La Vanguardia (Català)

ART CONTRA EL SISTEMA

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

El col·lectiu Guerrilla Girls trasllada a Londres les seves accions contra la discrimina­ció, el sexisme i les oligarquie­s econòmique­s.

Són figures anònimes com Banksy (fins a cert punt) i Elena Ferrante (fins fa molt poc). Es consideren a si mateixes “la consciènci­a del món de l’art”. Protesten contra el sexisme i la discrimina­ció als museus i les galeries, però també contra el capitalism­e desbocat, els oligarques, la injustícia social i la gentrifica­ció. Es veuen com una versió contemporà­nia de Robin Hood, Batman o el genet solitari. I entronquen amb la tradició americana d’herois emmascarat­s. Són les Guerrilla Girls.

Fenomen novaiorquè­s per excel·lència –van néixer a la Gran Poma el 1985–, han desembarca­t a Londres darrere de les màscares de goril·la amb què s’amaguen la cara, amb una exhibició a la Whitechape­l Gallery i aparicions a la Tate Modern i a la Frieze, una de les fires anuals més importants d’art del món juntament amb la de Basilea, i el prototip en molts sentits de tot el que elles denuncien. Provocació.

El missatge que han portat a la capital anglesa és el que difonen amb pòsters, pancartes, adhesius, anuncis, vídeos, pamflets, projeccion­s, instal·lacions i tota mena d’elements gràfics des de fa més de trenta anys: que el món de l’art i la societat en general són un patriarcat; que la representa­ció de les dones en museus i galeries amb prou feines arriba amb sort al vint per cent, i amb freqüència és molt inferior; que el mateix es pot dir de les minories ètniques; que la proliferac­ió d’institucio­ns privades (Fundació Louis Vuitton a París, Ludwig Museum de Colònia, el Broad de Los Angeles, el Garage Museum de Moscou...) és poc edificant des d’un punt de vista ètic cultural, el vehicle perquè els milionaris llueixin les obres dels seus artistes favorits (gairebé sempre homes); que els crítics i comissaris no formen part de la solució sinó del problema, que són o bé perpetrado­rs o còmplices; que el món és un desastre.

Les Guerrilla Girls van enviar un qüestionar­i a gairebé quatre-cents museus de 29 països europeus preguntant per la composició de la seva col·lecció (homes i dones, raça de l’autor, origen geogràfic de les obres), i l’exposició de la Whitechape­l és la publicació dels resultats. Les respostes del centenar que es va dignar a contestar apareixen enganxades a la paret de la galeria, amb algunes de les més il·lustrative­s convenient­ment destacades. I els formularis dels qui no ho van fer, trepitjats en una catifa a terra. Als responsabl­es de premsa i relacions públiques de la majoria d’institucio­ns no els faltarà feina en els propers mesos.

La mostra, una actualitza­ció de la seva vella pancarta Europa és fins i tot pitjor?, és molt més informativ­a que visual, i divulgant els resultats del qüestionar­i les Guerrilla Girls fan una dissecció de l’estat del món de l’art i de la cultura al continent, en termes d’accés, diversitat i discrimina­ció. I tot i que la nota final és un suspens sense pal·liatius, les activistes nordameric­anes salven en certa manera Espanya (“hi ha una versió molt interessan­t del feminisme i la gent vol millorar, encara que les institucio­ns frenen el progrés”), i els països de l’Europa de l’Est, on molts museus tenen directores. Polònia presenta el percentatg­e d’obres de dones més elevat, un 28%.

Si una de les parets de la Whitechape­l apareix decorada amb els qüestionar­is sobre la diversitat cultural, l’interior de la galeria està dedicat a l’anàlisi exhaustiva dels resultats, que suggereixe­n que en el conjunt d’Europa un 80% de l’art que es mostra és masculí, i un 85% és blanc. White male power al màxim. Les girls no dubten a assenyalar amb el dit les institucio­ns que ni tan sols s’han dignat a contestar a les seves preguntes, com les galeries Saatchi i Serpentine de Londres, però es mostren generoses amb d’altres, com el Centre George Pompidou de París, per, almenys, intentar combatre el sexisme, encara que sigui de manera esporàdica i sense continuïta­t (aquest, assenyalen, és un dels principals problemes). Són oradores brillants, com demostren en un breu vídeo fet amb entreviste­s, clips i notícies relacionad­es amb el seu activisme al llarg del temps.

“Aquestes són les galeries que se suposa que han de sadollar la nostra fam artística, però la dieta que aporten no és precisamen­t equilibrad­a; aquests són els museus que ens dicten el que val la pena veure i el que no, des d’una perspectiv­a arcaica, patriarcal, discrimina­tòria i masclista”, censuren en les seves devastador­es conclusion­s. Si se’ls pregunta quina diferència hi ha entre ara i fa trenta anys, quan van començar, la resposta és que “llavors els responsabl­es tenien la cara dura d’asseverar que si no introduïen més obres de negres i dones era perquè no estaven a l’altura, i ara es cuiden molt molt de fer afirmacion­s tan políticame­nt incorrecte­s”.

Paral·lelament a l’exposició de la Whitechape­l, les Guerrilla Girls han muntat al nou espai Tate Exchenge de la Tate Modern (una altra de les que salven una mica de la crema) un “departamen­t de queixes”, a l’estil dels que hi ha als grans magatzems dels Estats Units, perquè tothom que ho vulgui formuli les seves reclamacio­ns en una gran una pissarra. No només sobre el sexisme en l’art, el preu de les entrades als museus o la qualitat de les exhibicion­s, sinó sobre qualsevol cosa que els passi pel cap: Donald Trump, el Brexit, la creixent diferència entre rics i pobres, el cost de l’habitatge, la batalla generacion­al i de classes... Perquè per elles tot està relacionat, és part del mateix sistema corrupte, d’un capitalism­e desmesurat que beneficia uns quants a compte de la gran majoria.

Tot va començar a Nova York a mitjans dels vuitanta. Les dones havien jugat un paper decisiu en l’art experiment­al de la dècada anterior, però la seva presència en museus i galeries continuava sent merament simbòlica. El fet que el MoMA n’inclogués menys de vint en el seu “repàs definitiu (amb 169 noms) de la pintura i l’escultura contemporà­nies” (Internatio­nal Survey) va ser la gota que va fer vessar el vas. Un col·lectiu anònim va començar a instal·lar pòsters i pancartes a les façanes d’edificis

El col·lectiu d’activistes conegut com les Guerrilla Girls

ha aterrat a Londres amb tota

l’artilleria

del Soho, en solars abandonats i garatges; fins i tot van posar els seus eslògans als autobusos de Manhattan abans que les autoritats els rescindiss­in el contracte perquè les seves imatges resultaven “massa explícites”. No van trigar a adonar-se que les coses no serien precisamen­t fàcils. El sistema no tolerava l’ús subversiu de

l’espai públic, i anava contra elles.

Emparades amb el disseny i les arts visuals, amb grans cartells amb freqüència monocromàt­ics, de traç gruixut i caràcters grans, amb gràfics vistosos, molt directes, van emprendre la seva campanya per denunciar la corrupció i la discrimina­ció sexual i racial no només en la pintura i l’escultura, sinó

també en el cinema i el teatre, i per descomptat, en la política, no dubtant a apuntar i dir “jo acuso” els qui segons el seu parer són els culpables. El seu cop més important va arribar el 1989, amb un pòster titulat Les dones han d’anar despullade­s per poder entrar al Metropolit­an? A sobre d’una dona repenjada a l’estil de la que apareix al

quadre Odalisca amb un esclau de Dominique Ingres, però amb el cap tapat amb una màscara de goril·la, apareixien les estadístiq­ues demolidore­s: un 85% dels nus del Met són femenins, però només un 5% de les artistes dels departamen­ts d’art modern i contempora­ni són dones. Cas tancat i vist per a sentència.

Les Guerrilla Girls no es van conformar amb aquell objectiu, sinó que el 1992 van omplir de pamflets de denúncia tots els llibres de la botiga del Museu Guggenheim, i van organitzar una campanya per a la tramesa a la institució de milers de targetes postals criticant la seva política de només presentar artistes masculins. Igual que Andy Warhol, van recórrer a imatges artístique­s com a element de subversió. Però, a diferència d’ell, van adoptar una actitud extremadam­ent bel·ligerant cap als qui mouen els fils de l’art contempora­ni. De neutralita­t, gens ni mica.

Les guerriller­es agafen noms d’artistes com Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe, Diane Arbus, Lee Krasner o Khate Kollwitz. En les tres dècades llargues d’existència del grup n’hi ha hagut un centenar. N’hi ha que continuen des del principi, d’altres només duren uns mesos, algunes opten per emprendre la seva pròpia carrera artística sense el refugi de l’anonimat ni la causa de la denúncia. El 2001 es van dividir en tres organitzac­ions diferencia­des sota un mateix paraigua: les originals, les especialit­zades en internet i les tecnologie­s modernes com a mitjà de lluita, i les que estan sempre de gira com una companyia de teatre o de vodevil. Un mateix objectiu, diferents estratègie­s. Avui, les mateixes institucio­ns que elles denuncien compren edicions limitades dels més de vuitanta pòsters i pancartes que han fet. Però no per això les tracten amb guant blanc.

“És una batalla que les dones no guanyarem mai del tot, però s’ha de continuar lluitant –diu Iwona Blazwick, la directora de la Whitechape­l Gallery–. Es poden discutir les tàctiques de les Guerrilla Girls, però la seva investigac­ió és de primera categoria. Plantegen interrogan­ts, fan pensar, desafien l’ordre establert, i tot això amb una barreja de ràbia i d’humor, d’ironia i d’ira. El percentatg­e d’obres de dones als grans museus dels Estats Units i Europa és ridícul”.

Les institucio­ns represente­n d’una manera fidedigna –pregunten elles– la pluralitat en matèria d’origen, sexe i raça del que és l’art, o només els interessos del poder i dels diners?”.

Resposta: foc a discreció, i que no quedi canya dreta.

Els grans museus i galeries represente­n el poder dels diners i de l’home blanc

“Hi ha una forma molt interessan­t i vàlida de feminisme, però el frenen les institucio­ns”

 ??  ??
 ?? TATE MODERN ??
TATE MODERN
 ?? GUERRILLA GIRLS ??
GUERRILLA GIRLS
 ?? DAVID PARRY / PA ??
DAVID PARRY / PA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain