La Vanguardia (Català)

Punt final a l’absurd canvi de maquiniste­s a la línia de la Pobla

- DAVID GUERRERO Barcelona

Durant dos mesos i mig, els viatgers de la línia que connecta Lleida amb la Pobla de Segur han vist com a l’estació d’Alcoletge baixava o pujava un maquinista de Renfe per posar-se al comandamen­t del tren durant el tram d’1,9 quilòmetre­s que permet entrar i sortir de l’estació de Lleida. Els 89 quilòmetre­s restants quedaven en mans de personal de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC).

Va ser l’esperpènti­ca solució que van trobar Foment i els FGC per poder garantir la circulació de trens fins que els maquiniste­s de Ferrocarri­ls obtinguess­in l’homologaci­ó que els permetria fer circular els nous combois per aquell petit tram titularita­t de l’Administra­dor d’Infraestru­ctures Ferroviàri­es (Adif).

Després d’un temps amb el pedaç provisiona­l, aquesta setmana l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviàri­a ha expedit el permís que faltava, i des d’ahir els trens de la línia que van assumir els FGC el 25 de juliol passat ja circulen en tot el recorregut amb un sol conductor.

El conseller de Territori, Josep Rull, va celebrar ahir que aquesta situació s’hagi acabat. “Ha estat un cas flagrant en què la burocràcia posava pals a les rodes; amb el permís posem fi a aquesta absurditat”, va valorar Rull. El conseller va agrair que Renfe hagi col·laborat durant tot aquest temps amb la cessió de quatre maquiniste­s, que han permès la circulació dels trens, però va insistir a qualificar les traves administra­tives d’ “incomprens­ibles”.

La gestió de la línia per part

FGC ha obtingut el certificat que li faltava per poder operar en un petit tram de via d’Adif

dels FGC –que ha comportat més freqüèncie­s i menys temps de viatge– s’ha traduït en un augment de la demanda durant les primeres setmanes. Al setembre van utilitzar la línia 13.370 viatgers, molt per sobre dels 4.532 registrats en el mateix període de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain