La Vanguardia (Català)

El futur mercat de Sant Antoni comença a animar el comerç

Nous negocis prenen posicions a un any de la inauguraci­ó del gran equipament

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Fa pocs dies les germanes Francesca i Chiara Pavolucci van obrir davant les obres del mercat de Sant Antoni la cafeteria Düal Café. “Encara queda un any perquè inaugurin el mercat –explica la Francesca–. Obrir això va ser una decisió arriscada, hi vam haver de fer obres. Però volíem establir-nos pel nostre compte i vam pensar que havíem d’aprofitar aquesta oportunita­t, que d’aquí pocs mesos no ens podríem instal·lar en una zona amb tant de potencial”, afegeix entre cafès italians, sucs naturals, galetes ecològique­s... Aquí obria el típic bar de barri regentat per veïns xinesos. “Estem esperançad­es. Però serà difícil”.

A pocs metres del Düal Café, també al carrer Comte Borrell, fa poques setmanes va obrir una fleca de la cadena Turris. “Les obres [que s’han prolongat durant més de vuit anys] van castigar el comerç de proximitat –expliquen des de l’empresa–, i moltes fleques artesanals van tancar. Vam veure que hi havia un forat de mercat, que era el moment de posicionar­se, que la zona s’estava animant”.

“Vam obrir fa pocs mesos –intervé Pilar Hidalgo rere el taulell d’Organic Room Llavor i Llegums del Món, uns quants números més amunt–. Però va ser una aposta arriscada, perquè la zona encara pateix les obres, costa molt d’arrelarse. El repte és aguantar aquest any”.

“La majoria dels negocis que obren al barri són bars i restaurant­s –diu Vicenç Gasca, de l’associació de comerciant­s–, però també estan obrint joieries, òptiques, colmados... Amb prou feines queden locals lliures a prop del mercat. Però si els preus continuen pujant augmentarà el monocultiu. No tots podran afrontar l’encariment, el barri s’especialit­zarà en la restauraci­ó i perdrem aquella mescla comercial tan atractiva”. Daniel Jiménez, director de retail de la immobiliàr­ia Aguirre Newman a Barcelona, assenyala que els preus dels locals de l’entorn del mercat han crescut un 20% els últims mesos, que la venda del metre quadrat ja s’acosta als 5.000 euros. “Fins ara les expectativ­es dels propietari­s no es corresponi­en amb la demanda, però ara sí que tenen ofertes que els convencen per firmar contractes de 10 o 15 anys”. “L’encariment continuarà –diu Luis Guardia, director de la consultora JLL a Barcelona–, però es concentrar­à sobretot en aquells locals que puguin tenir usos de restauraci­ó.

El mercat convertirà els seus voltants en un punt d’interès de

tota la ciutat, no només del barri”. Segons Mònica Manguillot, directora del departamen­t de locals de Busquets Gálvez, “la zona es recuperarà, tornarà a ser el que va ser. Però encara és aviat per saber si vindran les grans marques. Ara no s’hi instal·laran; d’aquí un any ja ho veurem”.

“Si les coses no ens van bé –reprèn la Francesca–, quan obrin el mercat i vingui gent de tot arreu, això valdrà molt més i podrem recuperar-nos traspassan­t el negoci. Però nosaltres hem vingut per quedar-nos. Busco pis al barri, però no hi ha manera de llogar res, ni car ni barat. A les immobiliàr­ies em diuen que tot el que tenen és per a turistes, per llogar per dies o per mesos, però que per viure és molt complicat...”.

Als voltants del mercat hi ha diversos blocs d’apartament­s turístics. Des de fa anys. El que passa ara és que els guiris ja no van al centre molt de pressa. Ara sí que s’interessen pel barri... I el lloguer dels habitatges a Sant Antoni tamRaval, bé s’està encarint a un ritme superior al de la resta de la ciutat. Segons dades de la Secretaria d’Habitatge, l’any passat el preu mitjà d’un pis en aquest barri era de 765 euros al mes; durant el primer trimestre d’aquest any va superar ja els 805 euros, 50 més que la mitjana barcelonin­a.

“Molts veïns tenen por que tot acabi com la Boqueria –explica Rafael Martínez, de l’oenagé del barri De Veí a Veí–. No volem que ens passi el que va passar al Poblenou. Ja som el tercer barri de la ciutat amb més bars per habitant. Tot està canviant, tot continua canviant...”.

Un cartell a la vella botiga d’espelmes Noc informa que ara els trobaran al seu històric local del a la cereria Abella. “No ens sortia a compte mantenir un local tan gran –expliquen fonts d’aquesta empresa familiar–. El vam llogar al del bar Calders; ara en gaudiran els hipsters!”, afegeixen fent broma. Aquest local també és a Comte Borrell i també té vistes al mercat. I Ramon Lamarca, el del bar Calders, un dels primers a instal·lar-se fa sis anys al carrer Parlament, a posar de moda l’altre costat del barri, diu que ara vol obrir un restaurant al voltant de les diferents cuines del món, que entén que el nou mercat augmentarà el creixement de la zona, que a la vida cal aprofitar les oportunita­ts. Abans aquesta idea li creava dubtes, però després se’n va convèncer.

 ?? JORDI PLAY ?? Il·lusió per les obres.Les germanes Pavolucci esperen que el nou mercat multipliqu­i els clients de la seva cafeteria, acabada d’estrenar
JORDI PLAY Il·lusió per les obres.Les germanes Pavolucci esperen que el nou mercat multipliqu­i els clients de la seva cafeteria, acabada d’estrenar
 ??  ??
 ?? JORDI PLAY ?? La presència de turistes és cada dia més habitual als voltants del mercat de Sant Antoni
JORDI PLAY La presència de turistes és cada dia més habitual als voltants del mercat de Sant Antoni
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain