La Vanguardia (Català)

Interior alerta que el ‘top manta’ ha deixat de ser un fenomen estacional

- ESTEVE GIRALT

El top manta ja no és un problema únicament dels mesos d’estiu propi de les poblacions més turístique­s i de grans ciutats com Barcelona. “És un fenomen polièdric i global que evidentmen­t no està resolt i ha deixat de ser estacional; a diferència del que ens passava fa uns anys, té incidència al llarg de tot l’any”, va destacar ahir Jordi Jané, conseller d’Interior.

Jané va analitzar la situació de la venda ambulant il·legal en el marc de la jornada sobre el fenomen del top manta organitzad­a per tercer any al Vendrell (Baix Penedès). Representa­nts dels cossos policials, els ajuntament­s i l’estament judicial van debatre i van analitzar la problemàti­ca actual juntament amb experts de diferents àmbits, com el comercial. Entre les conclusion­s, que per combatre el top manta s’han de sumar esforços i coordinar actuacions policials, judicials i també de conscienci­ació dels clients. “Quan estem comprant a un manter no li estem fent un favor, a través del top manta es finança el tràfic de persones o la prostituci­ó”, va advertir la magistrada Graziella Moreno, del jutjat penal núm. 6 de Barcelona. Jané va lamentar que “no s’acabi d’entendre des dels legislador­s la repercussi­ó que té sobre els comerciant­s i la seguretat”.

Un dels aspectes que es van abordar ahir va ser la resposta cada vegada més violenta de part dels venedors, la qual cosa dificulta l’actuació dels cossos policials a la via pública, amb el consegüent perill de seguretat ciutadana en zones amb grans aglomeraci­ons. Jané va destacar com una de les problemàti­ques afegides últimament la “resposta molt violenta dels venedors que saben que si perden els seus productes perden els diners”.

En el debat es va destacar la competènci­a deslleial que exerceix el top manta per al petit comerç de proximitat. El número u del Departamen­t d’Interior va reiterar la necessitat de mantenir-se ferm enfront d’aquest “fenomen nociu”, en una al·lusió implícita a l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona. “No podem tenir cap mena de tolerància des de les administra­cions públiques, una altra cosa és veure de quina forma podem donar una resposta més efectiva”.

Amb tot, Jané, que va tancar la jornada organitzad­a per l’Ajuntament del Vendrell i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), va qualificar el moment actual de “crucial per intentar abordar el fenomen des de la globalitat, sabent que ja no és estacional”. Tots se’n van anar cap a casa amb la sensació que encara queda molta feina per fer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain