La Vanguardia (Català)

La moda que està per caure

Les diferents passarel·les promouen un estiu molt poc discret per al 2017

- MARGARITA PUIG Barcelona

Tornen les rastes, sastres i esmòquings en versió llenceria, però sobretot l’empoderame­nt definitiu de la dona

Si alguna cosa unifica tots els dissenyado­rs en les seves propostes (recentment presentade­s a les successive­s passarel·les de Nova York, Londres i París) és la singularit­at. O més ben dit, unes ganes enormes de desmarcar-se i marcar pautes pròpies. Passa en un moment en què les marques, totes (fins i tot Dior) han trobat per fi en qui confiar els seus dissenys. I s’han decidit, per fi, després d’anys de desacceler­ació, a donar-los carta blanca.

El resultat és, com a mínim, diferent. Innovador. I amb lloc per a les rastes i els pírcings, per a la llenceria portada a l’exterior, per a les plataforme­s tipus drag queen ,pera les muscleres i els accessoris més sobredimen­sionats de tota la història (més fins i tot que als anys vuitanta)... I per als sastres i els esmòquings en versió llenceria. Però sobretot i per damunt de tot per marcar una nova era en el món de la moda en la qual més enllà de les tendències el que s’imposa és l’empoderame­nt de la dona.

Qui marca el ritme en això és sobretot Maria Grazia Chiuri. Ella és la nova dissenyado­ra de Dior, la primera dona en els 70 anys d’història de la Maison, i la capdavante­ra d’un moviment que sembla que va establir nous fonaments en la recent setmana de la moda de París. “We should all be feminist” (totes hauríem de ser feministes) es llegia a la samarreta de les models d’aquesta desfilada, en la qual també es van vestir les maniquins amb vestits d’esgrima o vestits suggeridor­s i plens de transparèn­cies però igualment decidits a treure el costat més potent de la dona.

Bouchra Jarrar també va afrontar el seu debut com a directora creativa d’una gran firma, Lanvin, amb una reivindica­ció del seu propi talent. Blanc i negre, ratlles masculines, talls fluids i superposic­ió de textures van anunciar un nou capítol després de la marxa d’Alber Elbaz. També a Saint Laurent (ara sense l’Yves del fundador) Anthony Vaccarello va afrontar el repte difícil del debut, encara que ell ho va fer revisant el passat de la firma i apostant per un retorn més a l’estil dels vuitanta.

 ??  ?? Chiuri va obrir la seva desfilada amb dones vestides d’esgrima
Chiuri va obrir la seva desfilada amb dones vestides d’esgrima
 ?? PATRICK KOVARIK / AFP ?? Vivienne Westwood continua sent la reina del punk
PATRICK KOVARIK / AFP Vivienne Westwood continua sent la reina del punk
 ?? MAX ROSSI / REUTERS ?? El nou esmòquing segons Gucci
MAX ROSSI / REUTERS El nou esmòquing segons Gucci
 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Lagerfeld va fer un tomb a Chanel
FRANCOIS MORI / AP Lagerfeld va fer un tomb a Chanel
 ?? THE WASHINGTON POST / GETTY ?? Balenciaga i l’extra size
THE WASHINGTON POST / GETTY Balenciaga i l’extra size
 ??  ??
 ?? JASON SZENES / EFE ?? Marc Jacobs
JASON SZENES / EFE Marc Jacobs
 ?? PATRICK KOVARIK / AFP ?? Model de Lanvin
PATRICK KOVARIK / AFP Model de Lanvin
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain