La Vanguardia (Català)

Puigdemont demana als ajuntament­s que defensin el referèndum

- Redacció

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va aprofitar ahir la seva intervenci­ó en la clausura de la XVIII Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per advertir als consistori­s que caldrà que participin per defensar el dret a decidir en el futur immediat, que va augurar que “serà intens”. El president va avisar dels obstacles que posarà l’Estat i va aprofitar que l’ACM es va fundar fa 35 anys, just l’any del cop d’Estat de Tejero, per assenyalar que “ara de cops d’Estat militars no n’hi ha, però sí que continuem tenint involucion­s que amenacen l’arquitectu­ra institucio­nal”. I, per això, va demanar als municipis “estar atents i no baixar la guàrdia” per defensar els “valors fundaciona­ls de qualsevol societat democràtic­a”.

Malgrat la crida a sometent, Puigdemont considera que “hi ha marge” perquè l’Estat espanyol doni “una resposta política” a Catalunya. En una entrevista al diari portuguès Expresso, el president apuntava que l’oferta de referèndum no és “una proposta al Govern espanyol, sinó al sistema polític en conjunt i a la societat”, i per tant, va raonar, “hi ha d’haver un acord d’Estat” per donar una resposta que resolgui el conflicte.

La portaveu parlamentà­ria de Junts pel Sí i dirigent d’ERC, Marta Rovira, també va fer una crida als ajuntament­s i a “totes les institucio­ns públiques catalanes” perquè s’impliquin en l’organitzac­ió de la consulta, perquè, d’aquesta forma, donin “un plus de legitimita­t democràtic­a” a la votació, segons va explicar a Catalunya Ràdio.

Tot i això, el líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, continua convençut que celebrar un referèndum unilateral no és un camí “transitabl­e”. En una entrevista a RAC1 Rabell va considerar que, en cas de ferho, “estaríem davant d’una reedició més complicada de la consulta del 9-N, que ja hem fet”.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? El president Puigdemont
ALEJANDRO GARCIA / EFE El president Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain