La Vanguardia (Català)

Rajoy: “Treballaré cada dia a favor de la governabil­itat”

El president promet polítiques de “llums llargs” i consens

- Madrid

Mariano Rajoy ha trobat en Javier Fernández un interlocut­or amb qui pot parlar, que parla el seu mateix idioma tot i que tinguin concepcion­s i ideologies diferents, i això es nota. Al president del Govern en funcions se li nota que ja és capaç de comunicar-se amb el president de la gestora del PSOE per telèfon, però també a través dels mitjans de comunicaci­ó, en una conversa tranquil·la, sense exabruptes i desqualifi­cacions.

Divendres Javier Fernández va deixar clar a Rajoy que pot arribar a aconseguir la seva investidur­a amb l’abstenció del PSOE, tot i que no serà fàcil, però que no pretén donar-li la governabil­itat, perquè això “cal guanyar-s’ho dia a dia”. I ahir, Mariano Rajoy va acceptar en públic, durant un míting a Saragossa, les condicions dels socialiste­s, i ho va fer amb les mateixes paraules. “No imposarem cap condició”. L’únic que demana als socialiste­s, ja que han estat incapaços de formar un govern alternatiu, és l’abstenció. La governabil­itat vindrà després, i Rajoy està disposat a guanyar-se-la amb treball i esforç: “Faré el que estigui a les meves mans per guanyarme la governabil­itat”, va prometre. I ho farà, com li va suggerir Javier Fernández: “Treballaré la governabil­itat dia a dia, amb humilitat, amb paciència i atenent l’interès general dels espanyols”.

Amb la situació que viu el PSOE, després de la dimissió de Sánchez, Rajoy veu més a prop la seva investidur­a, i tot i que va provar de ser prudent i no donar les coses per fetes, va parlar al míting de Saragossa amb el convencime­nt que hi haurà investidur­a i no unes terceres eleccions “que no convenen a ningú, i menys als espanyols”. Si no va transmetre optimisme, almenys confiança sí, fins al punt que ja pensa en quan sigui president i també a facilitar als socialiste­s el seu trànsit del no a l’abstenció: “Faré una política de llums llargs i miraré cap al futur. Espero que els altres facin el mateix”. Per això, va assegurar que allargarà “la mà als partits constituci­onalistes” per arribar entre tots “a grans consensos”, perquè “Espanya ho necessita i s’ho mereix”. Rajoy espera que els altres partits constituci­onalistes tinguin la mateixa predisposi­ció: “Tenim un deute amb els espanyols”.

El líder del PP va intentar dissimular el seu optimisme i es va autoimposa­r el que ha ordenat al seu partit, la prudència, en espera de la decisió del PSOE, i deixant-li marge, sense pressions que podrien perjudicar l’objectiu de formar govern.

Perquè tot i que ara sembla que el govern és possible, Rajoy és conscient de les dificultat­s: “Vivim moments polítics difícils, però si es fan les coses amb sentit comú podem mirar al futur amb confiança”. Quan tot hagi passat i torni a ser president, Rajoy creu que tots haurien

El líder del PP es compromet amb el PSOE a governar amb “humilitat i paciència”

de treure conseqüènc­ies del que ha passat durant l’últim any i mig, des que van irrompre els partits emergents, i en especial Podem, tot i que no el va citar.

Sembla que Rajoy ja ha tret les seves pròpies conseqüènc­ies: “Respectar la voluntat dels votants és el més democràtic i el més eficaç perquè hi hagi un bon govern, fer descansar la governabil­itat en l’extremisme només porta paràlisi institucio­nal, i deixar la governabil­itat en mans dels radicals només porta extravagàn­cies i problemes”.

L’aportació dels “radicals i aficionats” ha estat, per Rajoy, “inestabili­tat, retrocés, paralitzac­ió de l’economia i de les institucio­ns”. En contraposi­ció, hi ha el PP, “un partit unit, fort, sòlid i amb un projecte per a una gran nació”. I va voler diferencia­r el seu partit del que representa Podem: “Nosaltres no som una colla”. El PP és una altra cosa i va voler demostrar-ho el dia de l’afiliat que va tenir lloc al parc d’atraccions de Saragossa i on Rajoy es va banyar i va compartir una paella gegant.

 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE ?? El president va participar a la paella del dia de l’afiliat a Saragossa
JAVIER CEBOLLADA / EFE El president va participar a la paella del dia de l’afiliat a Saragossa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain