La Vanguardia (Català)

“Vull creure que el conseller Comín no busca desfer el que ha donat bons resultats”

President del Col·legi de Metges de Barcelona

- SUSANA QUADRADO

El doctor Jaume Padrós (Barcelona, 1959), president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona des del febrer del 2014, rep La

Vanguardia en ple debat sobre el controvert­it pla de “desprivati­tzacions” d’activitat pública que impulsa el conseller Antoni Comín. Padrós fa una defensa encesa de l’actual model sanitari –“Tenim un dels millors sistemes del món”– amb la mateixa fermesa que reclama atenció per a una professió cada vegada més precaritza­da.

Quina és la seva principal preocupaci­ó?

Que s’incentivi els profession­als i se’ls doni una autonomia real de gestió. S’estan deixant la pell per contrarest­ar els efectes de la pressió assistenci­al per les retallades. Si el sistema manté l’alt nivell d’excel·lència és gràcies al seu esforç. Però cal posar-hi més recursos.

El problema són els sous i la pèrdua de poder adquisitiu?

Aquest n’és un. La meitat dels metges de menys de 45 anys cobren 1.500 euros o menys al mes i poden arribar a firmar fins a 20 contractes l’any. No parlo només de salaris sinó d’estabilita­t laboral. Hi ha un gran risc de fractura generacion­al: que els joves es desenganxi­n del sistema.

De les seves demandes al Govern, quina és la primera de la llista? Que garanteixi les inversions, tant si hi ha independèn­cia com si no. La línia vermella dels metges és la qualitat assistenci­al i que no es rebaixin prestacion­s.

Hi ha desànim, doctor?

Hi ha molta incertesa, i això no és bo. La medicina té molt d’èpica, però no es poden reclamar sacrificis eternament, que els metges siguin missioners o màrtirs i que treballin a canvi de res. No es pot continuar exhibint l’excel·lència del sistema amb uns sous indignes.

Les seves prioritats coincideix­en amb les del conseller Comín?

Entenc que un polític necessiti un relat determinat, tot i que no tinc per què coincidir amb aquest al cent per cent. Les meves prioritats no queden bé en un titular. En un moment tan convuls políticame­nt i econòmicam­ent el que cal és tranquil·litat. I diria més: cal un gran pacte entre tots per cuidar el sistema sanitari. La situació permanent de discussió desestabil­itza i fa minvar els intangible­s de la confiança i la moral dels metges. Hi ha massa soroll al voltant de temes que no són els centrals i que impedeixen d’abordar els problemes reals. Quan hi ha malestar, els discursos dogmàtics són els que dominen.

És dogmàtic voler canviar el model per treure de la xarxa sanitària pública els centres amb ànim de lucre? De vegades es confon la titularita­t de qui presta el servei amb el que és el servei per si mateix. El que compta no és qui proveeix el servei sinó la qualitat que té. No es pot posar en qüestió un model que funciona. El nostre és un model d’èxit per la seva qualitat i la seva eficiència, i en això hi ha un consens social. Reobrir un debat superat fa anys ens porta a un atzucac.

Escàndols com el cas Innova podrien haver abonat la desconfian­ça cap a la gestió sanitària? Aquesta no és una qüestió assistenci­al. Aquest afer és als tribunals. La sanitat pública fa més de 200.000 atencions al dia i sempre hi pot haver errors i coses mal fetes, però això no és motiu per qüestionar tot el model. Els casos absolutame­nt aïllats alguns polítics els han utilitzat perversame­nt per, conscientm­ent o inconscien­t, desestabil­itzar el sistema. Que hi ha coses que s’han de canviar? Per descomptat. Hi ha d’haver un sistema d’avaluació transparen­t. En els últims cinc anys, a més, la societat ha canviat: s’imposa una cultura de rendició de comptes. Això és una cosa positiva que deixa la crisi.

Quina opinió li mereix el pla “desprivati­tzador” d’Antoni Comín? El sistema sanitari català no s’ha privatitza­t. Que jo sàpiga els ciutadans no estan pagant per un servei que abans hagués estat gratuït. No es pot desprivati­tzar el que no està privatitza­t. Vull creure que el conseller Comín no pretén desfer el que s’ha fet fins ara amb tan bons resultats. Altres països volen copiar-nos. Passa que quan un és conseller posa l’accent en un o altre aspecte. En el cas de Comín, el seu accent són les desprivati­tzacions, tot i que entenc que això és més simbòlic que una altra cosa.

Un dels compromiso­s estrella del conseller Comín, deixar d’enviar pacients públics a hospitals privats amb ànim de lucre, ha complert la seva primera etapa amb la clínica del Vallès, a la qual es derivaven 3.700 ingressos públics anuals. En aquest pla hi entren l’hospital General i el Sagrat Cor. Això no és simbòlic. S’ha posat el focus sobre uns centres que represente­n tot just el 2% de tots els concerts de la sanitat catalana... Deixi que li digui que és precisamen­t la diversitat de l’actual model el que ens ha donat més capacitat de resposta i flexibilit­at davant la crisi.

Segons dades de Salut, amb el canvi executat a la clínica del Vallès s’ha aconseguit un estalvi d’un milió d’euros.

“No és correcte exhibir l’excel·lència del sistema amb uns sous indignes”

“Un polític necessita un relat; les meves prioritats no queden bé en un titular” “La diversitat de l’actual model ens ha donat capacitat de resposta davant la crisi”

“Cal avaluar les necessitat­s abans de revocar concerts o comprar hospitals”

LA SANITAT CATALANA

ELS CONCERTS

Cadascú fa els números a la seva manera. Hi va haver profession­als que es van deixar de contractar... Aquestes decisions s’han d’avaluar, i també el seu resultat.

Tem que la derivació de pacients cap a hospitals de la xarxa pública pugui col·lapsar els serveis d’aquests centres? Això pot passar, sí. Part dels acords dels concerts tenen a veure amb les llistes d’espera. Revocar el contracte amb el Sagrat Cor, per exemple, seria un gran error. Que ho preguntin, si no, al Clínic.

Què passarà amb l’hospital General de Catalunya?

No ho sé. El que no puc acceptar és que es parli de revocar contractes o que la Generalita­t compri l’hospital sense que abans s’avaluïn serveis, costos i necessitat­s. El General és un hospital privat amb funció pública, no és una clínica. El 2015, per exemple, va atendre 50.000 urgències pediàtriqu­es. A més, tota aquesta discussió és per dotze milions d’euros, dotze! Estem davant un debat ideològic, no sobre què fa falta. Em sembla increïble que es parli d’això i no de com aconseguir més recursos i tenir un finançamen­t estable. Aquesta discussió desconcert­a el sector i els ciutadans, i s’ha de tancar com més aviat millor.

És oportú que la Generalita­t compri un hospital quan hi ha concertats que cobren amb retard pels seus serveis? No només això, sinó que hi ha metges que encara no han cobrat pagues que se’ls deuen. Des d’Economia ja s’ha dit que els 55 milions de què parla Comín per a l’oferta de compra del General no sortiran d’aquest departamen­t. Per tant, si aquests diners van a compte de Salut significa que serà a costa d’altres partides, no? M’agradaria sentir que, quan hi hagi un euro més, la prioritat serà per als profession­als.

Si demà el truca Antoni Comín li dirà que...

Que escolti el sector, els profession­als, els sindicats, els alcaldes. Un bon conseller de Salut ha de saber escoltar i arribar a acords. Antoni Comín ha demostrat que és capaç de fer-ho i li demanaria que extremi aquesta actitud. En aquest consens es basa la fortalesa del nostre sistema.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Jaume Padrós, geriatre, fotografia­t dimecres passat a la sala d’espera de la seva consulta a Barcelona
ÀLEX GARCIA Jaume Padrós, geriatre, fotografia­t dimecres passat a la sala d’espera de la seva consulta a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain