La Vanguardia (Català)

L’expresiden­t avisa del perill als accioniste­s de control

- LALO AGUSTINA Barcelona

Felipe Benjumea, expresiden­t d’Abengoa, dubta de la conveniènc­ia dels accioniste­s històrics de la multinacio­nal sevillana de donar suport a l’acord de refinançam­ent firmat entre l’empresa i els seus creditors financers. Benjumea sap que l’acord és l’únic camí per evitar el concurs de creditors i, probableme­nt, la liquidació d’Abengoa, però ahir va voler advertir la seva pròpia família i la resta dels hereus dels socis fundadors del que els espera tant si aproven l’acord com si no.

El consell d’administra­ció d’Inversió Corporativ­a (IC) –la societat presidida per Benjumea que és l’accionista majoritari d’Abengoa– ha enviat un informe als seus accioniste­s de cara a la junta extraordin­ària convocada per al pròxim 26 d’octubre en la qual es votarà sobre la posició de la societat en l’acord de refinançam­ent d’Abengoa. L’informe deixa clara l’opinió del consell: “A causa del deterioram­ent de la situació patrimonia­l d’Abengoa des del 23 de setembre del 2015 [dia de la destitució de Benjumea com a president], el consell proposa a la junta que aprovi aquest acord de reestructu­ració”.

Aquest acord, anunciat el passat 23 de setembre, està en fase de recollida d’adhesions per arribar al 75% del deute financer, requisit imprescind­ible per fer-ho extensiu a la totalitat dels creditors bancaris. El pla busca evitar el concurs de creditors i suposa capitalitz­ar deute a canvi del 95% i deixar tots

Si s’aprova el pla, els actuals accioniste­s es quedarien amb un 5% del capital, però s’evitarà la fallida

els accioniste­s actuals només amb el 5%. L’informe d’IC avisa d’aquesta forta dilució, però també recorda que, si fracassa el pacte amb la banca, es liquidarà el mateix acord de refinançam­ent del deute d’IC firmat a l’agost.

Cal aprovar llavors l’acord d’Abengoa o no? Formalment, el consell “és favorable a la firma”, diu el consell, encara que l’informe inclou una advertènci­a més i una cosa que sona com una amenaça. La primera és que “l’aprovació de l’acord de refinançam­ent i la seva posterior homologaci­ó judicial de cap manera assegura la supervivèn­cia d’Abengoa, amb les implicacio­ns que això tindria sobre la viabilitat d’IC”. És a dir, que els accioniste­s d’IC han de decidir si aproven un pla que redueix la seva participac­ió a la mínima expressió i que, a més, no els garanteix que el “sacrifici” serveixi per a alguna cosa.

Finalment, el consell va incorporar ahir un afegit final al seu propi informe aprovat dies enrere per recordar als accioniste­s que el seu propi compromís de no vendre accions d’Abengoa, adquirit en el primer acord de refinançam­ent del passat 28 de març, expira el 28 d’octubre. El compromís, diu l’addenda, s’ampliaria si l’IC firma l’acord de reestructu­ració, “sent possible que la dilució comporti que les accions d’Abengoa tinguin un valor més baix que l’actual”. És a dir, l’IC obre la porta a vendre les accions d’Abengoa a partir del 28 d’octubre al millor postor –algun fons o la mateixa banca– per assegurar-se alguna cosa de valor.

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Planta solar d’Abengoa a Sanlúcar la Mayor, la gran imatge de marca de la companyia
JULIO MUÑOZ / EFE Planta solar d’Abengoa a Sanlúcar la Mayor, la gran imatge de marca de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain