’amanida o les hamburgues­es per al sopar, les petites compres quotidiane­s són les més freqüents als supermerca­ts, que en els últims anys han apostat fort pels productes frescos. Segons l’últim informe Tendències sobre la distribuci­ó del 2016 que ha elaborat Kantar Worldpanel, el 54,4% de les vendes de gran consum es produeixen en cistelles petites, de les quals un 60% són productes frescos.

“L’objectiu és aconseguir més compradors i que aquests visitin més la botiga, per la qual cosa és clau captar les cistelles de rutina”, descriu l’informe. “El preu ja no és suficient a l’hora de captar un nou consumidor, que vol poder fer tota la compra en un sol establimen­t, inclosos els frescos”, assegura Florencio García, director de la venda al detall de Kantar Worldpanel.

“La compra gran es fa una vegada a la setmana o cada quinze dies, el que fa que el client visiti cada dia el centre són els frescos”, expliquen fonts de Lidl, la cadena que més ha crescut aquest 2016 gràcies a l’aposta pels frescos i a un canvi d’imatge produït després de la renovació del model d’establimen­t i la reforma de molts dels seus supermerca­ts. En els nous Lidl, com el que s’acaba d’inaugurar a prop de la plaça Francesc Macià a Barcelona, els frescos estan ubicats a l’entrada i ocupen una superfície privilegia­da, especialme­nt la nova secció de fleca.

“Els grans distribuïd­ors estan reinventan­t les seves superfície­s intentant captar la confiança del consumidor per convertir-se en la seva marca habitual”, afirma García des de Kantar Worldpanel. Els productes frescos suposen gairebé la meitat del pressupost dels consumidor­s en gran consum, amb un 46% del cistell de mercat, mentre que l’alimentaci­ó envasada acapara el 42,2% del valor de les vendes. Fruit d’aquesta reinvenció han sorgit fórmules com La Plaza de Dia, les noves botigues de Lidl o les renovades seccions de frescos de Carrefour i Mercadona.

Aquesta forta aposta del sector ha robat prop de 60 milions de cistells petites al canal especialis­ta, amb la consegüent pèrdua de valor. L’aposta de la distribuci­ó pels frescos ha provocat una reducció del mercat del gran consum, que ha vist retallades les vendes un 1,8% en volum i un 1,1% en valor entre gener i setembre “a causa que la despesa en productes frescos ha descendit un 2,2% per la pèrdua de valor que es produeix quan la compra es trasllada del comerç tradiciona­l a la distribuci­ó moderna”.

Segons l’informe de Kantar World Panel, Mercadona continua liderant la distribuci­ó espanyola amb una quota de mercat del 23%. Gairebé nou de cada deu llars (el 87,4%) han realitzat compres a la cadena valenciana des de començamen­t d’any i continuen ampliant la base de consumidor­s amb l’entrada a nous mercats, com el País Basc.

Per la seva banda, Lidl és l’ensenya que més ha crescut, ja que ha sumat 0,5 punts de quota, fins a arribar al 4% del mercat. La cadena també ha augmentat la seva base de compradors, i des de començamen­t d’any un 56,7% de les llars ja ha fet alguna compra a la cadena. La seva aposta en frescos i altres moviments destacats en sectors com el de productes de bellesa, li permet millorar, a més, la seva imatge entre les llars espanyoles. L’últim any, la cadena ha millorat la seva valoració en atributs com la “neteja i l’organitzac­ió” o la “possibilit­at de fer tota la compra”, segons Kantar.

La venda en línia, encara que suposa només un 1,1% del valor de gran consum, està penetrant a poc a poc a les llars. Segons l’informe, 3,7 milions de llars han adquirit productes a través d’internet amb una despesa mitjana de 144,9 euros. El llançament de nous serveis com el Prime Now d’Amazon, el lliurament ràpid del supermerca­t d’El Corte Inglés, els punts de recollida de Carrefour i l’entrada de noves propostes com Ulabox o Deliberry han multiplica­t l’oferta en línia. Les categories amb més quota a internet són de perfumeria, cafè i productes per a nadó, encara que els serveis de lliurament ràpid, en menys de dues hores, obren la porta a la distribuci­ó de productes frescos i poden multiplica­r les vendes del sector per internet.

LÍDER FORT Nou de cada deu llars han fet alguna compra a Mercadona aquest any

CANVI D’IMATGE

Lidl millora la seva valoració en atributs com la neteja i l’organitzac­ió

VENDA EN LÍNIA

Suposa un 1,1% del valor, però està penetrant a poc a poc a les llars

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La fleca és la protagonis­ta dels nous supermerca­ts
XAVIER GÓMEZ La fleca és la protagonis­ta dels nous supermerca­ts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain