La Vanguardia (Català)

Nogueira va demanar per WhatsApp a un amic del Brasil com tallar els cossos

La policia arresta el còmplice que va ajudar en temps real el seu col·lega

- Barcelona

Durant la roda de premsa que ahir va oferir al Brasil el comissari Reinaldo Nóbrega, el jove Marvin Henriques Correia va estar durant dues hores de cara a la paret. Sense gairebé moure’s, el jove de 18 anys va escoltar com la policia del Brasil intentava davant els periodiste­s netejar la seva imatge malparada després de la seva actuació en els crims de Pioz. Durant quatre setmanes, les autoritats brasileres van tenir dues ordres internacio­nals de crida i cerca contra Patrick Nogueira. Ni el van detenir, ni es van preocupar. I es van assabentar per la premsa espanyola que el jove havia sortit del Brasil, aterrat a Madrid i confessat la seva participac­ió en l’assassinat de quatre compatriot­es i familiars directes.

Ahir, en canvi, tota la desídia mostrada fins aleshores es va transforma­r en compromís amb la justícia i esclarimen­t d’uns fets horrorosos. La policia va exhibir el seu trofeu, l’arrest dimecres d’un jove molt amic de Nogueira que, segons va confessar als investigad­ors, va ajudar mitjançant missatges de WhatsApp l’assassí a tallar els cossos.

En el seu moment, quan la Guàrdia Civil va localitzar els cossos embalats en sis bosses d’escombrari­es d’en Marcos, la Janaína, la Maria Carolina i en David, es va dir que la troballa era atroç. Un dels crims més espantosos comesos a Espanya en els últims temps. Però a mesura que es van conèixer els detalls que el mateix assassí va narrar amb tranquil·litat als investigad­ors, el cas va passar d’atroç a terrible, d’insuportab­le o incomprens­ible.

Però encara n’hi havia més per saber. Aquella matinada del 18 d’agost al petit xalet de Pioz amb una piscina que els petits no van arribar a estrenar mai, Nogueira va tenir dubtes. Va degollar els quatre d’una punxada precisa al coll. Però després no va saber com seccionar els cadàvers dels dos adults perquè poguessin cabre a les bosses.

Llavors va telefonar per WhatsApp al seu amic Marvin Henriques, un company de l’institut. Li va explicar el problema que tenia i li va demanar ajuda. Perquè no hi hagués dubtes, Nogueira va enviar fotografie­s dels cadàvers, i el seu amic li va respondre com el que redacta o grava un tutorial. Una conversa terrible que com a mínim Henriques va continuar guardant al seu telèfon mòbil.

Nogueira sabia a qui demanava ajuda. La policia va explicar ahir que a l’ordinador de casa seva s’han trobat arxivats manuals per matar i esquartera­r cossos humans, i alguns assajos sobre els límits de la crueltat humana.

La Guàrdia Civil es va assabentar ahir de la detenció per la premsa brasilera. Els seus col·legues no es van dignar a comunicar la detenció, i caldrà esperar si fan arribar part de les diligèncie­s o el material trobat. En qualsevol cas, un responsabl­e de la investigac­ió a Guadalajar­a va advertir ahir que ni la detenció ni l’intercanvi d’imatges després del crim no interferei­xen en les indagacion­s que s’han dut a terme a Espanya. La Guàrdia Civil encara no ha acabat l’anàlisi del mòbil que Nogueira va lliurar quan va arribar a Espanya. No hi havia pressa. El sospitós havia confessat i just ara mateix el laboratori té entre mans altres terminals per analitzar els resultats dels quals corren molta més pressa, com el de Diana Quer, trobat dijous a Rianxo.

L’advocat del nou detingut, Shayner Asfora, va explicar ahir que el seu client està molt penedit dels fets i que no va saber en el seu

L’assassí de Pioz va enviar imatges dels cadàvers perquè el seu amic li digués com els havia d’esquartera­r

moment valorar el que estava fent. En qualsevol cas, no es va lliurar, va ser un amic que li va agafar el mòbil i va descobrir les imatges dels cadàvers, el que va alertar la policia. Després sí, el jove va col·laborar.

La germana de Nogueira, Hanna, l’advocada que va negociar el lliurament del seu germà a la Guàrdia Civil, va explicar ahir que aquest últim mes l’assassí va estar amagat a casa dels seus pares, Henriques el va visitar en diverses ocasions. El jove va ingressar ahir a la presó. Fa por pensar què va ser capaç d’immortalit­zar Nogueira al seu telèfon aquella matinada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain