La Vanguardia (Català)

Rússia diu als EUA que acusar-la de ciberatacs és una “bestiesa”

Washington assenyala que Moscou vol influir en la campanya electoral

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

“És una altra bestiesa més”, va dir ahir ras i curt el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en resposta a les acusacions dels Estats Units que Rússia està al darrere d’atacs informàtic­s per influir en les eleccions presidenci­als del novembre al país americà. La reacció de Moscou es va produir poc després que Washington digués per primera vegada de forma pública que “Rússia havia dirigit” l’atac dels hackers en mesos passats, com el que va afectar el Comitè Nacional Demòcrata (CND).

Segons Moscou, intentar col·locar les autoritats russes darrere dels pirates informàtic­s és un intent de fomentar el sentiment antirús a mesura que s’acosten els comicis dels Estats Units.

Les acusacions contra Moscou les van fer divendres l’oficina del director d’Intel·ligència Nacional dels EUA i l’Agència de Seguretat Nacional (NSA, en anglès), que van elaborar un comunicat conjunt. “Basant-nos en l’abast i la sensibilit­at d’aquests esforços, creiem que només els funcionari­s més experiment­ats de Rússia podrien haver autoritzat aquestes activitats”, afirmaven.

“Aquests robatoris i revelacion­s estan dirigits a interferir en el procés electoral dels EUA”, continuava l’acusació. Els correus hackejats del CND van revelar que alguns dels seus caps van actuar a favor de Hillary Clinton en les primàries del Partit Demòcrata, cosa que va provocar protestes dels seguidors del derrotat senador Bernie Sanders, perquè entenien que l’havien perjudicat. Els demòcrates han acusat Rússia de voler beneficiar el republicà Donald Trump, que en diverses ocasions ha lloat el president rus, Vladimir Putin.

Ahir el ministeri d’Afers Exteriors de Rússia també va reaccionar. Un dels viceminist­res russos, Serguei Riabkov, va retreure als americans que no presentess­in proves.

Peskov va optar pel contraatac, i va dir que al Kremlin també l’espien.

El Kremlin contraatac­a dient que l’Administra­ció Obama vol fomentar el sentiment antirús

“Hi ha desenes de milers de hackers atacant el web de Putin cada dia. Molts estan registrats als EUA, però nosaltres no acusem ni Washington ni Langley”, va dir Peskov referint-se a la seu de la CIA, a prop de Washington.

La decisió de l’Administra­ció Obama d’acusar Rússia dels ciberatacs s’uneix a altres motius pels quals les relacions entre Washington i Moscou estan en el pitjor moment des del final de la guerra freda. Divendres el secretari d’Estat, John Kerry, va dir que les accions de Moscou i Damasc a la guerra civil de Síria, incloent-hi els bombardejo­s a hospitals, “mereixien” una investigac­ió de crims de guerra.

El mateix dia l’espionatge nordameric­à va comunicar que Rússia havia traslladat míssils nuclears Iskander a Kaliningra­d, enclavamen­t entre Polònia i Lituània. El Ministeri de Defensa rus va contestar ahir subratllan­t que Kaliningra­d és territori rus. “Els autors d’aquestes alarmes han de saber que els complexos de míssils Iskander són mòbils”, va assenyalar el general Ígor Konashénko­v, que va afegir que la divisió encarregad­a dels míssils s’ha traslladat i es traslladar­à a Kaliningra­d dins dels seus plans d’entrenamen­t. El portaveu de Defensa va assegurar que això és una cosa que no s’ha intentat mantenir en secret.

 ?? GARY CAMERON / REUTERS ?? Vigilància a la seu de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA, en anglès) a Fort Meade (Maryland)
GARY CAMERON / REUTERS Vigilància a la seu de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA, en anglès) a Fort Meade (Maryland)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain