La Vanguardia (Català)

Soltera o divorciada?

- Suso Pérez

ALa Contra de dilluns passat, Víctor Amela entrevista­va la psicòloga Anna Lloret, que va patir el 1999 un segrest a l’Índia durant el seu viatge de noces. L’avió en el qual s’enlairaven a Nova Delhi va ser pres per un grup terrorista capitaneja­t per qui va resultar ser Bin Laden, i ara el seu relat d’aquells fets ha estat convertit en la novel·la Dues cicatrius.

Per al subscripto­r Xavier Compte l’entrevista contenia “evidents contradicc­ions”, ja que Anna Lloret es presentava a si mateixa, en el perfil que encapçala la pàgina, com a soltera. “A més –va plantejar el lector a la seva carta al Defensor– explica que un dels segrestado­rs li va tornar l’anell de casament que li havia caigut. En tota l’entrevista no hi ha cap al·lusió al marit, ni l’entrevista­dor li fa cap pregunta. L’havien assassinat els segrestado­rs com a altres viatgers? No ho sembla, per la serenor amb què explica els fets ocorreguts a l’avió segrestat. I en aquest cas seria vídua, no soltera”.

Preguntat pel cas, Víctor Amela va explicar que “Anna Lloret es considera soltera, i així em va demanar que constés a la fitxa de la seva entrevista a La Contra en la qual em va relatar el seu segrest de 17 anys enrere, quan era una noucasada en viatge de noces. Ella i el seu marit van sobreviure al segrest i van tornar a casa, feliçment. Anys després, el matrimoni, civil no religiós, es dissoldria per la via del divorci. L’Anna no va voler parlar-me del seu exmarit ni de la seva passada vida conjugal. Ho vaig respectar i no vaig preguntar. Potser hauria hagut de detallar la qüestió del divorci al meu bitllet, perquè cap lector no quedés sense entendre per què una noia de 27 anys acabada de casar fa 17 anys és avui una dona soltera de 44 anys”.

El lector dubtava de l’entrevista­da pel fet de declarar-se soltera en l’actualitat després d’haver estat casada. I, després d’algunes consultes, aquest Defensor va constatar que, efectivame­nt, la situació genera dubtes. Aquesta és doncs la pregunta clau: una persona que es divorcia pot considerar-se soltera?

En les converses corrents hi ha qui considera que, per a una persona divorciada declarar-se soltera és la forma més clara d’expressar la seva situació de llibertat i absència de compromís i no falta qui defensa que cadascú pot presentar-se a si mateix com li sembli. Però el curiós és que també alguns advocats de família argumenten que la condició de divorciat no és una categoria jurídica i que, per tant, una persona que es divorcia torna a ser soltera.

Així doncs, he consultat el Ministeri de Justícia i la resposta remet, naturalmen­t, al Butlletí Oficial de l’Estat: “En resposta a la consulta sobre l’estat civil d’una persona després del divorci, s’informa que l’esmentat estat és el de divorciat/da, tal com estableixe­n els articles 363 i 364 del Reglament del Registre Civil a la redacció donada per l’art. 1 del Reial Decret 1917/1986, de 29 d’agost”.

Existeix, de fet, una circular prèvia, del 16 de novembre del 1984, de la direcció general dels Registres i del Notariat, sobre expedients de fe de vida i estat, que busca aclarir la qüestió: “Conseqüènc­ia directa de la dissolució del matrimoni pel divorci (cfr. article 85 del Codi Civil) és l’existència de l’estat civil de divorciat, que no pot ser assimilat al de solteria i que, al contrari, s’assembla al de viduïtat, per ser aquest estat civil igualment un efecte de les altres causes de dissolució del matrimoni, com són la mort i la declaració de mort”.

El redactat no és un prodigi de tacte, però té la virtut d’aclarir els dubtes.

Una dona entrevista­da es declarava soltera després de narrar els detalls del segrest sofert fa disset anys, durant el viatge de noces amb el seu marit

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain