La Vanguardia (Català)

La pilota no es taca

Luis Enrique defensa el comportame­nt dels seus jugadors

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Encara continua calent el magma del volcà de Mestalla i ja és aquí el Granada. En una setmana atapeïda de soroll extraespor­tiu, amb declaracio­ns, acusacions, resolucion­s amb naftalina i reprovacio­ns, el futbol torna gairebé d’amagat per les escletxes que li deixa la polèmica. Però, en vista del conflicte obert, tornar a jugar, guanyar i demostrar la seva qualitat és el millor bàlsam per girar full per al Barcelona, que fa més d’una dècada que fa bandera del joc bonic, d’atacar i intentar donar espectacle. Per això no hi ha ofensa que digereixin més malament els barcelonis­tes que la de provocador­s o comediants, gairebé un insult per a uns futboliste­s de toc que realcen la Lliga espanyola i porten al pit l’escut de millor equip del món. La pilota no es taca, va dir Maradona en el seu comiat, una màxima que al Barcelona se sol seguir al peu de la lletra, predicant el bon tracte de pilota com a camí per aconseguir els triomfs i els títols.

Si alguna cosa aconseguei­xen els atacs exògens és fer pinya. I el que es trobarà aquesta nit el Granada és un Camp Nou al costat dels seus jugadors. En el minut 12, el culer emprenyat traurà els mocadors per protestar contra Javier Tebas, president de LaLiga, que va dir sentir vergonya perquè Neymar i Luis Suárez es queixessin després que una ampolla llançada des de la grada els impactés al cap –primer al brasiler, després de retruc a l’uruguaià– en la celebració del 2-3 de Messi. L’atmosfera no havia de ser especial, per més que Cruyff debutés en un Barça-Granada o que Messi batés el rècord de Cèsar en una altra visita nassarita, però s’ha posat en dubte l’honor d’una plantilla històrica i l’afició blaugrana, contestatà­ria quan li toquen la moral, respondrà amb indignació i animant més per encoratjar la remuntada a la Lliga. Un flac favor al cuer, l’únic equip que no ha guanyat, el que més gols ha rebut (23) i que no marca a l’estadi des de març del 2012 (5-3).

Tot i això, Luis Enrique sap perfectame­nt que a la gespa el rival no hi seran ni Tebas ni el Comitè de Competició. Per la qual cosa va triar no polemitzar més. “Llençar més llenya al foc no li interessa a ningú i a nosaltres menys”, va declarar remetent-se a la defensa institucio­nal del club. Però no va deixar passar l’oportunita­t de recordar que el seu Barcelona és reincident sí, però en joc net. “Sobre el comportame­nt dels meus jugadors, puc dir que cada any guanyem el premi al fair play. Intentem transmetre valors com el de generar espectacle, fer gaudir els aficionats, no clavar puntades de peu, no lesionar companys... Sempre som els que menys grogues veiem. No és només de boca. No se’ns poden criticar gestos antiesport­ius. Alguns errors cometem, esclar, però les evidències són tan clares que millor que ens centrarem en el joc”, va defensar.

Mentrestan­t, els jugadors del Barça han pogut aïllar-se de la polèmica, ja que el seu entrenador va donar tres dies de descans als més utilitzats. Ara els haurà d’esprémer. Mathieu i Turan es van lesionar a la Supercopa de Catalunya i es van unir a la infermeria a Alba, Piqué, Aleix i Iniesta. Amb tantes baixes –el turc no està descartat–, l’asturià només té 16 jugadors disponible­s i completarà la llista amb el filial. El lateral Nili, el central Marlon i l’interior Aleñá es van entrenar ahir.

Però el dubte estarà en la posició de nou, entre un Luis Suárez que si veu una groga es perdria el partit del Pizjuán i un Paco Alcácer que encara no s’ha estrenat com a golejador amb el Barça. “Estic encantat amb ell. Només li falta xutar i que la pilota travessi la línia i toqui la xarxa. El gol li arribarà”, va dir per

tranquil·litzar el davanter valencià.

Finalment, Luis Enrique va fer una excepció a la seva norma de parlar només del pròxim partit per donar-li un cop de mà al tècnic del City, amic seu i amb qui es retrobarà dimarts després de derrotar-lo 4-0 al Camp Nou. “Als crítics de Guardiola els dic que no es preocupin, que guanyarà títols segur i fent bon futbol. Quan un guanya tant com en Pep sempre genera cert malestar”, va opinar.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Juan Carlos Unzué, segon entrenador de Luis Enrique, va reunir a l’entrenamen­t els tres davanters del Barça: Neymar, Luis Suárez i Messi
LLIBERT TEIXIDÓ Juan Carlos Unzué, segon entrenador de Luis Enrique, va reunir a l’entrenamen­t els tres davanters del Barça: Neymar, Luis Suárez i Messi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain