La Vanguardia (Català)

Aniversari devaluat

L’absència de gairebé la meitat de caps d’Estat o de govern a la Cimera Iberoameri­cana en confirma la poca utilitat

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Per què no calles?”. La famosa queixa del rei Joan Carles a Hugo Chávez en la Cimera Iberoameri­cana de Santiago de Xile del 2007 va marcar un abans i un després en les relacions d’Espanya amb els països bolivarian­s, però també va ser el començamen­t del declivi d’aquestes reunions.

La baixa assistènci­a de caps d’Estat o de govern –només 12 dels 22 països membres– a la vint-i-cinquena cimera, que ahir a la nit es va tancar a Cartagena, a Colòmbia, confirma la poca transcendè­ncia que els mateixos mandataris concedeixe­n a aquestes cites, devaluades. Ni tan sols les noces de plata no han motivat els presidents continenta­ls.

L’absència dels líders del Brasil i l’Argentina, dos dels països amb més pes, no s’ha produït per cap crisi puntual, sinó que responen clarament al desinterès. En el cas d’Espanya, representa­da per Felip VI, la inassistèn­cia del president Rajoy està més que justificad­a per la investidur­a d’ahir. El cas de Portugal és l’excepció que confirma la regla, perquè van viatjar a Colòmbia el president i el primer ministre.

La història de les cimeres es divideix en tres fases des de la primera a Guadalajar­a el 1991. Van néixer impulsades per Espanya amb l’objectiu estratègic d’utilitzar la proximitat cultural i lingüístic­a per aprofitar les oportunita­ts econòmique­s que s’obrien després de la democratit­zació del continent i l’onada neoliberal­itzadora dels anys noranta.

Aquesta etapa va ser funcional per les inversions de les empreses espanyoles, que van arribar acompanyad­es d’ajuts milionaris de cooperació al desenvolup­ament pagats per la Moncloa. Tot i això, el fracàs del neoliberal­isme –la crisi argentina del 2001 va ser l’exemple més clar– va propiciar una segona fase amb les albors del segle i la irrupció de governs d’esquerra, els exponents més extrems de la qual –els països bolivarian­s encapçalat­s per Veneçuela– van començar a qüestionar la influència espanyola titllant-la de neocolonia­l. En aquest context hi va haver la picabarall­a del Rei amb Chávez.

Les expropiaci­ons van posar en guàrdia els inversors i van forçar Madrid a canviar l’estratègia. A més, l’aparició d’organismes exclusivam­ent continenta­ls impulsats des del chavisme i el Brasil de Lula –sense Espanya, Portugal i Andorra–, com la Unasur o la Celac, van permetre als líders americans tenir influència pròpia i avançar en la integració sense tuteles.

L’actual etapa va començar a finals de la dècada passada amb la crisi econòmica i la necessitat d’Es- panya de bolcar-se en els seus problemes interns, com va reflectir l’absència del president Zapatero a Mar del Plata el 2010. Era la primera vegada que un cap de govern espanyol hi faltava. Pocs anys després, en l’última trobada, a Veracruz el 2014, els mateixos països membres, conscients de la pèrdua d’utilitat d’aquestes reunions, van acordar passar de la periodicit­at anual a la biennal.

Ara que el pèndol torna a oscil·lar i molts països del continent giren a la dreta són ells els que tenen situacions econòmique­s delicades. Segons la Cepal l’Argentina acabarà aquest any amb una recessió de l’1,8%, mentre que el Brasil, afectat a més per la crisi institucio­nal, tindrà una caiguda del PIB del 3,4%. L’organisme regional de l’ONU estima un decreixeme­nt del 0,9% per al 2016 a Llatinoamè­rica i el Carib, encara que el 2017 tornaria a créixer, en conjunt, un 1,5%.

“Me n’aniria satisfeta si efectivame­nt la gent digués: ‘veiem una renovació de les cimeres, una cimera amb resultats, una cimera més a prop de la gent’”, deia a l’agència Efe, abans de començar la cimera, la secretària general iberoameri­cana, Rebeca Grynspan. “El que és urgent enfosqueix el que és important”, afegia, una queixa que habitualme­nt també reiterava cita rere cita el seu antecessor, Enrique Iglesias.

Encara que els termes cooperació, desenvolup­ament, educació, joventut i integració s’han repetit any rere any en els lemes i programes oficials, la realitat és que l’atractiu de les cimeres es trobava sobretot a l’agenda conjuntura­l i a les reunions bilaterals. En aquesta edició el lema era Joventut, emprenedor­ia i educació, però el que més ha transcendi­t és la preocupaci­ó sobre la incerta pau a Colòmbia i la crisi veneçolana.

La falta de resultats pràctics de les cimeres, que s’estanquen en declaracio­ns finals d’intencions que els estats després no apliquen, és un dels motius pels quals els ciutadans també se’n desinteres­sen. Si els governs, en lloc de buscar temes en què difícilmen­t hi haurà desacord, com millorar l’educació, triessin debats no resolts a molts països que afecten directamen­t els drets de les persones, com l’avortament, el matrimoni igualitari i la violència de gènere, la ciutadania potser estaria més interessad­a en les cimeres.

En tot cas, les cimeres tampoc no han resolt els problemes estructura­ls, com va quedar clar a la trobada empresaria­l paral·lela. “La situació actual dels joves a Iberoamèri­ca no és encoratjad­ora”, es recollia en la declaració empresaria­l. I aclaria: “Un de cada cinc joves llatinoame­ricans entre 15 i 24 anys ni estudia ni treballa”.

Els líders del Brasil i l’Argentina enguany hi han faltat, i no per una crisi puntual Les cimeres van passar del neoliberal­isme al bolivarism­e i ara per la crisi econòmica

 ?? LUIS ACOSTA / AFP ?? El rei Felip VI entre Peña Nieto (a la seva esquerra) i Santos ahir a Cartagena a la foto de família de la cimera
LUIS ACOSTA / AFP El rei Felip VI entre Peña Nieto (a la seva esquerra) i Santos ahir a Cartagena a la foto de família de la cimera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain