La Vanguardia (Català)

El repte digital del pernil

Enrique Tomás accelera al canal en línia i prepara el repartimen­t a domicili

- MAR GALTÉS

Tothom té a mà un número de telèfon o una aplicació al mòbil per encarregar una pizza per sopar, o fins i tot un menú de sushi. “Per què no podem portar-te a casa un assortimen­t de pernil i ibèrics, amb el pa acabat d’enfornar, llest per sopar? Podem ser una alternativ­a seriosa a la pizza, això seria el diamant de l’empresa”, diu Enrique Tomás. Aquest any Tomás preveu unes vendes de 55 milions d’euros, un 31% per sobre dels 42 milions del 2015. En paral·lel al pla d’expansió de la cadena de botigues-degustació que porta el seu nom –ara en té 84 i espera tancar l’any a prop de 100–, l’empresari explora altres maneres de vendre pernil, aprofitant al màxim les eines digitals: la venda en línia de producte envasat i el repartimen­t a domicili des de les botigues.

Enrique Tomás va obrir la botiga en línia fa quatre anys, “i duplica vendes cada any”, assegura. Aquest 2016 preveu vendre 1,5 milions d’euros en pernil per internet, el 75% a l’estranger. “És un negoci de volum”. D’altra banda, la firma explora “com definir i estandardi­tzar processos i menús, perquè es pugui garantir que el producte que arriba a casa en menys d’una hora estigui en perfecte estat. El gran repte és el delivery des de les botigues. Començarem quan estigui ben definit”, diu Tomás.

Per al 2017, Enrique Tomás espera que la suma del negoci en línia i a domicili s’acosti als 5 milions d’euros, i després... “D’aquí a deu anys, podríem vendre un milió al dia”, s’imagina Tomás. Per desenvolup­ar aquesta estratègia, compta amb el suport de la consultora Roca Salvatella. “Abans teníem un web com qualsevol botiga, a la qual anava gent a comprar. Ara apliquem anàlisi d’informació, i buscarem els clients per les xarxes”, expliquen. A més, Tomás ha fitxat com a conseller Ignasi Ferrer, per aportar la seva experiènci­a de més de deu anys al capdavant del grup Eat Out / Pans & Company.

Però Enrique Tomás continua creixent a peu de carrer. Ara té 53 botigues pròpies (a Barcelona, Madrid, Eivissa, Londres, i dues concession­s a la T4 de Madrid i a Luton: els aeroports són un nou filó a explorar) i 31 franquície­s. I està a punt d’obrir a Mèxic, amb un soci, la que haurà de ser punta de llança de la seva aventura americana. “El pernil no el pots enviar. L’has de portar”, diuen: a Mèxic viatgen les peces de pernil sencer, els ganivets, i un expert tallador. “La majoria del pernil que s’exporta tallat i envasat al buit es fa malbé de seguida”.

Per afrontar aquest creixement, Tomás va adquirir fa uns mesos, amb un soci, una fàbrica a Villanueva de Córdoba (amb cambres de fred i assecadors) i capacitat per a 200.000 peces, que se suma a les naus que té a Badalona i Santa Coloma. I Tomás vol créixer, però sense pressa, fidel a la seva màxima: “El pernil ha de ser bo. Si no, millor menja’t un entrepà de tonyina o de truita”.

La companyia s’acosta al centenar de botigues i facturarà aquest any 55 milions d’euros, un 30% més

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Enrique Tomás va començar a vendre pernil a finals dels anys vuitanta
ÀLEX GARCIA Enrique Tomás va començar a vendre pernil a finals dels anys vuitanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain