La Vanguardia (Català)

Guindos admet que Brussel·les vol retallades de 5.000 milions

El pressupost que s’envia a la Comissió només rebaixa el dèficit al 3,6% en lloc del 3,1%

- BEATRIZ NAVARRO Luxemburg. Correspons­al

El nou camí de reducció del dèficit pactat amb la Comissió Europea i les bones dades de creixement permetran al pròxim govern fer un ajust fiscal suau, va defensar ahir el ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos. L’esborrany de pressupost­os que el Consell de Ministres aprovarà divendres –el mateix projecte de l’any passat, adaptat amb les noves projeccion­s de creixement i dèficit– limita l’abast de l’ajust pendent a 0,5% del PIB, va explicar, és a dir, a uns 5.000 milions d’euros, ja que l’objectiu pactat és el 3,1% i segons els càlculs del Govern, sense prendre mesures addicional­s, es quedaria en un 3,6%.

Guindos va transmetre ahir als seus col·legues europeus, reunits a Luxemburg, que Espanya pot tenir un govern a finals de mes. El nou executiu haurà de remetre a Brussel·les un pressupost actualitza­t que permeti assolir l’objectiu del 3,1%. Segons Guindos, “això es faria relativame­nt ràpid, amb negociacio­ns, per descomptat”, amb altres partits. “El PSOE, Ciutadans i el PNB són perfectame­nt conscients dels nostres compromiso­s amb Europa”, va assegurar, confiat a poder enviar un projecte de pressupost­os complet abans de finals d’any. Guindos va apuntar, més que a una retallada de la despesa pública, a modificaci­ons tributàrie­s com a via per fer l’ajust (la ComissióEu­ropea li ha demanat que passi més productes del tipus d’IVA reduït al normal).

Jeroen Dijsselblo­em, president de l’Eurogrup, va llançar abans-d’ahir una mena d’atac preventiu sobre les xifres que presentarà el govern espanyol. “M’agradaria que les revisés bé abans de posar-les en el pressupost” perquè en el passat hi ha hagut discussion­s i al final “la Comissió Europea sempre ha tingut raó”, va etzibar Dijsselblo­em en declaracio­ns a la premsa europea, sense haver estat preguntat sobre això. Guindos va matisar l’anàlisi de l’holandès: “Nosaltres ens vam equivocar amb el dèficit i ho vam reconèixer, però la Comissió Europea s’ha equivocat moltíssime­s vegades sobre el nostre creixement”. Brussel·les, va recordar, calculava un creixement potencial del 0,4% per a l’economia espanyola al 2015, quan la xifra final va ser del 3,2%. Guindos va restar importànci­a a la invectiva de l’holandès i va portar el debat al terreny de la política econòmica. “Em molestaria que creixéssim al 0,5 % o 0,6 % del PIB o que no creéssim ocupació; però després, els comentaris de Dijsselblo­em, en absolut”, va afirmar el ministre.

Els problemes de Brussel·les per calcular si un país complirà els objectius de dèficit o no, els ministres els van abordar en un debat paral·lel. Europa debat substituir o complement­ar els càlculs sobre l’evolució del dèficit amb una regla de despesa. “Hi ha un consens ampli en què el mètode actual té errors i cal fer modificaci­ons”, va resumir Guindos.

Europa va reprendre també el llarg debat sobre la creació d’una taxa sobre les transaccio­ns financeres i va aconseguir ressuscita­r el projecte a costa de rebaixar el seu abast. La Comissió Europea presentarà un projecte de directiva abans de finals d’any i 10 països –entre ell quals Espanya, Alemanya i França– s’han compromès a adoptar-lo, encara que no entrarà en vigor abans del gener del 2018.

La UE ressuscita la taxa sobre les transaccio­ns financeres a costa de rebaixar-ne l’abast

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? Protestes contra les retallades en la sanitat el 2014, davant l’hospital de Bellvitge
JORDI PLAY / ARXIU Protestes contra les retallades en la sanitat el 2014, davant l’hospital de Bellvitge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain