La Vanguardia (Català)

Sabadell i Popular es donen temps abans d’estudiar una possible fusió

Oliu i Ron intercanvi­en punts de vista en una trobada discreta a Madrid

- Manel Pérez Barcelona

Després de diversos mesos d’especulaci­ons sobre possibles negociacio­ns de fusió entre el Banc Sabadell i el Banco Popular, els presidents de les dues entitats financeres, Josep Oliu i Ángel Ron, van mantenir en els últims dies del mes d’agost passat una discreta trobada a la seu madrilenya d’una de les dues entitats.

La conclusió de la reunió va ser que calia “donar-se temps, veure com evolucione­n les coses i parlar més endavant si l’escenari és més propici abans d’estudiar les possibilit­ats d’una hipotètica fusió”, asseguren a aquest diari persones coneixedor­es del tractat. “L’objectiu era veure si es donaven les circumstàn­cies per iniciar un procés previ que obrís les portes a una negociació. La conclusió va ser que, ara, no”, apunten les mateixes fonts. Mentrestan­t, cadascun d’ells buscarà, pel seu compte, millorar la seva rendibilit­at i la seva posició relativa.

Els bancs, en general, passen per una etapa complexa. Els tipus d’interès negatius i la poca demanda de crèdit a terminis llargs, sobretot d’empreses, que no només no creix sinó que es desploma, enfonsen els seus marges, la diferència entre el cost dels diners i el que cobren pel crèdit.

A més, la nova regulació que s’està definint després de la crisi financera internacio­nal per assegurar un nivell suficient de recursos propis (capital i reserves) amb què fer front a les insolvènci­es i la volatilita­t dels mercats també perjudica els seus comptes de resultats.

La sortida clàssica per a aquesta situació és escometre fusions, elevar la quota de mercat, reduir costos per poder plantar cara a competidor­s de més volum, una opció que impulsen des de Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu (BCE), a Christine Lagarde, la gerent del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), entre els més destacats.

En la llista dels grans bancs espanyols, Sabadell, Bankinter i Popular ocupen les últimes posicions en el rànquing de les capitalitz­acions borsàries de l’Ibex 35, com s’observa en el quadre que acompanya aquesta informació. Formen el nucli del que es considerav­a banca mitjana, però que actualment ja assoleixen unes dimensions considerab­les. Com a conseqüènc­ia de les circumstàn­cies abans esmentades, totes les entitats han registrat notables caigudes de preus de les seves accions durant els últims anys, un indicador del fet que els inversors creuen que les entitats valen menys del que indiquen els seus balanços.

En la seva trobada discreta en plena canícula, Ron i Oliu van exhibir, en un clima qualificat de cordial, les fortaleses de les seves respective­s entitats, i van donar pistes sobre el que no veien tan clar de l’altra. El president del Popular va argumentar que després de la recent ampliació de capital per 2.500 milions d’euros, destinada en gran part a provisions, l’entitat disposa d’un adequat nivell de solvència i s’ha avançat a possibles imprevisto­s en la situació econòmica.

També va explicar que, com a part del procés d’ampliació de capital, els mercats tenen ara del seu banc una visió més completa i profunda que de qualsevol altre del país, incloent-hi el Sabadell. Per estar en la mateixa situació, el banc català hauria d’emprendre una mena de procés de recopilaci­ó d’informació (due diligence, en anglès).

Oliu, per la seva banda, va recordar que el seu banc ha emprès una important operació al Regne Unit, l’any passat va comprar el TSB per 2.350 milions d’euros, primer pas d’una expansió en aquell mercat. Per a aquella compra, el Sabadell també va dur a terme una ampliació de capital, en aquest cas de 1.600 milions d’euros.

De fet, Oliu va raonar que només una operació molt rendible el faria plantejar-se incrementa­r el seu negoci al mercat espanyol després d’haver explicitat als inversors la seva aposta per la internacio­nalització del negoci. I, pel que fa al Popular, va recordar que encara té en marxa el pla de vendes d’actius per uns 6.000 milions d’euros i està negociant una reducció de plantilla de 3.000 persones.

Així que la fusió que més rius de tinta ha vessat en els últims anys quedarà, almenys de moment, en simple hipòtesi.

Part de la pressió a favor d’una fusió entre les dues entitats procedia dels seus accioniste­s llatinoame­ricans, irritats per la caiguda del preu de les seves accions. Antonio del Valle, 4% del Popular, i David Martínez i Jaume Gilinski, 10% del Sabadell, que fins i tot van arribar a reunirse els tres en solitari. El primer ha deixat recentment el consell del Popular, però manté les seves accions, i els dos últims han acabat alineats amb Oliu.

Això no vol dir que no hi pugui haver altres operacions al mapa bancari espanyol. El fons públic propietari de Bankia i BMN, el FROB, ha proposat integrar les dues entitats, encara que el president de la primera, José Ignacio Goirigolza­rri, s’ho planteja per ben entrat l’any vinent.

Santander, presidit per Ana Botín, i BBVA, encapçalat per Francisco González, també han expressat el seu desig de participar en fusions, si se’n produeixen.

Finalment, queden tres antigues caixes, ara bancs –Ibercaja, Kutxa i Unicaja–, que han de capitalitz­ar i reduir el pes accionaria­l de les fundacions que ara tenen el control. Per a elles, l’única sortida pot acabar sent l’absorció per algun dels més grans del sector.

AGOST En plena canícula els dos presidents van analitzar la situació dels seus bancs

SECTOR EN EBULLICIÓ

La tendència a les fusions rep l’impuls del mateix BCE

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Josep Oliu, president del Sabadell, i Ángel Ron, president del Popular, en sengles compareixe­nces públiques
PEDRO MADUEÑO Josep Oliu, president del Sabadell, i Ángel Ron, president del Popular, en sengles compareixe­nces públiques
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain