La Vanguardia (Català)

Rodrigo Duterte

Duterte diu que no dirà més paraulotes després de rebre ordres de Déu

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

PRESIDENT DE LES FILIPINES

El polèmic president filipí va sorprendre ahir un altre cop quan va anunciar que deixarà de dir paraulotes després de rebre ordres directes de Déu. Segons Duterte, Déu li va dir que parés o faria caure l’avió en què viatjava.

No hi ha dia que passi que el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, no aconseguei­xi sorprendre a la seva audiència. L’última ocasió va ser dijous a la nit, tot just arribat del seu viatge de tres dies al Japó. El mandatari va anunciar que deixaria de dir paraulotes en les seves intervenci­ons després d’haver rebut instruccio­ns de Déu.

Duterte, que s’ha fet famós per insultar els principals líders i les institucio­ns internacio­nals, s’ha compromès a no tornar a dir paraules grolleres ni exabruptes. “Li vaig prometre a Déu no tornar a dir paraulotes”, va dir el mandatari així que va arribar a Davao, la ciutat del sud de les Filipines on va ser alcalde durant 22 anys i que continua sent el seu feu.

El líder filipí va fer aquest anunci després d’explicar que havia tingut una conversa amb l’Altíssim en el vol de tornada de Tòquio a Manila. “Estava mirant el cel quan vaig escoltar una veu que em va dir: ‘O pares o faré caure aquest avió!’”, va relatar en una roda de premsa celebrada a Davao.

“I jo vaig preguntar: ‘Qui parla?’ Era Déu, per descomptat. Així que li vaig prometre al Senyor que no utilitzari­a més argot ni paraulotes”, va dir abans de precisar que “una promesa a Déu és una promesa al poble filipí”, segons el diari Inquirer.

Duterte va donar a entendre així que no tornaria a utilitzar un exabrupte com el de “fill de puta” per insultar cap líder internacio­nal. Un insult del qual han estat blanc el Papa, el president dels EUA, Barack Obama, i el seu ambaixador a Manila, Philip Goldberg. No obstant això, així que se li va preguntar si ja no deixaria anar improperis quan parli dels Estats Units o de la Unió Europea, va advertir que dependrà del moment perquè “es tracta de persones que saben el que fan”.

La seva promesa va ser ben acollida pels polítics filipins. “Està canviant a poc a poc la seva mentalitat de polític local per la d’un líder nacional”, va dir el senador Joseph Victor Ejército. Altres, com el cap de la majoria al Senat, Vicente Sotto III, van expressar la seva esperança que compleixi la promesa, segons Inquirer.

Duterte també es va comprometr­e dijous a prosseguir la seva polèmica campanya contra el narcotràfi­c. I va assenyalar que “podeu esperar 20.000 o 30.000 morts més per posar fi al problema de les drogues”.

Una operació que li ha valgut les crítiques de la comunitat internacio­nal per la seva violència. Una iniciativa que, segons les últimes dades policials, ha segat 4.726 vides. D’aquestes persones, els 1.725 van morir en el transcurs d’operacions policials, però 3.001 més van ser víctimes de grups civils que van fer justícia pel seu compte.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain