La Vanguardia (Català)

Operació policial per un possible atac a Alemanya

Setge antiterror­ista a un sirià que tenia explosius a casa

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

Ahir Alemanya va viure una operació antiterror­ista després de la troballa de “diversos centenars de grams” d’explosius en un habitatge a Chemnitz, a l’est del país, on la policia va detenir tres persones. Al tancament d’aquesta edició prosseguia la recerca del principal sospitós, un sirià de 22 anys identifica­t com Jaber Albakr, al qual, segons el portaveu de l’Oficina del Criminal (LKA) de Saxònia, Tom Bernhardt, es busca per preparar explosius per a un atemptat.

Bernhardt va explicar que l’operació es va posar en marxa després que divendres els serveis secrets alertessin sobre el “greu perill” que representa­va el sospitós. Fonts de la lluita antiterror­ista van indicar a l’agència Dpa que l’home té vincles islamistes. La policia saxona va demanar la col·laboració ciutadana, i per això va difondre una foto de Jaber Albakr que indicava que va néixer l’1 de gener del 1994 en una ciutat propera a Damasc, i que detallava que “com es veu a la foto, actualment Alkbar va vestit amb una dessuadora negra amb un dibuix vistós, amb caputxa.”

Ahir les autoritats no van donar detalls sobre quant de temps feia que el sospitós era a Alemanya, i Bernhardt va dir que no era clar si havia arribat o no al país en la gran onada de refugiats del 2015. (Aquest any hi van arribar uns 890.000 refugiats, una xifra actualitza­da per les autoritats el mes passat; fins ara es creia que havien arribat gairebé 1,1 milió de refugiats.) “Actualment no sabem on és ni què transporta. Sigueu prudents”, va tuitejar la policia sobre el sospitós per alertar la població.

Segons l’edició digital de la revista Focus, els investigad­ors sospiten que Albakr preparava un atemptat amb bomba en un aeroport. En conseqüènc­ia ahir es va reforçar la seguretat als dos aeroports berlinesos, Tegel i Schönefeld, i a les estacions de la capital. Chemnitz, una ciutat del land de Saxònia, es troba a 260 quilòmetre­s al sud de Berlín.

El portaveu Bernhardt va dir que l’escorcoll va confirmar les sospites que “s’hi estava treballant amb explosius”. Es tractaria d’una barreja de substàncie­s més perillosa que el TNT. Els artificier­s de la policia van fer detonar els explosius dins de la casa perquè van trobar que era perillós endur-se’ls a un altre lloc per fer-ho.

Els tres detinguts eren coneguts de Jaber Albakr; dos van ser arrestats a prop de l’estació central de Chemnitz i el tercer al centre de la ciutat.

L’operació antiterror­ista va generar alarma al veïnat de Fritz-Heckert, una àrea amb grans edificis de l’època comunista. La policia va evacuar almenys un bloc de pisos i va indicar als veïns que es quedessin “a casa” durant tota l’operació. També es va tancar parcialmen­t l’estació del tren, mentre un robot inspeccion­ava una maleta vermella propietat dels dos homes que havien estat detinguts.

El juliol passat Alemanya va patir dos atacs gihadistes, tots dos perpetrats per sol·licitants d’asil. El 19 de juliol un jove refugiat que deia que era afganès va atacar amb una destral diverses persones en un tren cap a Würzburg, i en va ferir de gravetat cinc abans de ser abatut a trets per la policia. El 24 de juliol un sirià de 27 anys a qui anaven a deportar es va fer explotar a Ansbach (Baviera) buscant víctimes, però només va morir ell. L’Estat Islàmic (EI) va fer seves les dues accions.

Un portaveu policial va dir que no està clar si Jaber Albakr va arribar o no al país en l’onada de refugiats del 2015

 ?? JENS-ULRICH KOCH / AFP ?? Un robot inspeccion­ant ahir una maleta a l’estació de Chemnitz
JENS-ULRICH KOCH / AFP Un robot inspeccion­ant ahir una maleta a l’estació de Chemnitz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain