La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La victòria dels islamistes moderats en les últimes eleccions marroquine­s, i la programaci­ó de la nova temporada del Liceu, que es va estrenar divendres amb Macbeth.

EL Partit Justícia i Desenvolup­ament (PJD), del primer ministre Abdelilah Benkiran, ha guanyat les eleccions legislativ­es del Marroc, amb el que aconseguei­x un altre mandat de cinc anys al capdavant d’un Executiu que tornarà a necessitar la formació d’una coalició. Amb una participac­ió baixa (43%), els islamistes moderats en el Govern s’han reforçat (125 escons) i han superat els seus rivals màxims, el laic Partit Autenticit­at i Modernitat (PAM), el partit del palau en al·lusió al rei Mohamed VI (102 diputats), i han enfonsat l’històric Istiqlal (45 escons) i l’esquerra de la Unió Socialista (37).

La victòria electoral de Benkiran es deu a dos eixos fonamental­s. El primer és que el PJD no s’ha vist implicat en cap cas de corrupció durant el primer mandat i ha fet responsabl­e el sistema, és a dir, la monarquia, de no haver complert tots els objectius proposats des que va accedir al poder el 2011. El segon és que, malgrat això i a causa de les mancances de l’Estat, ha assumit el paper assistenci­al per als més desassisti­ts, de la mateixa manera que alguns moviments religiosos ho han fet en altres països, com Hizbul·lah al Líban o Hamàs a Palestina. Aquest doble paper de víctima i de govern pal·liatiu és el que li ha atorgat el triomf a les urnes divendres passat.

Quan una societat de costums predemocrà­tics, com és el cas del Marroc, busca a les bases religioses i ètiques la seva raó de ser i d’actuar, aixeca molts recels i fins i tot pors a Occident. Però també és evident que, davant la radicalitz­ació de posicions que es viu a molts països islàmics que empenyen fins al fanatisme, la moderació religiosa actua com un dic efectiu de l’extremisme islamista amb l’ús d’un discurs moralista, populista i conservado­r davant els perills de la modernitat. El PJD ha actuat com a tal en el Govern, almenys fins ara, i el pragmatism­e de Mohamed VI ha fet que el rei no només assumeixi aquesta circumstàn­cia, sinó que fins i tot li doni suport. Al 2013, quan es va produir una crisi del Govern de coalició amb l’Istiqlal, la seva marxa es va substituir amb el suport a l’Executiu del Reagrupame­nt Nacional d’Independen­ts, un partit centrista fundat per un cunyat del rei Hassan II.

En aquest escenari, tanmateix, els reptes de modernitza­ció del sistema continuen sent molt presents. D’una banda, el fenomen de la islamitzac­ió com a aglutinado­r social és una evidència. De l’altra, l’exigència d’avançar en un sistema que tingui en compte totes les necessitat­s del cos social i, en especial, dels més joves i de les capes urbanes –i que d’alguna manera tracta de representa­r el mateix rei Mohamed VI, amb totes les seves mancances–, obligarà el Govern de Benkiran a prendre decisions que fins i tot són contradict­òries. Com fer compatible­s les dues tendències és el gran interrogan­t del futur marroquí. Fins ara, el rei ha tingut un paper d’equilibri efectiu, però la societat marroquina no està vacunada contra la volença global cap a la polaritzac­ió de les posicions, en especial al món àrab, fet que finalment pot provocar un esclat de conseqüènc­ies imprevisib­les. Després del fracàs de les anomenades primaveres

àrabs, Occident ha assumit la necessitat de donar suport al control de la situació al Marroc, una peça d’un valor geoestratè­gic enorme al nord de l’Àfrica i a la Mediterràn­ia. I en el futur ha de continuar aquest suport, especialme­nt en el camp econòmic, per evitar que es produeixin mals majors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain