La Vanguardia (Català)

Revolta veïnal per exigir que s’obrin unes places geriàtriqu­es a Mataró

- Mataró FEDE CEDÓ

L’Ajuntament de Mataró, avalat per la reivindica­ció de la Federació d’Associacio­ns Veïnals, reclama a la Generalita­t l’obertura de 52 habitacion­s geriàtriqu­es tancades a la residència pública d’aquesta ciutat. “Hi ha una llista d’espera que supera les 3.000 persones per accedir a un centre geriàtric i mantenen habitacion­s tancades”, clama Juan Sánchez, president de l’entitat veïnal, molt crític perquè “el Govern mira cap a una altra banda”.

La residència d’avis de l’avinguda Gatassa manté tota una planta tancada, pendent d’un pressupost que no arriba. Hi ha 36 habitacion­s clausurade­s en una planta i 16 més sense servei a la resta de l’edifici. La Generalita­t admet que la capital del Maresme és una actuació prioritàri­a però no disposa de pressupost. Aquesta resposta indigna els veïns, que insisteixe­n que “molt abans de la crisi ja hi havia habitacion­s buides”. Rebutgen l’argument de “falta d’inversió” i acusen el Govern d’“invertir només en projectes per obtenir rèdits polítics, sense preocupar-se de l’Estat de benestar”.

El problema de Mataró, segons la regidora de Serveis Socials, Isabel Martínez, és greu, ja que “l’índex d’envellimen­t és molt elevat”. El creixement vegetatiu de la ciutat assenyala que el 2026 hi haurà 7.963 persones més en edat d’atenció geriàtrica. La capital del Maresme ara té 124.867 habitants, dels quals 20.673 (17%) tenen més de 65 anys. I d’altra banda, l’índex de defuncions no supera el 0,75%.

La direcció general de Protecció Social justifica la falta de pressupost adduint que és una residència assistida per a persones “amb alt grau de dependènci­a” que necessitar­ia una gran inversió. En canvi, confirma que “Mataró serà una de les actuacions prioritàri­es” quan hi hagi pressupost. Les habitacion­s, segons el Govern, estan tancades perquè no estan adaptades. Actualment, La Gatassa té 73 habitacion­s dobles i 76 d’individual­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain