La Vanguardia (Català)

L’ÀGORA El no ideològic a Rajoy

- José Antonio Zarzalejos

Divendres passat va ser dia festiu a Euskadi. El Govern basc va decidir que la commemorac­ió dels vuitanta anys de la constituci­ó del primer executiu autonòmic a la casa de Juntes de Gernika en plena Guerra Civil –7 d’octubre del 1936– mereixia un homenatge ciutadà. El catedràtic d’Història Contemporà­nia de la UPV, José Luis de la Granja, ha aplaudit la mesura perquè considera que l’Estatut basc que va entrar en vigor en plena contesa civil és la fita fundaciona­l d’Euskadi, una entitat juridicote­rritorial que mai abans no havia existit. L’acadèmic assegura, a més, que els negociador­s de l’Estatut del 1936 i els membres del Govern basc van ser els “pares fundadors” de la nacionalit­at històrica basca i crida l’atenció sobre el fet que fossin el socialista Indalecio Prieto i el nacionalis­ta José Antonio Aguirre les dues figures imprescind­ibles d’aquesta iniciativa històrica. Amb ells, els deu consellers de l’executiu presidit per Aguirre, tres dels quals eren socialiste­s: Santiago Aznar, Juan de los Toyos i Juan Gracia.

Porto a col·lació aquest record històric com a argument explicatiu de per què els socialiste­s bascos, i encara més els catalans, viuen la crisi del PSOE amb un dramatisme addicional respecte dels seus companys d’altres comunitats. El PSOE, s’ha dit, és el partit que més s’assembla (o s’assemblava) a Espanya. I, precisamen­t, per aquella mimetitzac­ió amb la idiosincrà­sia molt plural del nostre país, el PSE i, sobretot, el PSC, resultaven socialisme­s amb una entitat pròpia, d’acord amb els seus àmbits territoria­ls, el seu recorregut històric i la seva participac­ió en l’autopercep­ció de singularit­at de Catalunya i Euskadi en el conjunt espanyol. Eren –són– els socialisme­s de dues de les tres nacionalit­ats d’Espanya reconegude­s com a tals a la Constituci­ó del 1978. Bascos i catalans s’han alineat amb Sánchez en la crisi del PSOE en la mesura en la qual l’exsecretar­i general ordia una majoria alternativ­a amb Podem, ERC, PDC i PNB que ressituari­a a Catalunya i Euskadi el PSC i el PSE. Els bascos s’han negat a incorporar la seva representa­ció a la gestora que presideix Javier Fernández, i el PSC l’ha diferit a que es tanqui el seu procés de primàries, encara que advertint una dels seus actuals referents, Núria Parlón, que els diputats catalans del seu partit podrien trencar la disciplina de vot socialista en una eventual investidur­a de Rajoy si la decisió del comitè federal fos la d’abstenir-se. Els parlamenta­ris del PSE podrien comportar-se de la mateixa manera. Sumen només 10 diputats: així ha minvat l’aportació de bascos i catalans a la dimensió actual del socialisme en el Congrés.

Des de Catalunya, el PSC s’ha referit a un “no ideològic” a Rajoy tractant d’emfatitzar la seva posició d’aversió al president del PP i al seu partit, més enllà de les raons que esgrimeixe­n altres federacion­s socialiste­s que podrien relativitz­ar amb més facilitat la importànci­a futura d’una abstenció tècnica perquè el popular tornés a ser investit president del Govern. PSC i PSE estan gairebé sense marge: una nova esquerra se’ls ha menjat el terreny i, en el cas de Catalunya, les defeccions del catalanism­e socialista reconverti­t en independen­tisme han exhaurit els seus efectius directius, militants i electorals. En aquestes condicions, les dues formacions no estan per la feina de perdre la virginitat política i es neguen a qualsevol condescend­ència amb Rajoy i el PP. I és de témer que si la comissió gestora i el comitè federal del PSOE no filen prim i no busquen una fórmula internamen­t flexible, la crisi de l’organitzac­ió s’agreugi perquè no es veu de quina manera podrien bascos i catalans assumir sense trencament les seves decisions.

L’anàlisi del president del Principat d’Astúries i de la comissió gestora del PSOE és bàsicament encertada: el partit s’ha podemitzat i unes terceres eleccions suposarien enfortir el PP, propiciar que Podem sobrepassi el PSOE i descendir a un profund soterrani electoral. L’abstenció tècnica resultaria

El PSC i el PSE no tenen marge per abstenir-se i podrien trencar la disciplina de vot

raonable i prudent. Però caldria articular-la de manera que el PSOE no pateixi més contorsió i, específica­ment, que no impliqui una col·lisió interna encara més forta de la que ja hi ha amb el PSE i el PSC. Una ruptura eventual de la disciplina en el grup parlamenta­ri socialista resultaria demolidora, en tant que el préstec tàctic d’onze abstencion­s a la candidatur­a de Rajoy –amb la negativa de la resta– alleujaria la pressió i salvaria els socialiste­s bascos i catalans de protagonit­zar una dissidènci­a o, alternativ­ament, de carregar amb una servitud addicional a les ja moltes que porten a dos escenaris estratègic­s per al mateix PSOE i per a Espanya sencera.

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain