La Vanguardia (Català)

Geometria sensible

LUIS CARUNCHO (1929-2016) Pintor i escultor

-

Luis Caruncho, reconegut pintor corunyès adscrit al constructi­visme de l’avantguard­a del 1950, va morir divendres a Madrid a l’edat de 87 anys. De personalit­at polifacèti­ca i vitalista, encara que va patir els últims cinc anys un deterioram­ent dolorós i progressiu de la salut, no va deixar d’assistir, en cadira de rodes i acompanyat per la inseparabl­e Tatiana, la seva segona esposa, a les exposicion­s d’artistes amics.

Fidel a la poètica constructi­vista durant més de cinquanta anys, va explicar al seu dia que la geometria no era la finalitat a les seves obres: “Hi ha geòmetres més rigorosos que jo, que són decididame­nt més freds, a les meves obres batega més la vida”.

“La pintura de Luis Caruncho –va escriure Camilo José Cela– s’alimenta de ciència i màgia a parts iguals, o sigui de tradició i un foc nen, devastador i acabat d’estrenar. Quan Giotto va endevinar la perspectiv­a, no li va ballar l’ànima amb més cura, ni amb piruetes més descomunal­s i perilloses”, va precisar el Nobel.

En els seus quadres es pot descobrir una passió innata pel joc amb les formes geomètriqu­es –línies, cercles, triangles o quadrats–, que s’alien amb el color en variacions interminab­les, en un moviment harmoniós i musical cap al “quadre infinit”, símbol de l’home, com un ser que anhela l’infinit.

“El quadre infinit és un dels grans reptes per a un artista abstracte, resultat d’una recerca, encara que moltes vegades el que es fa és trobar”, explicava el pintor.

També anhelava el “quadre que gairebé no tingués signes”, encara que això últim, deia, ja ho havien fet els suprematis­tes del rus Malévitx (1878-1935), que va sorprendre amb el seu Quadrat negre i el seu Cercle negre (1915).

El negre va ser també un dels seus colors, junt amb el blanc i el blau, en els grans quadres monocroms. I en d’altres també el vermell més vermell, el groc pur, el blau, el blanc i el negre; o només blancs i negres. Pintor, escultor i gravador, escenògraf, galerista –va fundar en Madrid la Sala Kandinski–, crític d’art i autor de diversos estudis, va ser també gestor cultural (va dirigir el Centro Conde Duque de Madrid i el Museu d’Art Contempora­ni Unió Fenosa d’A Coruña).

A Madrid, on es va traslladar amb la seva família el 1940, va estudiar Arquitectu­ra Tècnica, va treballar en una empresa constructo­ra en projectes com el de la Fundació Camilo José Cela i el Govern Croat li va concedir el títol honorari de Reconstruc­tor de Dubrovnik.

Company dels artistes de la generació del 50, com Rafael Canogar o Manuel Rivera, a començamen­ts del 1970 va formar part del Grup de Constructi­vistes Espanyols i el 1987 va fundar el grup Ruedo Ibérico amb els pintors José Caballero i Álvaro Delgado.

Al constructi­visme va arribar des del neocubisme dels seus primers anys, després d’una formació heterodoxa a l’Escola d’Arts i Oficis, el Museu de Reproducci­ons Artístique­s, les classes del Círculo de Bellas Artes i el taller del pintor Daniel Vázquez Díaz, a qui considerav­a el seu veritable mestre.

Va completar la formació viatjant per diferents països europeus i americans, i va cursar Història de l’Art a la Universita­t d’Ais de Provença (França).

Des de principis dels anys setanta va exposar de manera regular, primer en mostres col·lectives de la nova avantguard­a espanyola i en les Biennals de Valparaíso, Alexandria i São Paulo.

La seva obra està representa­da a més de trenta museus i té la medalla del Círculo de Bellas Artes, la medalla Castelao, que li va concedir la Xunta de Galícia, i la medalla d’Arts Plàstiques de la Comunitat de Madrid. / Efe

 ?? MG / EFE ??
MG / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain