La Vanguardia (Català)

Ningú no ho sap

- Isabel Garcia Pagan

Quan el juliol del 2006 el Congrés va aprovar amb els vots del PSOE l’Estatut, Catalunya es definia com a nació en el preàmbul a través del Parlament. Curiosa ubicació per explicitar “el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya” manifestad­a de forma “àmpliament majoritàri­a”. José Luis Rodríguez Zapatero residia a la Moncloa i l’Advocat de l’Estat a les seves ordres ho veia així davant el Tribunal Constituci­onal: “Si ho mirem amb la perspectiv­a de la Constituci­ó, Catalunya no és nació en el sentit en què ho és Espanya sinó nacionalit­at amb dret a l’autonomia”. I això mateix va dir el Tribunal Constituci­onal.

Han passat deu anys, el socialisme català va deixar enrere el moment de glòria en què el seu poder augmentava de manera inversamen­t proporcion­al als vots que obtenia i avui es troba instal·lat en la crisi multilater­al i vinculant. Per això no deixa de sorprendre que el grup que dirigeix Miquel Iceta presentés una proposta de resolució a la Cambra catalana en què reivindica la transforma­ció d’Espanya en un “Estat federal integrat per diversos ens federats, que adoptaran la denominaci­ó i institucio­ns que prefereixi­n”, que sigui sotmès a considerac­ió de la ciutadania en referèndum i que “reconegui Catalunya com a nació”. La proposta no va trobar comprensió més enllà de l’abstenció dels diputats de Catalunya Sí que es Pot. I l’estupefacc­ió a les files del PSOE davant la més que detallada relació de continguts mínims per a una “plena federació democràtic­a i social”.

En ple fratricidi socialista el PSC s’atreveix a defensar una federació i que Catalunya és una nació

En l’agonia del seu càrrec, Pedro Sánchez es va permetre vel·leïtats davant els barons del seu partit, com reconèixer com a subjecte polític els grups independen­tistes del Congrés. Però tancat aquest capítol del carrer Ferraz, el socialisme germà s’allunya amb passes de gegant del reconeixem­ent dela plurinacio­nal i tat que aplaudien cofois en els temps de Zapatero. La president adela Junta, Susana Díaz, s’ha erigit en la garant andalusa de la unitat d’Espanya i el responsabl­e de la gestora socialista, el president asturià Javier Fernández, avisa que la via canadenca que es discutirà en el congrés del PSC obligaria a replanteja­r la relació amb el PSOE. Res de nou a l’horitzó.

El PSC va trencar per primera vegada la disciplina de vot del grup parlamenta­ri socialista al Congrés el febrer del 2013 per defensar una via de diàleg entre la Generalita­t i el Govern central. L’objectiu era celebrar una consulta legal a Catalunya. Alfonso Guerra llavors va dir que el PSC feia temps que havia deixat de ser un partit socialista i que es trobava sotmès als independen­tistes.

Ningú no sap on el fratricidi socialista portarà el PSC, però facilita la feina a la confluènci­a d’esquerres d’En Comú Podem. La defensa del referèndum pactat els situa en l’epicentre d’una reivindica­ció majoritàri­a catalana i l’ambigüitat calculada sobre la unilateral­itat obre portes electorals que alguns van tancar a contracor a l’altre costat de l’arc parlamenta­ri i de les quals ara busquen la clau electoral desesperad­ament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain