La Vanguardia (Català)

Via lliure al nou Bernabeu

La reforma costarà 400 milions i l’estadi s’ensostrarà, però no guanyarà aforament

- CARLOS NOVO Madrid

Després de molts mesos, malentesos i dures i amargues negociacio­ns, el Reial Madrid i el Consistori que lidera l’alcaldessa Manuela Carmena (Ahora Madrid) van tancar ahir l’acord que permet desbloquej­ar la paralitzad­a reforma del Santiago Bernabeu, firmada l’any 2012 quan l’alcalde era Alberto Ruiz Gallardón (PP) i presentada a so de bombo i platerets el 31 de gener del 2014, ja sota la presidènci­a d’Ana Botella (PP). Tot va caure quan el març passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va negar la necessària modificaci­ó del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

Encara que Florentino Pérez va insistir ahir que el projecte és el mateix, en realitat és més modest: no permet que el club guanyi en edificabil­itat ni preveu la construcci­ó d’un centre comercial ni un hotel de luxe a la façana de La Castellana. Això últim va quedar en dubte en el discurs del president del Madrid que, preguntat sobre això, va assegurar que “no està descartat”.

Clau per a l’esmentada possibilit­at serà el trasllat de les oficines actuals del Bernabeu a la ciutat esportiva de Valdebebas, la qual cosa alliberari­a 8.000 metres quadrats ara ocupats. En el projecte tombat pel TSJM, el centre comercial i l’hotel disposaven de 12.500 metres quadrats.

Les línies mestres del projecte pel que fa a l’estadi sí que són les mateixes del que es va presentar fa dos anys encarregat a l’estudi d’arquitecte­s GMP Architekte­n, L 35 i Ribas. El Bernabeu manté l’aforament (80.000 espectador­s), però disposarà com a novetat d’un sostre retràctil que trigarà uns quinze minuts a desplegars­e i explicarà amb un modern sistema d’il·luminació LED a la façana que variarà en funció de la llum diürna, semblant a la que hi ha a l’Allianz Arena de Munic. En paraules de Florentino Pérez, “el nou Bernabeu es dotarà d’una pell envoltant que el convertirà en una de les icones emblemàtiq­ues de la nostra ciutat i un dels millors estadis del món, un símbol indiscutib­le de la força de la nostra capital, de la qual ens sentim tan orgullosos”.

El Bernabeu també estrenarà un videomarca­dor de 360 graus i ampliarà el museu del club per fer-lo més interactiu. L’actual pàrquing a la façana de La Castellana passarà a ser una gran plaça d’ús públic i el centre comercial de La Esquina del Bernabeu es demolirà i al seu lloc s’aixecarà un espai enjardinat de 6.000 metres quadrats a la plaça de los Sagrados Corazones.

El cost de l’obra està estimat en uns 400 milions d’euros i el seu finançamen­t està previst a càrrec d’IPIC, un fons d’inversions i multinacio­nal petroliera amb seu a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) propietari així mateix de Cepsa. A canvi d’aquest patrocini el Santiago Bernabeu passarà a dir-se Bernabeu-Cepsa o BernabeuIP­IC, nom encara en discussió.

La intenció del club és començar les obres a l’estiu del 2017, encara que fonts de l’Ajuntament no ho veuen tan clar perquè “els tràmits administra­tius poden prolongar-se encara un any”. Les obres podrien prolongar-se dos anys o dos anys i mig.

A diferència del que va passar al FC Barcelona, els socis del Reial Madrid no seran consultats sobre la idoneïtat del projecte.

FLORENTINO PÉREZ El més important dels nostres valors és que el club pertany només als socis, que són els que marquen el seu destí”

MANUELA CARMENA No hi ha cosa pitjor per a una ciutat que els projectes estancats. Cal reunir-se, escoltar-se i cedir”

Aquest només necessitar­à l’aprovat de l’assemblea anual, en què assisteixe­n menys de mil socis i en què Florentino Pérez acostuma a tenir majories a la búlgara (superiors al 95%). La d’aquesta temporada s’ha endarrerit fins al diumenge 23 d’octubre.

Que l’assemblea del Madrid aprovi la promesa i fins ara ajornada reforma del Bernabeu ja és tot un clàssic des de la primera presidènci­a de Pérez, començada el 2000.

L’alcaldessa es va mostrar encantada amb l’acord: “No hi ha coses pitjors per a una ciutat que els estancamen­ts, els projectes a terra de ningú. Cal reunir-se, escoltar-se, cedir per un i un altre costat i després tenir agilitat. De vegades no recordem que una caracterís­tica essencial de l’ésser humà no és l’agressivit­at, sinó la cooperació. Seure, escoltar i resoldre problemes”.

En la seva rèplica Florentino Pérez va voler destacar que “quatre milions visiten cada any el nostre estadi. El nostre club té uns valors indestruct­ibles. El més important de tots és que el Reial Madrid no té amo, pertany només als seus socis, que són els que marquen el seu destí”. Però aquesta vegada no els ha consultat ningú ni tindran res a votar.

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? El president del Madrid, Florentino Pérez, i l’alcaldessa Manuela Carmena presenten l’acord de reforma de l’estadi Bernabeu
JAVIER LIZÓN / EFE El president del Madrid, Florentino Pérez, i l’alcaldessa Manuela Carmena presenten l’acord de reforma de l’estadi Bernabeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain