La Vanguardia (Català)

Els penedits expliquen com actuava la xarxa Gürtel

Un empresari va pagar el 3% per un contracte de neteja

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El judici sobre la xarxa de corrupció Gürtel ahir va començar a passar dels discursos i les grans paraules als fets. A l’Audiència Nacional van començar a declarar els acusats; en primer lloc, els penedits, i amb ells, l’allau de dades sobre el funcioname­nt de la trama que va fer nombrosos contractes fraudulent­s obtinguts de les institucio­ns municipals i autonòmiqu­es, sobretot a la Comunitat de Madrid.

També es van escoltar les manifestac­ions gravades d’alguns testimonis que van declarar durant la investigac­ió i que ara no poden ferho, per raons diverses. Un empresari va explicar com va haver de satisfer el 3% per obtenir l’adjudicaci­ó d’un servei de neteja a Madrid, per exemple, i un dels inculpats va explicar els seus pagaments a l’exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda, exmarit de l’exministra Ana Mato, tots dos del PP. L’extitular de Sanitat està inculpada en aquest procés com a partícip a títol lucratiu.

En espera de les aportacion­s que pugui fer el que va ser capitost de la xarxa, Francisco Correa –conegut com a Don Vito en els seus anys de més activitat–, les declaracio­ns dels primers penedits confirmen les tesis de la Fiscalia Anticorrup­ció sobre l’extensió de la xarxa i la facilitat amb què actuava. Un d’aquests penedits, l’empresari Alfonso García-Pozuelo, va explicar que Sepúlveda va rebre de Gürtel entre 1999 i 2005 “com a mínim” un total de 668.391 euros per les seves tasques d’intermedia­ció en l’obtenció de contractes. De l’esmentada quantitat, 449.017 euros van ser lliurats en efectiu, i 50.331, en viatges i altres atencions.

García-Pozuelo també va manifestar que alguna vegada Correa li havia explicat que l’extresorer del PP Luis Bárcenas, també acusat en aquest procés, participav­a d’alguns dels fons dels quals es disposava per a aquests pagaments. Constructo­ra Hispánica era el nom de l’empresa que obtenia les llicències, en un dels casos per a unes obres de condiciona­ment per les quals també va haver de pagar el 3% del preu acordat amb l’Ajuntament.

Al seu torn, l’empresari Jacobo Gordon, exsoci d’Alejandro Agag, va explicar que l’exalcalde de Majadahond­a Guillermo Ortega li va donar 150.000 euros en un sobre per participar en una iniciativa immobiliàr­ia a l’esmentada localitat. El cost del terreny buscat per a la inversió era de 5 milions d’euros, i el seu propietari en va exigir 750.000 en negre. “Me’n vaig anar al lavabo a comptar-ho”, va manifestar sobre el que va fer amb el sobre, i va explicar que a Ortega el va conèixer a través de Correa. Luis Bárcenas també va aparèixer en un moment donat per interessar-se pel projecte, però finalment no va arribar a participar-hi.

Una altra declaració d’interès va ser la de l’exregidor d’Hisenda de Pozuelo de Alarcón, Roberto Fernández, qui va admetre que el 2003 va rebre diverses vegades sobres amb diners dirigits a finançar la campanya del PP a l’esmentada localitat, en la qual el candidat era Sepúlveda. L’exregidor va explicar en la vista que la trama va finançar amb almenys 100.000 euros la campanya, “cosa que –va dir– per a una localitat de 80.000 habitants era una quantitat bastant desorbitad­a”. Després –va prosseguir– els contractes municipals s’adjudicave­n a dit, concretame­nt, “a qui deia l’alcalde”. Les seves paraules acostumave­n a ser –va afegir– “se li ha de donar a tal empresa”. Així van funcionar les coses fins que va començar la investigac­ió i va arribar l’ordre de tallar tota relació amb Correa.

Jesús Sepúlveda, exmarit d’Ana Mato, va rebre de la xarxa 668.391 euros entre el 1999 i el 2005

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? L’empresari García-Pozuelo entrant a l’Audiència, on se celebra el judici del cas Gürtel
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE L’empresari García-Pozuelo entrant a l’Audiència, on se celebra el judici del cas Gürtel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain