La Vanguardia (Català)

La fiscal general assumeix la querella contra Forcadell

La Fiscalia s’ha organitzat per evitar les tensions del 9-N

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

No es repetirà l’experiènci­a. La presentaci­ó de la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no tindrà res a veure amb el període de tensions que va precedir l’actuació contra l’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas pel 9-N. La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, ha assumit la direcció i la màxima responsabi­litat en el procés d’elaboració del text i prendrà les decisions que consideri pertinents si sorgís algun tipus de diferència de criteri entre els fiscals que, de fet, s’encarregue­n del cas des que la Cambra catalana va votar el juliol últim el full de ruta rupturista.

Ja a l’agost, la Fiscalia va informar davant el Tribunal Constituci­onal (TC) a favor d’obrir la via penal contra Forcadell. Des d’aleshores, al si de la Fiscalia General de l’Estat es treballa en el seguiment del cas, encara que sense formalitza­r cap altra iniciativa i en espera d’esdevenime­nts, que han arribat ara amb la decisió que dijous passat va adoptar el TC en el sentit de sol·licitar la intervenci­ó dels fiscals davant la possible comissió d’un delicte de desobedièn­cia per part de Forcadell i, eventualme­nt, d’altres parlamenta­ris. Es tracta d’un pas esperat per la Fiscalia, que no s’ha vist en absolut agafada per sorpresa.

En els pròxims dies es conclourà l’elaboració de la querella pels delictes de desobedièn­cia i prevaricac­ió, i la Fiscalia General donarà compte del seu contingut, amb una compareixe­nça de la mateixa Consuelo Madrigal o per mitjà d’un comunicat. Amb això es pretén deixar clar que en aquest cas no s’ha obert cap esquerda entre els fiscals. En el precedent cas de la querella contra l’expresiden­t Artur Mas, l’exvicepres­identa Joana Ortega i l’exconselle­ra Irene Rigau, el llavors fiscal general de l’Estat, Eduardo TorresDulc­e, va haver de convocar una reunió extraordin­ària de la cúpula de la carrera –la Junta de Fiscals de Sala– davant les dissension­s sorgides amb els fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. (TSJC), contraris a la presentaci­ó de la querella.

L’episodi es va traduir en una crisi de confiança entre el Govern espanyol i la direcció de la Fiscalia, que va acabar amb la dimissió de Torres-Dulce mesos més tard. Després l’ex-fiscal general va deixar la carrera i avui es dedica a l’exercici de l’advocacia.

Quan el va succeir i va iniciar el seu mandat, Consuelo Madrigal va redefinir les tasques a la Fiscalia de Catalunya per evitar tot risc de repetició d’aquells esdevenime­nts. La fiscal general va oferir als fiscals que havien discrepat de la querella contra Artur Mas la possibilit­at d’apartar-se de les seves responsabi­litats i de tota relació amb el cas. Però no hi va haver cap dimissió: tot va quedar en diferèncie­s de criteris jurídics en un cas concret, resoltes d’acord amb les previsions de l’estatut de Ministeri Fiscal.

Des d’aleshores, i després de pactar-ho amb el fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, la Fiscalia General ha treballat en aquests temes en coordinaci­ó amb els fiscals Francisco Bañeres, tinent fiscal del TSJC, i Emilio Sánchez Ulled. Tots dos van col·laborar abans amb la Fiscalia Anticorrup­ció.

La querella contra Forcadell es presentarà entre dijous vinent i dilluns de la setmana següent. La fiscal general serà a una reunió internacio­nal a Lisboa fins dimecres; quan torni, revisarà la redacció final del text i li donarà el vistiplau definitiu perquè es pugui formalitza­r. Amb això, s’obrirà el tercer procés contra dirigents sobiranist­es, comptant la querella inicial del 9-N i el procés derivat d’aquella que se segueix al Suprem contra el portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs.

La querella serà presentada cap a finals de la setmana que ve o a començamen­ts de la següent

 ?? ANGEL DÍAZ / EFE ?? La fiscal general, Consuelo Madrigal, amb el president del Suprem, Carlos Lesmes
ANGEL DÍAZ / EFE La fiscal general, Consuelo Madrigal, amb el president del Suprem, Carlos Lesmes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain