La Vanguardia (Català)

Pànic conservado­r a perdre el Congrés

La participac­ió de les dones en les eleccions de novembre es preveu la més alta i més decisiva de la història dels Estats Units

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Martha Roby és una congressis­ta d’Alabama que ha destacat a la Cambra de Representa­nts pel seu conservado­risme extrem. Va ser elegida el 2010 per un districte que vota sistemàtic­ament republicà, així que no hauria de tenir por pel seu futur. Tot i això, Roby va ser ahir dels primers congressis­tes a exigir la renúncia de Trump. “Vaig pensar que el suport al candidat era el millor per al nostre país i el nostre partit. Ara està clar que el millor per al nostre país i el nostre partit és que Trump s’enretiri i permeti que una persona responsabl­e i respectabl­e assumeixi la candidatur­a”.

L’Amèrica profunda, trampolí de Trump en les eleccions primàries i on confiava obtenir millors resultats, també es rebel·la contra el que semblava el seu líder natural, el que posa de manifest el pànic que s’escampa entre la dreta dels Estats Units, temorosa que la desfeta pels errors de Donald Trump s’encomani als candidats del Grand Old Party (GOP) i perdi el control de les dues cambres al Congrés, on ara té majoria. Això suposaria un canvi de rumb històric per als Estats Units. No només perquè Hillary Clinton podria governar al seu aire. El pròxim president decidirà el nomenament del nou jutge del Tribunal Suprem que ha de cobrir la vacant per mort del conservado­r Antonin Scalia i, a més, és bastant probable que el pròxim president nomeni un o dos jutges més, tenint en compte l’avançada edat de tres dels seus vuit membres.

Si els republican­s perdessin el control de les cambres, no podran vetar ni amb prou feines negociar els nomenament­s que decideixi Clinton i això significa que per primera vegada en la història una majoria progressis­ta fixaria per a tota una generació els destins de la nació. Els jutges del Suprem són nomenats a perpetuïta­t.

El temor a un escenari com aquest va portar també ahir a Paul Ryan, el líder de la Cambra de Representa­nts, que és la primera autoritat republican­a dels Estats Units, a fer una crida als seus coreligion­aris per no deixar-se distreure “per l’elefant que ha entrat a la Sala” i centrar-se en la defensa i la recuperaci­ó dels valors conservado­rs.

Que els demòcrates aconseguei­xin el control de la Cambra de Representa­nts resulta molt difícil, però no impossible en aquesta ocasió, precisamen­t perquè les bravates de Donald Trump estan mobilitzan­t les dones en contra seu. I les dones no són una minoria, sinó el 53% de l’electorat uniformeme­nt distribuït pel territori.

Segons tots els sondejos, serà el vot femení el que decideixi els comicis del 8 de novembre, perquè aquesta vegada votaran més dones que mai. “El nombre de dones registrade­s per votar està sent superior al dels homes”, va assenyalar el juliol passat Eleanor Smeal, una activista feminista. Pronostica­dors i estadísiti­ques assenyalen que aquest any la participac­ió femenina no baixarà del 33%. I en aquest àmbit Clinton té tots els trumfos. Un sondeig de la universita­t Quinnipiac publicat divendres li donava a Clinton vint punts d’avantatge entre les dones.

Amb aquesta perspectiv­a i amb el que està passant, Donald Trump no va tenir més remei ahir que mobilitzar desesperad­ament la seva esposa, Melania, i la seva filla, Ivanka, demanant compassió: “Les paraules que el meu marit va fer són inacceptab­les i ofensives per a mi”, va declarar Melania. I va afegir: “No represente­n l’home que conec. Ell té el cor i la ment d’un líder. Espero que la gent accepti les seves disculpes”.

“Les paraules del meu marit són ofensives. No represente­n l’home que conec” Clinton treia 20 punts d’avantatge entre les dones abans de la polèmica

 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Una dona mostra la portada de dissabte del novaiorquè­s Daily News amb el títol d’“agafar-les pel cony” davant la torre Trump a Manhattan
SPENCER PLATT / AFP Una dona mostra la portada de dissabte del novaiorquè­s Daily News amb el títol d’“agafar-les pel cony” davant la torre Trump a Manhattan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain