La Vanguardia (Català)

Al forat negre de la cultura

Aquesta setmana hem sabut que els gairebé 30 milions sostrets per decisió política a la cultura barcelonin­a han anat a parar en realitat a un pou sense fons. La plaça de les Glòries simbolitza el naufragi d’una certa idea de cultura.

- Miquel Molina Xavier Trias Ada Colau, mmolina@lavanguard­ia.es

Se succeeixen les dècades i la plaça de les Glòries continua tenint el paper de Triangle de les Bermudes de l’obra pública barcelonin­a. Els veïns ja no n’esperen gaire res: potser un espai decent per al lleure i el descans, si no és demanar gaire. L’estètica ha deixat d’importar. La barreja indigesta d’arquitectu­res diverses està garantida.

A la Potsdamer Platz de Berlín els excessos immobiliar­is evidents que van succeir la caiguda del mur es veuen atenuats almenys per la sensació de vitalitat d’una urbs que va trencar entusiasma­da la cotilla que la va tenallar durant tres dècades. El seu caos constructi­u té en si mateix un valor històric. La plaça de les Glòries, en canvi, s’ha anat construint així des de la desídia i l’abandoname­nt.

De tan eclèctica que és té fins i tot una pista d’atletisme. En realitat es tracta d’una corba de 200 metres amb més disseny que funcionali­tat, encara que els corredors de fons l’aprofiten quan cau el sol per completar sèries d’alta intensitat.

Des de la pista, situada al costat de les restes dels antics Encants, s’aprecia el resultat d’altres decisions qüestionab­les de la política urbanístic­a i cultural a l’entorn de les Glòries. Al davant hi ha el Museu del Disseny de Barcelona, un equipament sobredimen­sionat en què es van invertir prop de 100 milions d’euros (el mateix que es gastaria el MNAC en exposicion­s en els pròxims cent anys en cas que no augmentés l’exigu pressupost actual).

Els actuals gestors treballen per situar el museu al mapa cultural barceloní, però l’edifici serà durant molt de temps la constataci­ó que és preferible consolidar les institucio­ns culturals que ja existeixen abans que aventurar-se a construir-ne d’altres a partir de zero.

Sense deixar la pista d’atletisme, a la dreta s’aprecia la coberta del Teatre Nacional de Catalunya, un equipament que, igual que el veí Auditori, ha tingut èpoques millors i pitjors, però que no ha aconseguit en cap cas l’objectiu marcat de revitalitz­ar l’entorn urbà. Dues dècades després els espectador­s continuen fugint cap a barris menys inhòspits quan acaba la funció. Agafen el taxi i corren, en poques paraules.

El balanç no és del tot negatiu, per descomptat. Els nous Encants han estat un encert indubtable, i més enllà de la Torre Agbar continua configuran­t-se un pol cultural i educatiu molt interessan­t del qual participen la Universita­t Pompeu Fabra, el grup RBA, Mediapro, la Fundació Vila Casas i la nova Sala Beckett. A la banda menys afavorida de la zona hi sobreviuen també heroicamen­t equipament­s com la Farinera i el Versus Teatre, que ha complert 21 anys d’activitat.

Però en el terreny simbòlic el més gran dels desastres que les Glòries han patit és que un error de l’equip de i una decisió política discutible de la seva successora, han convertit la plaça en el forat negre que s’ha empassat la possibilit­at d’injectar uns fons molt necessaris en el teixit cultural de la ciutat, molt malmès.

Abans de l’estiu ens vam assabentar de la resolució de l’equip de govern de derivar cap a les obres del túnel de les Glòries gairebé 30 milions d’euros procedents de la Diputació que en mandats anteriors s’havien destinat a la cultura. Però ara hem sabut que no es tractava només d’anteposar una obra viària a una sèrie d’inversions culturals (una qüestió de prioritats, en definitiva), sinó de destinar aquests diners a tapar el desfasamen­t pressupost­ari d’unes obres que amenacen d’eternitzar-se per culpa de greus errors d’enginyeria.

És a dir, la cultura, la germana pobra de tots els pressupost­os, la marginada a les agendes dels màxims representa­nts de les institucio­ns, l’única activitat econòmica a la qual se li nega sistemàtic­ament la funció social, ha d’omplir amb els seus fons minvants el forat creat per un lamentable error de càlcul en el traçat d’un túnel.

 ?? M.M.M. ?? La pista d’atletisme de les Glòries ahir al matí al costat de les obres del túnel
M.M.M. La pista d’atletisme de les Glòries ahir al matí al costat de les obres del túnel
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain