La Vanguardia (Català)

Manuel Viola, el retorn del boig assenyat

Lleida commemora amb una gran exposició el centenari del pioner de l’abstracció espanyola

- PAU ECHAUZ

Lleida obre la temporada artística amb una exposició al Museu d’Art Jaume Morera dedicada a Manuel Viola (Saragossa, 1916 - El Escorial, 1986), un dels noms més destacats de l’expression­isme abstracte espanyol. Es tracta d’un retrobamen­t entre l’obra de Viola i la ciutat on l’artista va viure la seva primera joventut, amb la seva identitat real, José Viola Gamón, on va escriure els seus primers versos surrealist­es i es va iniciar intel·lectualmen­t amb els seus amics de la revista Art, Leandre Cristòfol, Enric Crous i Antoni G. Lamolla. El viatge d’Oniro, títol d’un poema de Viola, dóna nom a l’exposició que recorre l’aventura creativa i vital de l’artista.

El psiquiatre saragossà Javier Lacruz, crític i col·leccionist­a d’art, autor d’una monumental biografia de Viola, és el comissari de la mostra. “La majoria de quadres procedeixe­n de la col·lecció que Viola tenia a casa seva, els que no va voler vendre mai, amb títols tan importants com La Saeta, Ventana a la muerte, España aparta de mí este cáliz o l’últim que va pintar, La isla de los muertos”. La Saeta és el quadre que va obrir a Viola les portes del grup El Paso i que el va consolidar com el primer pintor informalis­ta espanyol. “La seva obra no ha deixat de ser vigent i connecta l’art espanyol del segle XX amb les avantguard­es de postguerra”, afirma Javier Lacruz.

L’exposició recorre la seva biografia, que és un autèntic remolí, des dels seus inicis a Lleida fins a l’Exposició Logicofobi­sta, la Guerra Civil i el seu exili a França –on treballarà una temporada com a mosso de taller per a Picasso i Dora Maar al París ocupat pels nazis–, el seu aprenentat­ge pictòric, el seu retorn a Espanya i l’èxit internacio­nal. “Viola sempre cau dret per molt difícil o perillosa que sigui la situació. És un home vital que, com diu el seu amic Francis Picabia: “Si alhora té una cita amb la vida i amb un quadre, sempre decidirà marxar amb la vida”. Sobreviu a la guerra a Espanya i a Dunkerke, a una detenció de la Gestapo i a la fam. Però és un revolucion­ari, un poeta que pinta, un intel·lectual combatiu que es mou entre els pintors i escriptors més importants del seu temps”. A París, Viola forma part d’un grup d’escriptors que mantenen el surrealism­e en la clandestin­itat al voltant d’una revista, La Main à plume, on comença a adoptar la identitat de Manuel, J.V. Manuel o Manuel Adsuara, en lloc del seu nom autèntic, José Viola Gamón. “Viola és un dadaista, un home atret per la marginalit­at dels gitanos i que es planteja guanyar-se la vida com a torero amb el nom del Manguelo”, revela Lacruz.

Viola torna a Espanya a finals dels anys quaranta i torna a aprendre a viure en el seu propi país. Aconseguei­x el suport entusiasta d’Eugeni d’Ors i connecta amb la cultura del seu temps. Es va amarar de quadres de Goya, de tauromàqui­a i de flamenc. “Era un home que es relacionav­a per igual amb gitanos, toreros, jerarques del règim o aristòcrat­es, i per això, certs sectors d’esquerra el miraven amb recel. Però ell vivia de vendre els seus quadres i els quadres els compra la gent amb diners”. Lacruz celebra el retorn dels quadres de Viola a Lleida. “Era un boig assenyat, un home de múltiples facetes, poètic, imbuït d’una bogeria sana. Els seus quadres són la construcci­ó de la destrucció sense autodestru­ir-se”.

 ?? ARXIU JAVIER LACRUZ ?? Manuel Viola
ARXIU JAVIER LACRUZ Manuel Viola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain