La Vanguardia (Català)

Tres inauguraci­ons de curs

La URL té 18.000 alumnes; l’Ateneu Sant Pacià, 3.000, i la Fundació Maragall arriba a 3.000 persones

- JOSEP PLAYÀ MASET

Aquesta setmana han coincidit tres inauguraci­ons en l’àmbit educatiu i catòlic català: l’obertura del curs de la Universita­t Ramon Llull, que celebra 25 anys; la de l’Ateneu Sant Pacià, que ha complert el primer any, i la de la Fundació Joan Maragall, creada fa 27 anys.

La Universita­t Ramon Llull, aprovada pel Parlament el 1991, va ser la primera universita­t privada, d’iniciativa social i sense ànim de lucre d’Espanya. Ara disposa de 14 centres universita­ris i tres instituts que imparteixe­n 36 graus, 54 màsters, 11 doctorats i 206 títols propis. Té 18.519 estudiants, 1.225 professors i 824 membres del PAS. El rector Josep Maria Garrell, en l’acte inaugural celebrat a la Llotja de Mar, va assenyalar que el repte dels propers anys és mantenir-se fidel al seu ideari i als seus orígens. La medievalis­ta Lola Badia va pronunciar la lliçó inaugural, titulada Un conte de Ramon Llull sobre l’ensenyamen­t de les ciències. La celebració es va iniciar amb una Eucaristia a Santa Maria del Mar presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

El mateix dijous al Seminari conciliar de Barcelona s’obria el curs de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià, que formen les facultats de Teologia, de Filosofia i l’Antoni Gaudí (d’Història, Arqueologi­a i Arts Cristianes) i nou centres vinculats: Institut de Teologia Fonamental, Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, Centre d’Estudis Teològics de Mallorca i els Instituts Superiors de Ciències Religioses de Barcelona, Girona, Lleida, Mallorca, Tarragona i Vic. En total acull 3.000 alumnes, dels quals 500 estan inscrits a cursos o simposis. Entre les novetats anunciades pel rector Armand Puig destaca la creació del diploma de Música Sacra i un simposi sobre La formació del cànon jueu i cristià. Aquest curs comença la càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol. La lliçó inaugural la va fer el professor Jordi Gayà sobre De la comprensió a la contemplac­ió. La teologia del beat Ramon Llull.

Dimarts va inaugurar curs la Fundació Joan Maragall i el seu president, Josep M. Carbonell, va destacar la voluntat de “promoure el debat intel·lectual des de les nostres conviccion­s cristianes amb els grans corrents ideològics, filosòfics i científics que ens envolten”. Va recordar que “l’acció evangelitz­adora de l’Església també passa per l’àmbit de la cultura i a les grans ciutats és una prioritat”. La fundació organitza seminaris i conferènci­es als quals han assistit unes 3.000 persones. Es va anunciar la incorporac­ió al patronat de Núria Iceta, Margarita Mauri i Jaume Angelats. La lliçó inaugural la va fer Francesc Torralba sobre Humanisme, transhuman­isme i posthumani­sme. Assaig de discernime­nt. Jordi Pigem va obtenir el XXV premi Joan Maragall per l’obra Àngels i robots. La interiorit­at humana en la societat hipertecno­lògica, a la llum de Guardini, Panikkar y l’encíclica Laudato si’ i David Colomer rebrà una ajuda pel seu projecte La llibertat religiosa com a bé jurídic protegit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain