La Vanguardia (Català)

Barcelona ultima el codi de conducta dels regidors

El document defineix què s’entén per conflicte d’interessos i restringei­x la contractac­ió de familiars directes

- RAMON SUÑÉ Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona té a punt un esborrany gairebé definitiu del codi de conducta dels seus càrrecs electes, del personal directiu i de l’eventual que ocupi un lloc de confiança. En aquest document s’estableix, entre altres coses, que el Consistori “s’abstindrà de contractar personal amb qui hi pugui haver conflicte d’interessos com a personal de direcció”. Una interpreta­ció rigorosa d’aquest precepte impediria, en el futur, la contractac­ió de persones directamen­t vinculades per relació familiar amb membres del govern com a càrrecs de confiança.

L’elaboració del codi ètic arriba després que durant el primer any del mandat d’Ada Colau els grups de l’oposició denunciess­in pràctiques de “nepotisme” en la contractac­ió de càrrecs de confiança i assenyales­sin, entre altres persones, familiars i gent de l’entorn de membres de l’equip de l’alcaldessa, com el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello (la seva dona és assessora d’Habitatge) i el regidor Eloi Badia (la seva parella és consellera tècnica de les Corts).

Aquesta setmana, el govern municipal ha lliurat als grups municipals l’esborrany, que inclou moltes de les aportacion­s que va fer l’oposició i observacio­ns de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Destaca la modificaci­ó de l’article que regula les normes de comportame­nt quan es produeixen conflictes d’interessos, és a dir, quan es presenten interessos públics i privats que poden afectar negativame­nt els principis d’independèn­cia, objectivit­at, imparciali­tat i honestedat a l’exercici de la funció pública.

A partir de les esmenes presentade­s per CiU s’ha definit què s’entén per “interessos personals”: els interessos propis, els familiars (cònjuge o persona amb qui convisqui en una relació semblant d’afectivita­t, i familiars dins del quart grau de consanguin­itat o segon grau d’afinitat), els de les persones amb qui el càrrec municipal tingui “un litigi pendent, una amistat íntima o una enemistat manifesta”, i els de les persones jurídiques o entitats privades a les que els destinatar­is del codi ètic hagin estat vinculades laboralmen­t o profession­alment en els dos anys anteriors al nomenament. ERC també ha intervingu­t en la modificaci­ó del text –no definitiu– introduint, entre altres propostes, la de no contractar com a càrrecs directius persones amb qui podria establir-se l’existència d’un conflicte d’interessos. Una de les esmenes del PP proclama el principi de “lleialtat institucio­nal” (el respecte a l’exercici legítim de les competènci­es de les altres administra­cions).

L’esborrany preveu la creació d’un comitè d’ètica format per un màxim de cinc persones, profession­als de prestigi reconegut en la defensa de l’ètica, la integritat i la transparèn­cia, escollits per una majoria de tres cinquenes parts del ple municipal.

L’esborrany recull aportacion­s de l’oposició municipal i observacio­ns de l’Oficina Antifrau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain