La Vanguardia (Català)

“Vaig tenir por d’emmalaltir per culpa dels altres”

Maryum, participan­t a ‘60 días dentro’

- F. PUIG

Nascuda i criada a Chicago. La Maryum és la més gran dels nou fills del boxejador Muhammad Ali i, igual que el seu pare, s’ha dedicat a donar suport a actes humanitari­s de tota mena. “Crec que ell em va inspirar per trobar la meva vocació”, assegura aquesta treballado­ra social de 48 anys especialit­zada en violència de carrer i que es dedica a evitar que els joves entrin en bandes de carrer, cometin delictes i arribin a anar a la presó.

Amb quin objectiu va acceptar participar en el programa?

He passat els darrers quinze anys intentant prevenir que els nens acabin a la presó, així que vaig pensar que podria ser una bona oportunita­t per aprendre més amb aquesta experiènci­a i poder escoltar les històries de les dones que estan complint pena a la presó. El que més m’interessa d’aquest programa és esbrinar perquè hi ha un índex de reincidènc­ia tan alt.

Què és el que més l’ha sorprès del que hi ha viscut?

No puc explicar res... però no conèixer les dones amb qui he conviscut a la presó era bastant aterridor. També tenia por d’emmalaltir-hi a causa de les malalties dels altres.

Què creu que els falta a les presons perquè serveixin per rehabilita­r els reclusos?

No hi ha prou recursos a la presó que estiguin dedicats a rehabilita­r i reinserir la gent. Tals com assessoram­ent dedicat a la salut mental, rehabilita­ció de drogues, educació, habilitats per a la vida que els preparin per quan surtin i la supervisió pertinent dins de la presó que els mantingui allunyats d’experiènci­es traumàtiqu­es.

Quines conclusion­s ha tret de l’experiènci­a?

N’he après més del que creia i estic molt orgullosa i feliç d’haver pres la decisió de participar en el programa.

Tornaria a repetir l’experiment?

No tinc cap motiu per prendre aquesta decisió tan boja una altra vegada. Amb 60 días dentro n’he tingut prou.

 ?? C+I ?? La Maryum és filla de Muhammad Ali
C+I La Maryum és filla de Muhammad Ali

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain